Clasici contemporani |LITERA (2)


Să-i reparăm pe cei vii

Într-o duminică dimineață, înainte de ivirea zorilor, trei adolescenți pleacă la o partidă de surfing. În timp ce se întorc acasă epuizați, băieții sunt implicați într-un accident de mașină fatal pe un drum pustiu. Doi dintre ei poartă centura de siguranță; unul trece prin parbriz. Medicii îl declară în moarte cerebrală la scurt timp după sosirea la spital, dar inima îi bate în continuare.
Acțiunea romanului Să-i reparăm pe cei vii se desfășoară pe parcursul următoarelor douăzeci și patru de ore și are în centru transplantul de inimă care va lua viața unui tânăr și i-o va dărui unei femei aflate pe moarte.

Kerangal, Maylis de. Să-i reparăm pe cei vii/ Maylis de Kerangal. – București: Litera, 2019. -271 p.

Într-o proză splendidă și contemplativă, cartea examinează sentimentele cele mai profunde ale tuturor celor implicați pe măsură ce se străduiesc să facă față unor decizii care implică viața și moartea.
La fel de îndrăzneț din punct de vedere stilistic pe cât este de exploziv din

punct de vedere emoțional, Să-i reparăm pe cei vii i-a fascinat pe cititorii și pe criticii francezi deopotrivă, fiind salutat drept opera de referință a unei noi stele literare. Cu precizia unui chirurg și limbajul unui poet, Maylis de Kerangal a adus o contribuție majoră atât medicinei, cât și literaturii, într-o poveste dramatică despre durere, speranță și supraviețuire.

Maylis de Kerangal – autoarea

„Să-i reparăm pe cei vii este un roman neobișnuit și adesea seducător… Frazele lungi și dinamice ale lui Maylis de Kerangal pulsează în ritm sistolic, cu fiecare bătaie punctată de o virgulă; sunt încărcate de intensitate emoțională și de imagini flamboaiante.”

– The New York Times

Toamna

Smith, Ali. Toamna/ Ali Smith.- București: Litera, 2018. – 218 p.
Ali Smith – autoarea

2016 a fost anul în care scriitoarea scoțiană Ali Smith a început o tetralogie a anotimpurilor, primul roman fiind ”Toamna”, cu un titlu care poate fi considerat o referire directă la Brexit, așa cum există și multe referințe indirecte și în conținutul acestuia, plin de ziduri și garduri ridicate la propriu și la figurat.

Toamna. Anotimpul ceturilor și al rodniciei. Doi vechi prieteni – Daniel, un centenar, și Elisabeth, născută în 1984 – privesc atât în viitor, cât și în trecut, în vreme ce Marea Britanie este divizată de o vară istorică, de evenimente care se întâmplă o dată într-o generație. Iubiri se nasc, iubiri se sting.

„Ali Smith are o minte sclipitoare. Toamna este un roman teribil de emoționant în evaluarea sa ludică, surprinzătoare și emoționantă a ceea ce înseamnă sa fii viu în vremuri sumbre.”

– The New York Times

„Frumos, subtil… Plin de compasiune și tinzând, în ciuda unor aspecte uneori triste, către speranța.”

– The New York Times Book Review

Speranța își dă mâna cu lipsa de speranță. Anotimpurile se succed, ca întotdeauna. Meditație luminoasă asupra semnificației abundenței și a recoltei, Toamna este primul roman din Cvartetul anotimpurilor al lui Ali Smith, o carte ce arunca o privire atentă asupra vremurilor noastre, o poveste de neuitat despre înaintarea în varsta, timp și iubire.

Vă așteptăm la biblioteca Alexandru Donici să descoperiți noua colecție Clasici Contemporani propusă de către editura Litera! Urmăriți și alte ediții noi apărute la noi!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.