Mari clasici ilustrați


Colecția ”Marii clasici ilustrați” cuprinde cele mai cunoscute capodopere ale literaturii universale. Titlurile serie fac parte din lista de lecturii obligatorii în școală. Volumele sunt ilustrate , incluzînd, pe lîngă textul adaptat un rezumat al scrierii date și o succintă prezentare de a vieții și operei clasicului. Fiecare dintre aceste creații este esențială pentru formarea ta ca om cult.

Samuel Langhorne Clemens s-a născut pe 30 noiembrie 1835, fiind cunoscut  mai mult sub numele de Mark Twain, pseudonimul său literar. Scriitorul și umoristul american a copilărit în Hannibal, Missouri, ulterior acesta  va deveni spațiul desfășurării aventurilor lui Huckleberry Finn și Tom Sawyer. Mark Twain a fost ucenic tipograf, apoi culegător de text și autor de articole pentru ziarul său mai mare , Orion. După ce a trudit din greu ca tipograf în diverse orașe, Twain a devenit pilot de Mississippi, apoi a plecat în vestul Americii, pentru a i se alătura fratelui său Orion. Ca reporter, a scris povestirea umoristică Faimoasa broască săltăreață din ținutul Calaveras, care a fost foarte bine primită și a atras atenția publicului din toată țara. În aceeași măsură, s-au bucurat de popularitate și însemnările sale de călătorie. Ca scriitor și orator ,  Mark Twain a avut parte de un succes. dar , cu toate că munca de scriitor și de lector i-a adus câștiguri substanțiale, Mark Twain, și-a investit banii în tot felul de  aventuri, care l-au dus la faliment. Un eșec total a a fost investiția în mașina de cules  a lui Paige-o mașinărie lipsită de precizie ți prea complicată. Mark Twain s-a născut într-un an cînd pe cer a apărut cometa Halley și prezis că ”va pleca tot odată  cu ea”. A decedat pe 21 aprilie 1910, a doua zi după revenirea cometei. Mark Twain este considerat drept ”cel mai umorist american al timpului său”, iar William Faulkner l-a numit ”părintele literaturii americane”. 

Twain, Mark. Aventurile lui Tom Sawyer / Mark Twain. -Chișinău: Arc, 2018. – 132 p. 

Aventurile lui Tom Sawyer, publicată pentru prima dată în 1876, este o carte de aventuri pentru copii, care prezintă povestea maturizării unui băiat. farmecul romanului are o dublă semnificație. În primul rând, cartea atrage tinerii adolescenți prin aventurile captivante ale unui băiat obișnuit de la jumătatea secolului al nouăsprezecelea. Totodată, aventurile povestite în roman și-au păstrat până astăzi caracterul misterios și fascinant, deoarece fac trimitere la trăirile și aspirațiile principale ale majorității tinerilor, indiferent de cultura căreia îi aparțin sau de vremurile în care trăiesc. În al doilea rând, romanul se adresează și cititorului adult, care îți amintește cu drag de copilărie. În prefața la prima ediție a romanului, Twain scrie: ”Deși scopul principal al cărții mele este să amuz fetițile și băiețeii, o parte din planul meu a fost și să le amintesc cu plăcere adulților că și ei au fost copii cândva, să-i fac să trăiască ce au simțit și au gândit atunci”. Prin urmare, romanul reprezintă o combinație între trecut și prezent, o serie de aduceri aminte din copilărie poveștite astfel, încât să evoce în mintea adultului pagini din propriul trecut. Cu toate că în roman Tom Sawyer locuiește într-un orășel situat de-a lungul frontierei vestice, pe malurile legendarului fluviu Mississippi, undeva prin anii 1840, cititorii din toate colțurile lumii sunt mereu receptivi la aventurile felurite prin care trec Tom și ceata lui de prieteni. Farmecul romanului constă în special în iscusința lui Twain de a înregistra sau a reînregistra aventuri cu caracter universal, împledindu-le cu visuri și temerile copilăriei.

Excelent psiholog al copilăriei și copilului, Mark Twain ne propune un studiu al vârstei fragile, al plinătății ei ontologice. Jocul este suveran și spontan, el desfășurându-se, după cum constată Piaget, cu de la sine putere, după legi proprii. Tom Sawyer este COPILUL care construiește cu mici acțiuni demiurgice LUMEA SA, dedându-se visului, primelor înfiripări ale dragostei, amorului propriu, născocirilor ingenioase de planuri și păcălelilor. E o lume ce ”gândește în basme și vorbește în poezii” (Eminescu), dominantă de candori, seninătat olimpică și liniște epică tulburartă totuși de amenințările dramei existențiale prin care urmează să treacă marii spărgători de convenții și sfidători de limite.

Mihai Cimpoi

Vă așteptăm cu drag la bibliotecă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.