Cuvânt dulce – Libertate


27 august –
Ziua independenței Republicii Moldova

Fiecare țară comemorează anual această zi sfântă. Orice țară își are o zi a ei.
Republica Moldova își sărbătorește Ziua Independenței la 27 august, ziua când în 1991, a fost adoptată Declarația de independență.

Сегодня Молдова отмечает День государственного флага – Aif.md

Dacă parcurgem cu ochii larg deschiși și cu mintea trează filele istoriei, nu putem să nu observăm că mai toate popoarele la un moment dat, au luptat pentru independență. Popoare, mici și mari, la anumite etape ale istoriei lor, au fost nevoite să pună mâna pe arme pentru a se vedea libere de a-și croi ele singure viitorul.

В Кишиневе состоялся парад национальных костюмов

Diverse au fost căile țărilor pentru a ajunge să-și vadă visul realitate. După exemple nu trebuie să alergăm peste mări și țări, chiar meleagul nostru, a găzduit mulți revoluționari bulgari care vroiau să-și elibereze patria de sub jugul turcesc, luptând în războiul ruso-turc din anii 1877-1878. Amintiți-vă și de strabunii noștri, dacii, de curajosul Decebal care, împreună cu ostașii săi, rămași după crâncene lupte in viață, au ales moartea și nu jugul roman. Un șir de popoare au preferat să piară în bătălie decât să trăiască în robie. 

Indiferent de felul cum și-au obținut independența, fiecare țară comemorează anual această zi sfântă. Orice țară, fie mare sau mai puțin mare, își are o zi a ei. Republica Moldova își sărbătorește Ziua Independenței la 27 august, ziua când în 1991, a fost adoptată Declarația de independență.

Programul manifestărilor dedicate Zilei Independenței Republicii ...

Ziua de 27 august 1991 a fost cu mult soare. Dis-de-dimineață, râuri de oamneni curgeau spre centrul Chișinăului. La tribuna Marii Adunări se aflau conducători de vază din literatură, știință, învățământ, cultură, care s-au pronunțat pentru desprinderea Republicii Moldova de URSS și crearea unui stat suveran și independent. În continuare, deputații au plecat spre clădirea Parlamentului, unde Declarația de independență a fost pusă la vot. În cuprinsul Declarației se sublinia:

„Republica Moldova este un stat suveran, independent și democratic, liber să-ți hotărască prezentul și viitorul fără nici un amestec din afară.”

Luna august se mai numește Gustar, adica luna când gustăm din roadele pământului. E o coincidență frumoasă, când te gândești că de la proclamarea Independenței am avut a gusta din mai multe bucurii – avem stema, imnul și limba noastră de stat!

Oamenii se felicitau, cântau melodii naționale, dansau de bucurie. Erau siguri că, de acum înainte, vor fi stăpâni în Moldova lor dragă și, cu eforturi comune, o vor face mai frumoasă și mai bogată, punând umăr la umăr, muncind și studiind asiduu, făurind viitorul țării.

Ţara noastră
de
 Leonida Lari
Unde-am zis întâi cuvântul
Şi-am simţit sub tălpi pământul,
Unde-i soarele mai mare
Şi măicuţa ce mă are,
Unde ochiul mi se pierde
Între şes şi codru verde,
Unde-i bolta mai albastră –
Acolo e ţara noastră.
Am un plai ca din poveste
de
Grigore Vieru
Am o casă printre ramuri,
Am un sat întreg de neamuri,
Am un codru, o câmpie,
Am un grai ce-mi place mie.
A un plai ca din poveste,
Altul mai frumos nu este,
El mi-i drag până la stele
Şi pân’dincolo de ele!
La 27 august 1991, Parlamentul Republicii Moldova exprimând voința poporului, a proclamat Independența Republicii Moldova.

Pe harta lumii a apărut un stat nou. Până la această dată, teritoriul lui s-a aflat, timp de aproape jumătate de secol, sub ocupație Sovietică. După destrămarea Uniunii Sovietice, locuitorii acestui pământ și-au recâștigat dreptul de a fi stăpâni la ei acasă.

27

La mulți ani, Moldova!

Un comentariu la „Cuvânt dulce – Libertate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.