Curiozități despre elefanți

Ziua Internațională a Elefantului este dedicată protecției și conservării acestei specii.

Ziua Internațională a Elefantului a fost sărbătorită pentru prima dată în 2012, iar de atunci peste 65 de organizații de protejare a animalelor sălbatice și numeroși oameni din întreaga lume sprijină această cauză. În fauna actual, efanții alcătuiesc o singură familie, cu două genuri…

Scopul acestei zile este de a conștientiza pericolul în care se află elefantul african și cel asiatic, ambele specii fiind în pericol de dispariție. Elefantul african este catalogat drept „vulnerabil”, iar cel asiatic este „pe cale de dispariție”.

Elefanții sunt în pericol mai ales din cauza vânătorilor ilegale pentru fildeș, valoarea acestuia fiind mai mare decât cea a aurului. Animalele mai sunt în pericol din cauza pierderii habitatului natural (provocată de defrișări, activități miniere și agricole). Numeroase celebrități s-au alăturat campaniilor de protejare a elefanților, printre acestea numărându-se Leonardo DiCaprio, Kristin Davis, prințul William, Alec Baldwin, Jada Pinkett Smith, dar și politicieni ca Barack Obama sau Hillary și Chelsea Clinton.

5 t (Elefanul indian)
Greutate:7 t (Elefantul african)
3 m (Elefanul indian)
Înălțime:3-4 m (Elefantul african)
jungla (Elefanul indian)
Habitat:savana (Elefantul african)

Curiozități despre elefanți:

Elefantul este mamiferul terestru care are cea mai mare mărime.
Trăsături: cap imens, ochii mici, urechile mari.
• Cea mai importantă caracteristică este trompa, rezultatul unirii nasului elefantului cu buza de sus. Trompa este foarte versatilă și de mare ajutor elefantului, folosită ca organ de prindere și de atingere, dar și ca organ folosit în hrănire sau pentru a bea apă. Trompa este folosită și pentru celebrele dușuri ale elefantului.
Elefantul are auz și un miros foarte fine, dar vederea îi este slabă.
Elefantul indian este un locuitor obișnuit al junglei, el evitând câmpurile deschise și savana plină de iarbă, iar ca mod de organizare, trăiește în turme de 15-30 de indivizi, conduse de o femelă bătrână.
Elefantul african este cel mai mare animal terestru.
• Se crede că urechile uriașe amplifică sunetele cu ajutorul cărora comunică prin savană.

Sursa: Enciclopedia animalelor, pagina 206