Limba noastră-i limbă sfântă


Pasărea se cunoaște după cântec, și omul după vorbă

limba-noastraÎn fiecare an, la 31 august, sărbătorim Ziua Limbii Române, votată a fi limba de stat a Republicii Moldova în anul 1989. Este una dintre cele mai de suflet sărbători. Limba noastră, română, este vorbită de circa 25 de milioane de consângeni de-ai noștri care locuiesc în zeci și zeci de țări. Pentru fiecare din locuitorii acestei planete albastre, limba sa maternă este cea mai frumoasă, cea mai sonoră, cea mai bogată, cea mai dulce, cea mai mustoasă, cea mai iubită!

Limba dulce multe-ți poate aduce, când după dulcismele ei nu este ascunsă fierea gândurilor meschine.

69610650_2326561074327491_5948314960890167296_n„… Limba unui popor este istoria lui. Limba nu este a scriitorilor, a savanților lingviști, a învățătorilor de limbă și literatură, ea aparține poporului, celor care au trudit la de-a lungul veacurilor, înălțându-i strălucitoarea ființă, adică aparține strămoșilor noștri. Și mai ales celor care vin după noi. Vorbindu-ne corect și frumos limba, tinzând a o vorbi corect și frumos, pomenim astfel pe străbuni, pe cei care au creat… societatea cuvintelor civilizate. Uitând un cuvânt trebuincios, o expresie din comoara graiului matern, uiți ceva din istoria poporului tău.
Avem un grai cu ochi umezi de dor și istorie… Un grai cu tâmple îmbrobonate de roua trudei creatoare. Nicăieri dorul nostru de desăvârșire nu s-a arătat mai clar și mai cu tărie ca în cuprinsul limbii. Limba este cea mai mare dreptate pe care poporul și-a făcut-o sieși.
Frumos trebuie să vorbim cu toți – elevul, studentul, agronomul, inginerul, dascălul, muncitorul simplu – pentru că maturitatea culturii publice, a spiritului poporal, spunea marele Eminescu, se manifestă cu deosebire în limba sa și între culții unui popor se numără cu deosebire numai aceia care au suit înălțimea și domină terenul întreg. Frumos nu în sensul în care înțeleg unii să vorbească, adică de-a folosi la fiecare pas câteva neologisme pe care nu le înțeleg ceilalți, iar uneori nici vorbitorul chir, ci în accepția superioară, adică de-a logodi plastic, armonios în vorbirea orală ori scrisă cele mai obișnuite cuvinte. Limba este o ființă vie, mereu în dezvoltare, și ea trebuie mereu să fie sensibilă la toate înnoirile economice, sociale, culturale ale vieții.
Limba este comoara cea mai de preț a poporului și veghea asupra strălucirii ei nu trebuie să pirotească nicicând.

-Grigore Vieru (1988)

În limba ta de Grigore Vieru

În aceeaşi limbămaxresdefault
Toata lumea plânge,
În aceeaşi limbă
Râde un pământ,
Ci doar în limba ta
Durerea poţi s-o mângâi,
Iar bucuria
S-o preschimbi în cânt.

În limba ta1073032Ţi-e dor de mama,
Şi vinul e mai vin,
Şi prânzul e mai prânz.
Şi doar în limba ta
Poţi râde singur,
Şi doar în limba ta
Te poţi opri din plâns.

Iar când nu poţi
Nici plânge şi nici râde,

Când nu poţi mângâia
Şi nici cânta,
Cu-al tău pământ,
Cu cerul tău în faţă,
Tu taci atunce
Tot în limba ta.

Limba noastră cea română o sărbătorim doar odată pe an. Dar… am putea s-o sărbătorim cu toțiii zilnic, vorbindu-ne frumoasa noastră limbă corect și cu demnitatea pe care și-o meită. – Ion Diordiev

„Țara-i limbă, limba-i Țară”
– Vasile Romanciuc

În concluzie, Sărbătoarea Națională Limba Noastră e sărbătoarea reînvierii limbii române la noi acasă, E sărbătoarea renașterii naționale, sărbătoarea revenirii la graiul firesc pe care neamul nostru l-a primit în dar de la Dumnezeu.unnamed

Cu respect din partea bibliotecii Alexandru Donici!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.