MASCA în literatură și în alte științe socioumane


Sloganul: „TEXTUL… CA MASCĂ”

Trăim timpuri în care MASCA a devenit a doua noastră FAȚĂ. Cu o periodicitate de cca o dată la un secol, ISTORIA și NATURA ne pun în fața unei provocări pe VIAȚĂ și pe MOARTE. Niciodată, în ultimul secol, omenirea nu a mai fost la fel de încercată, cu excepția celui de-Al Doilea Război Mondial, ca acum. Toată populația globului e pusă în fața unei dileme majore: A FI sau a nu FI cu MASCĂ? Între sceptici și paranoici, lumea științifică este antrenată în activități care o obligă să ne dea răspunsul așteptat. În fața unui inamic invizibil, unica ARMĂ a omului modern, aproape bizar, este o simplă MASCĂ. Fiecare om conștient își pune întrebări, trăiește angoase existențiale și impulsul de împotrivire sau nevoia de solidarizare, se informează individual sau în comunități reale și virtuale. Realitatea feței umane, cu GURA ca simbol al exprimării, vocii sau comunicării, iată că ne-a fost substituită cu o față dublată de un SIMBOL, care poate fi descifrat în toată gama de semnificații: de la PROTECȚIE la suprimarea LIBERTĂȚII. Ce pot face INSTITUȚIILE în această situație pentru generația care o trăiește în TIMP REAL?

Vă prezentăm măștile din varii domenii literare și socioumane, care vorbesc despre un erou cu mască.

Gramaţki, Valeriu. Povestea celor trei măscărici / Valeriu Gramaţki. Chişinău : Silvius Libris, s. a. – 28 p.

Poveste modernă pentru copiii claselor primare, cu ilustrații color pe fiecare desfășurată. Peripeţiile unui motan şi a trei clovni într-un oraş adormit de către o putere supranaturală.
Povestea celor trei măscărici de Valeriu Gramațki, include aventurile a trei clovni: Krums, Plums și Fidley, care călătoreau prin lume și bucurau oamenii cu spectacole. Averea lor consta din costume de circ și alte rechizite ce le foloseau pentru spectacole. Casă, masă, mijloc de transport, cabină pentru grim și scenă le servea carosiera unui vechi furgon pe care măscăricii îl iubeau ca pe un prieten. Într-o dimineață trupa Krums, Plums și Fidley au pornit într-un orășel provincial ca să dea spectacol, dar într-un oraș care ar trebui să fie aglomerat, mai ales în miezul zilei, n-au găsit nici suflet de om. Citește Povestea celor trei măscărici de Valeriu Gramațki și vei afla evenimentele neobișnuite ce au avut loc în acest orășel provincial.

Garcia Marquez, Gabriel. Un veac de singurătate / Gabriel Garcia Marquez. -Bucureşti : RAO, 2011. – 475 p.

Un veac de singurătate este prima operă literară, de la Cartea Facerii încoace, care ar trebui citită de întreaga omenire. Un veac de singurătate este un roman scris de către câștigătorul Premiului Nobel în 1982. Dacă diverși critici au dreptate când afirmă că cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea se definește prin remarcabila vigoare a scriitorilor din America Latină, la apogeul realizărilor lor se află, fără îndoială, opera în continuă evoluție a lui Gabriel García Márquez. „Un veac de singurătate” reprezintă o sinteză a tradiției literare hispanice și a temelor și tehnicilor moderne internaționale. Romanul poate fi citit la mai multe niveluri de semnificație, ca o alegorie a istoriei latino-americane, a condiției umane și ca o meditație asupra timpului. Capodopera lui García Márquez, „Un veac de singurătate”, este un roman care îmbină realul cu fantasticul, meditația filozofică și narațiunea captivantă într-o creație unică, vie, tulburătoare, somptuoasă și plină de culoare. Titlul romanului semnifică sentimentul tragic al singurătății pe care îl trăiesc membrii familiei Buendía în toate aspectele vieții lor: în dragostea redusă la aspectul său fizic sau în moarte (Melchiade se întorsese din lumea morților, deoarece nu putuse îndura singurătatea).

Nu există nici timp, nici spațiu. Generații, fapte, personaje se amestecă între ele. O epocă se suprapune cu cealaltă, visul se confundă cu realitatea, lucrurile evoluează, și totuși nimic nu pare a se schimba. Totul se petrec la limita dintre tragic și comic, dintre viață și moarte. O lume extravagantă, pe cât de îndepărtată de a noastră, pe atât de familiară, cuprinsă într-un vârtej de repere care se regîsesc în toate amintirile, în toate instoriile marilor familii.

Herbert, Frank. Ciuma albă / Frank Herbert. – Bucureşti, Chişinău : Uranus, 1994, Chişinău : Tip. Centrală. – 573 p.

Tradus din engleză-The White Plague este un roman science fiction din 1982, de Frank Herbert, care explorează nebunia și răzbunarea la scară globală. Este o carte avertisment scrisă în perioada 1980-1982, reprezintă un semnal de alarmă adresat atât membrilor grupărilor teroriste cât și autorităților care ignoră luarea unor măsuri impotriva elementelor instabilizatoare a siguranței și păcii mondiale, precum și oamenilor de știință prin evidențierea pericolului reprezentat de o eventuala alienare mentală a cuiva ori de acțiunile extremiste. În carte alienarea mentală se produce în cazul unui cercetător ca urmare a unei traume provocate de pierderea celor dragi într-un atentat terorist. Cartea evidențiază puterea și precizia cu care știința este capabilă să acționeze chiar și atunci când este utilizată în defavoarea omului, o precizie atat de mare incat permite determinarea cu exactitate impotriva carei clase sociale,a carei rase sau a carui grup sa actioneze o arma conceputa prin mijloace genetice. Citind această carte și analizând implicațiile prezentate a reusit Frank Herbert să-mi creeze imaginea unei civilizații a carei membrii danseaza cu toții pe o sârmă subțire, un pas greșit al unui singur membru poate determină moartea tuturor. Pesimista și înfricoșătoare viziune, totuși aș zice că este foarte necesară dacă vrem să supraviețuim ca specie.

James, E.L. Cincizeci de umbre întunecate. Vol. 2 : din trilogia Fifty Shades / E.L. James. – Bucureşti : Trei, 2012. – 623 p.

Romantic, amuzant şi încărcat de erotism, acest roman te cucereşte, te captivează şi te domină.

Acest roman te cucereşte, te captivează şi te domină. Intimidată de gusturile speciale şi secretele întunecate ale tânărului şi frumosului om de afaceri Christian Grey, Anastasia Steele se desparte de acesta şi îşi începe cariera la o editură din Seattle. Însă dorul de Christian o urmăreşte neîncetat, iar atunci când acesta îi propune un nou „contract”, Anastasia nu poate rezista. Ei reîncep relaţia, iar Anastasia află mai multe despre trecutul chinuitor al iubitului ei pervertit, provocator şi măcinat de frământări. În timp ce Christian se luptă cu demonii săi interiori, Anastasia este nevoită să se confrunte cu furia şi invidia unei femei care a făcut parte din trecutul lui Grey şi trebuie să ia cea mai importantă decizie din viaţa sa.


Masca. Vol. 2 : Proză fantastică românească. – Bucureşti : Minerva, 1982. -352 p.

Proza fantastică românească este bazată pe idei, teme și motive din folclorul românesc, gândirea mitico-magică; filosofia și/sau din proza fantastică străină: Vasile Beneș – Wilhelm Temerarul duce de Brabant, Victor Papilian – Lacrima, Lucrețiu Fulga-Taina în care s-a pierdut Sonia Condrera, Cella Delavrancea -Semnul, Emil Ivănescu- Metempsihoză, Oscar Lemnaru – Omul care și-a vândut tristețe, Mircea Eliade- La Țigănci, Vasile Voiculescu- Ultimul berevoi, etc.

Proca, Pavel. O mască tremură-n oglindă… : Monoloage împrăştiat. Pavel Proca. Chişinău : Bons Offices, 2009. – 100 p.

Fiecare soartă, măcinată în cutia magică a scenei, lasă o cicatrice adâncă ăn inima creatorului ”de sorți”. Astfel, la o anumită vârstă, pe care la arbori o poți calcula după cercurile trunchiului, ”tinerețe fără batrânețe” a artistului o poți prețelui după rolurile trăite și după kilometrii parcurți pintre reflectoare. Paulina Potângă, despre care se spunea că este ”o artistă specială și o femeie de fier”, trăia aceste dubluri în deplin echilibru sufletesc: cei doi ”chiriași grăbiți”, nu s-au întâlnit, nu s-au războit, nu s-au hărțuit, oferindu-și ”amabil” locul în funție de situații(de piesă, rol și regie). Paulina Potângă și-a început cariera scenică cu piesă de Ion Luca Caragiale. Repetițiile la ”Conu Leonida față cu reacțiunea” , cu Mihai Curagău și Paulina Potângă,în rolurile centrale, erau o adevărată sărbătoare pentru întreaga trupă. Talentul celor doi mari actori, naturalețea și dezivoltura prezente în mijlocul scenetic, improvizațiile, glume savuroase și, pe de altă parte, seriozitatea cu care se pregăteau de repetiții, munceau continuu la rol, a constituit o școală veritabilă de măiestrie scenetică pentru tinerii actori ai Teatrului ”Satiricus I.L.Caragiale.”

Mihail Muntean: o viaţă în lumea muzicii. – Chişinău : Ştiinţa, 2013. – 215 p.

„Mihail Muntean este o legendă vie a artei interpretative din Republica Moldova. Domnia sa întruchipează personalitatea emblematică a artistului realizat pluridimensional, fiind o stea de primă mărime a Operei Naționale și un solist îndrăgit și așteptat în cele mai redutabile bastioane muzicale ale lumii” afirmă în capitolul introductiv al cărții, academicianul Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei. Numele solistului Mihai Muntean e cunoscut atât pe plan național, cât și internațional. Melomanii l-au putu admira în diverse spectacole, cum ar fi: Canio în „Paiațe”, Manrico în „Trubadurul”, Ricardo în „Bal mascat”, Radames în „Aida”, Don Alvaro în „Forța destinului” etc. Monografia include șase capitole şi reflectă activitatea artistică a solistului Mihail Muntean. În primul capitol sunt inserate impresii despre Mihail Muntean consemnate de academicianul Eugen Doga, Artista Poporului din URSS Elena Obrazțova şi academicianul Gheorghe Mustea. Celelalte capitole includ: studii și articole, Mihail Muntean prin el însuși (discursuri, interviuri), Mărturii. Consemnări. Dedicații, viața în imagini și anexe.

Citiți cărțile despre care vorbește toată lumea!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.