Experiment: Cât de bine protejează masca de protecție


În perioada 9-13 noiembrie 2020, Vă invităm la Săptămâna Științei, cu genericul „MASCA sunt EU”. În această perioadă ne propunem să aducem mai aproape utilizatorul de adevăr și să scoatem în evidență și alte fațete ale măștii!


Actualmente am ajuns să considerăm MASCA o condiție fără de care nu se poate. În fața unui inamic invizibil, unica armă a omului modern este o simplă MASCĂ. Cu toții ne-am pus întrebarea cât de bine protejează masca de protecție, în acest context, vă propunem un articol despre experimentul realizat de un microbiolog american privind eficiența unei măști de protecție.

Un microbiolog american a făcut un experiment pe cât de interesant, pe atât de important şi educativ, întrucât demonstrează cât de departe poate răspândi o persoană particulele respiratorii, care pot transmite noul coronavirus, cu şi fără masca de protecţie.

How do I know if my mask actually works? What about the 'candle test'?

Măstile de protecţie sunt şi nu prea sunt folosite în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport sau în zonele foarte aglomerate, în ciuda numeroaselor recomandări venite din partea autorităţilor din toată lumea de a purta masca pentru a ne proteja pe noi şi pe cei dragi de noul coronavirus. Iar dintre cei care folosesc masca de protecţie, un procent destul de mic o folosesc corect. În acest context, un microbiolog american, Rich Davis, care este şi directorul regional al departamentului de microbiologie de la Providence Health Care din Spokane, Washington, a decis să facă un experiment prin care să arate oamenilor cât de utile pot fi măştile în a limita răspândirea infecţiei COVID-19.

Experimentul lui Davis a fost împărţit în 2 etape. În prima etapă, microbiologul a tuşit, a strănutat, a cântat şi a vorbit timp de 15 secunde deasupra unui vas Petri – vas special utilizat pentru cultivarea microorganismelor. A făcut acest lucru de mai multe ori. Apoi, în cea de-a doua parte a experimentului a repetat comportamentul, purtând însă şi o mască de protecţie chirurgicală cu trei straturi. Ulterior, a analizat vasele şi a constatat ca vasele deasupra cărora a tuşit, strănutat, a cântat şi vorbit în timp ce avea gura şi nasul acoperite cu masca chirurgicală aveau câteva pete de bacterii în ele. Vasele deasupra cărora a tuşit, strănutat, cântat şi vorbit fără mască erau pline de germeni. Concluzia lui Rich Davis, este că masca “blochează imprăştierea particulelor respiratorii eliminate din gură şi gât”.

Microbiologul american şi-a desfăşurat experimentul de la distanţe diferite, a vrut să vadă cât de importantă este distanţa în împrăştierea particulelor respiratorii. Rezultatul a fost că distanţa contează: atunci când a tuşit, strănutat, cântat şi vorbit spre vasele Petri de o distanţă de 1,8 metri, rata de propagare a bacteriilor a fost mai mică, atât atunci când nu a purtat masca de protecţie, cât şi atunci când a purtat masca. Davis a mai remarcat că indiferent de distanţă, purtarea măştii a scăzut substanţial răspândirea particulelor.

cultura bacterii1

Şi într-adevăr, criticii demonstraţiei nu au ezitat să scoată în evidenţă această limitare, dar şi faptul că experimentul nu este valid din simplul fapt că Davis a utilizat bacterii şi nu un virus, cum este noul coronavirus. Pe de altă parte, sunt şi cercetători care recunosc valoarea experimentului lui Davis şi anume că acesta reprezintă un argument valabil pentru purtarea măştii ca măsură vitală de siguranţă publică în timpul pandemiei actuale de COVID-19. Nimeni nu spune că purtarea măştilor de protecţie sunt o soluţie 100% eficientă în a limita răspândirea noului coronavirus, ci doar că măştile reprezintă un instrument care, combinat cu măsurile de igienă şi distanţarea socială, este eficient în a ne proteja de infecţia COVID-19.

„Folosind măşti de diferite tipuri, păstrând distanţa socială, evitând spaţiile aglomerate mulţimilor şi adoptând regulile de igienă putem reduce substanţial riscul de transmitere a noului coronavirus. Este însă extrem de important că un număr cât mai mare din populaţie să adopte aceste comportamente”, a explicat prof. William Schaffner.

Sursa: http://www.insider.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.