Cele mai frumoase romane de dragoste | (1)


Colecția Cele mai frumoase romane de dragoste de la editura Litera ne oferă a vastă selecție a celor mai îndrăgite și nemaipomenite istorii de dragoste din literatura universală și română.


Margaret Mitchell, autoarea celebrului roman „Pe aripile vântului” (1936), s-a născut la 8 noiembrie 1900, în Atlanta, Georgia.A urmat cursurile „Smith College” din Northampton, Massachusetts, pe care nu le-a terminat.

Între anii 1922-1926, a publicat în paginile „Journal Sunday Magazine„, unde i-au apărut aproximativ 130 de articole foarte apreciate, potrivit http://www.biography.com. În 1926 s-a căsătorit cu John Marsh, agent publicitar. A abandonat munca de jurnalistă din cauza unei probleme de sănătate. În perioada care a urmat s-a dedicat scrisului şi a început să lucreze la un roman, o biografie ficţională a unei femei din perioada Războiului Civil, Pansy O’Hara. Volumul, ce avea circa 400 de pagini dactilografiate, la care lucrase aproape trei ani, a constituit baza romanului pentru care Margaret Mitchell a devenit cunoscută în întreaga lume, „Pe aripile vântului / Gone with the Wind”.

Au urmat alţi aproape şase ani de muncă. Eroina model a romanului pregătitor, Pansy O’Hara, a devenit celebra Scarlett O’Hara. Singura carte a scriitoarei Margaret Mitchell este acest roman care tratează Războiul Civil din SUA (1861-1865). Romanul a apărut în iunie 1936, cu titlul cunoscut astăzi: „Gone with the Wind”, titlu împrumutat dintr-un vers al poetului englez Ernest Downson. În ziua apariţiei, acesta a înregistrat un imens succes de librărie, vânzându-se în 50.000 de exemplare. Până la sfârşitul anului, tirajul a atins numai în Statele Unite ale Americii cifra de un milion de exemplare.

A urmat o perioadă cu numeroase premii şi o largă recunoaştere naţională şi internaţională. Margaret Mitchell a câştigat „National Book Award” pentru Cel mai distins roman din 1936, Premiul Pulitzer pentru ficţiune în 1937. În anul următor, a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru literatură. Faima romanului a continuat să crească în următoarele decenii, ajungând să fie vândut în peste 30 de milioane de exemplare în lumea întreagă.

Margaret Mitchell a murit la 16 august 1949.

Mitchell, Margaret. Pe aripile vântului Vol. 1/ Margaret Mitchell. -București: Litera, 2018. – 412 p.

Totul începe 1836, în ajunul izbucnirii Războiului Civil, care avea să schimbe fundamental o națiune și să le aducă aminte oamenilor că sunt muritori. În acele vremuri tulburi și neașezate, Scarlett O’Hara, o adevărată Southern belle, o tânără răsfățată și independentă,care nu pune mare preț pe reguli și convenții sociale și care știe să folosească evenimentele și oamenii în favoarea sa, învață că viața înseamnă mai mult decât baluri și strălucire. Întâlnirea ei cu nonconformistul și scandalosul Rhett Butler, un soi de outcast al lumii bune, o aduce cu picioarele pe pământ și îi schimbă destinul și felul de a gândi.

Iar schimbarea mentalității unui personaj cum e Scarlett O`Hara simbolizează modificarea structurii sufletești a tuturor celor hotărâți să meargă în sensul istoriei propriei țări.
„Pe aripile vântului“, roman distins cu Premiul Pulitzer în 1937, s-a vândut în primul an de la apariție în peste 2.000.000 de exemplare, iar după o lună de la lansare, producătorul David Selznick a cumparat drepturile de ecranizare. Pe 26 ianuarie 1939 începeau filmările la ecranizarea cărții, care avea sa fie capodopera cinematografiei americane.


Au urmat nu mai puțin de 11 premii Oscar, milioane de spectatori în întreaga lume și clasarea peliculei pe locul 4 în topul celor mai bune 100 de filme, realizat de Institutul American de Cinematografie.

Pe aripile vântului este una dintre acele cărți rare, care nu se uită niciodată. Cine a citit-o în adolescență s-a îndrăgostit cu siguranța de protagoniști și de culorile vii ale sudului american, apoi a văzut superbul film cu Vivian Leight și Clark Gable și s-a întors la carte să retrăiască iar și iar iubirea imposibilă dintre Scarlett O’Hara si Rhett Butler.

Mitchell, Margaret. Pe aripile vântului Vol. 2/ Margaret Mitchell. -București: Litera, 2018. – 426 p.

Taxele Tarei cresc și Scarlett nu are bani să le plătească. Cum va reacționa domnișoara O’Hara? Cum era de așteptat, se aruncă în brațele domnului Wilkes. Dar el, în cuvintele dragului Rhett Butler , este o rasă pur decorativă și nu are cum să o ajute pe Scarlett, ba mai mult, o respinge fără ca ea să înțeleagă de ce. Și abia acum simt că citesc continuarea primei cărți -la nevoie, Scarlett devine o interesată fără scrupule, exact cum o știam. Face o serie de planuri,  o rochie verde din perdele vechi și pleacă însoțită de Mammy la Atlanta să facă rost de bani. Printr-o serie de comploturi și tertipuri feminine , după o nereușită rușinoasă, Scarlett se mărită cu Frank Kennedy , admiratorul surori ei și salvează Tara.

Partea a doua a cărții este plasată după război. Defapt, aceasta este o împărțire foarte ușor de recunoscut al operei, antebelic și postbelic. Este vorba de războiul de independență al Americii, în care armata confederată luptă împotriva yankeilor pentru eliberarea sclavilor negrii. Cartea are un iz pregnant istoric, fiind o relatare de încredere a războiului privit din partea sudiștilor, a celor înfrânți. Dar să revenim la poveste. La finalul primului volum, Scarlett ajunge la Tara doar ca să o găsească distrusă , pe Ellen moartă și pe tatăl ei, simpaticul domn Gerald, nebun de durere. Versiunea întărită de război a lui Scarlett, cea din începutul volumului, este demnă de admirat. Ea începe să lucreze pământul împreună cu toată familia, se ocupă de finanțe și încearcă să facă rost de mâncare pentru toată lumea. Dar era prea frumos ( Scarlett n-ar fi de acord) să și dureze.


„It was better to know the worst than to wonder.”

Este mai bine să știi partea cea mai rea decât să ai îndoieli.

Mitchell, Margaret. Pe aripile vântului Vol. 3/ Margaret Mitchell. -București: Litera, 2018. – 428 p.

Acțiunea din romanul „Pe aripile vântului continuată în primele două volume din Scarlett, nu încetează să-l captiveze pe cititor.
După ce Rhett Butler a părăsit-o, Scarlett primește alte lovituri din partea lui: divorțul și căsătoria cu o alta femeie. Curând ea hotărăște să evadeze din societatea sudista americană guvernată de precepte rigide, ajungând în blândă țară a bunicilor paterni, unde se simte în largul său. Aici dă naștere unei fetițe concepute cu Rhett. Scarlett continuă să-l iubească dar el pare din ce în ce mai indiferent. Soția lui se pregătește să aducă pe lume al doilea copil, mai mult, Rhett, aflat sub influența alcoolului, ajunge să o insulte atunci când se întâlnesc într-un loc public. Între timp, unul dintre cei mai bogați oameni în Europa o cere în căsătorie și, în cele din urmă, obosită să mai lupte cu un destin potrivnic, Scarlett acceptă.


S-ar părea că în sfârșit lucrurile încep să se așeze pentru ea. Dar parcă poți să știi ce se mai poate întâmpla până la finalul cărții?


„Never pass up new experiences. They enrich the mind.”

Nu trece cu vederea noile experiențe. Ele îmbogățesc mintea.

Vă așteptăm cu drag la biblioteca Alexandru Donici să savurați noile colecții de romane de dragoste!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.