Impresii de lectură – Lămâi, cărți și prieteni


Concursul de lectură „Bătălia cărților”
-2020, ediția a VI-a.


Cotterill, Jo. Lămâi, cărți și prieteni / Jo Cotterill. – București: Corint Books, 2018. – 288 p.

Titlul acestei cărți este de fapt și o descriere a întregii cărți prin trei cuvinte cheie. Deși cărțile și prietenia sunt două lumi ușor de întruchipat într-o poveste, termenul lămâie m-a făcut curioasă să citesc această carte. Cu toate că acest titlu este potrivit și bine gândit, aș putea propune și unul diferit: ,,Emoții dulci-amare ,,


FRAGMENTUL PREFERAT

,,Lumea este un loc minunat când ai pe cineva alături,, a spus Calypso când a realizat că Mae era cu adevărat o prietenă minunată. În acel moment, acea fată care era mereu cu nasul în carte a înțeles cât este de frumos și ușor să treci peste momentele grele ale tristeții când le ai pe persoanele dragi lângă tine.
Aceste gânduri au însoțit-o și atunci când tatăl ei era în acea depresie îngrozitoare. Și totuși, cu acea forță interioară primită de la prietena ei, Calypso a avut grijă de dragul ei tată. Fragmentul în care a descris acele zile de liniște apăsătoare și întrebări fără răspunsuri m-a agitat și m-am întrebat cum ar putea un copil să treacă peste ele… Tăcerea care domina în casă era în același timp și durerea exprimată prin liniștea ce îi provoca furnicături. Și totuși Calypso a avut grijă de tatăl ei : l-a hrănit, l-a culcat, i-a scris și o scurtă povestire pentru a-l înveseli. Toate aceste fapte au demonstrat grija, dar și dragostea enormă pe care fetița o purta în inima sa mică pentru tatăl său. Mi-a plăcut într-atât de mult acest fragment, încât după lectură mi-am îmbrățișat părinții mulțumindu-le pentru tot ceea ce au făcut pentru mine. Calypso în acest fragment mi-a arătat că nimic nu e mai minunat decât sprijinul familiei și a prietenilor la greu.


Calypso este o fată care iubește cărțile și cuvintele, și îl iubește și pe tatăl ei – o persoană distantă, cu o proprie rațiune formată după moartea mamei fiicei sale. Această poveste scurtă, simplă și totodată cu un mesaj complicat m-a impresionat dar și m-a pus pe gânduri.
De-a lungul lecturii am observat că predomină ideea unei forțe interioare care trebuie să ne ajute să trecem peste clipe triste și greu de îndurat. Acesta era un pretext al tatălui ei pentru a ascunde ce simțea el cu adevărat, adică durerea. Calypso trăiește de la o vârstă fragedă sub un așa numit adevăr, care aduce suferință, însă soarele începe să o încălzească și pe ea din clipa începerii unei noi prietenii. Acest lucru i-a deschis ochii și ei, dar și mie că adevărata forță interioară vine de la persoanele dragi care ne susțin, pe care putem să-i îmbrățișăm când suntem fericiți, dar pe a căror umăr putem să plângem atunci când tristețea ne acoperă cu plapuma sa. Este o poveste uimitoare despre dragostea față de părinți, prieteni și cărți. Calypso e fetița care descoperă că tristețe pe care tatăl ei o păstrează atâția ani nu trebuie ținută în frâu, trebuie să o lăsăm să curgă din noi ca un râu…
Totodată am descoperit că de fapt puterea nelimitată din sufletul fetiței provenea de la iubirea pe care o împărtășea dragului său tată. Dacă cărțile ar fi avut gust, aceasta ar fi fost dulce-amăruie, căci autoarea combină cu măiestrie momentele triste cu cele fericite, demonstrând că orice lămâie poate fi și un pic dulce.

Utilizator fidel: Amelia Cotorobai,
eleva Liceului Teoretic „Ion Creangă”

Un comentariu la „Impresii de lectură – Lămâi, cărți și prieteni

  1. Pingback: Bloggeri care au călătorit prin cărțile noastre – Corint Junior

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.