Cum percep oamenii mari cartea, lectura, biblioteca…


„O, sfintele mele cărți, mai bune și mai rele, pe care soarta mi le-a scos în cale, cât vă datorez că sunt om, că sunt om adevărat.” (Nicolae Iorga)

Conform definiției, Biblioteca este o instituție de cultură în care se adună, se organizează și se păstrează fonduri de publicații și manuscrise pentru a fi folosite de cititori. Dar această instituție nu are ca scop doar informarea cititorilor, ci și răspunderea la orice fel de întrebări într-un spațiu primitor și prietenos de lecturare și întâlnire. Aici bibliotecarii sădesc semințele fericirii și culeg roadele cunoașterii. Tot ei sunt bărcile care transportă curioșii și însetații de cunoștințe spre tărâmuri noi, nedescoperite.

Libros para celebrar nuestro amor por las bibliotecas por Librotea | Librotea

Bibliotecile oferă posibilitate tuturor, indiferent de statul lor social. Pentru oamenii iluștri acest loc simplu are o importanță profundă și semnificativă. Ei și-au exprimat atitudinea respectuoasă și admirativă față de carte, lectura, biblioteca… Majoritatea oamenilor de succes afirmă cu mâna pe inimă că o parte din reușita lor se datorează și faptului că citesc. De la Warren Buffett, care devora peste 1000 de pagini în perioada de formare, la Barack Obama și Mark Zuckerberg, care listează la finalul fiecărui an cărțile lor preferate. Avem parte de o întreagă generație de personalități care ne inspiră să ne dedicăm cărților.
Poate întâmplător, poate nu, unele cărți vin în viețile noastre exact în momentul când avem mai mare nevoie de ele. Ne aduc răspunsuri la întrebări esențiale sau ne arată o nouă direcție. Acestea sunt cărțile față de care vom păstra o recunoștință similară celei pe care o manifestăm față de un prieten bun care ne-a ajutat într-un impas.

Excelente aluna escolhendo o livro vintage na biblioteca | Foto Grátis

Cofondatorul imperiului financiar Microsoft, Bill Gates, este un mare iubitor de cărți. Nu a ascuns niciodată pasiunea sa pentru lectură și în repetate rânduri a subliniat rolul important pe care cărțile ar trebui să-l aibă în viețile noastre. Bill Gates recunoaște că preferatele lui sunt cărțile non-fiction, ceea ce nu ne miră. Spirit pragmatic, omul de afaceri american pare că, prin lecturile sale, caută să înțeleagă sensurile mai puțin evidente ale societății de azi, la fel cum pare atras de acele exemple de vieți care au darul de a inspira – sau nu. „Aventuri din lumea afacerilor”, cartea semnată de John Brooks, este una dintre acele lecturi care au avut o influență deosebită asupra vieții magnatului american.

La fel și personalitățile marcante din spațiul românesc s-au expus opinia față de carte și lectură. Aceasta nu numai că i-a format, i-a inspirat, dar și i-a îndrumat în cariera de scriitor. Mai jos sunt citate despre carte a acestor personalități.

 • “Citește! Citește mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei, din care vei întocmi înțelesul și filozofia vieții.” (Mihai Eminescu)
 • „Cărțile trebuie să fie oglinzile de aur ale realității.” (Mihai Eminescu)
 • „O carte bună este o faptă bună.” (Ion Luca Caragiale)
 • “Cititorul să zică la mântuirea cărții tale, nu: am citit o carte, ci: am cunoscut un om.” (Nicolae Iorga)
 • “A scrie o carte înseamnă a face actul social al frumuseții și înțelepciunii.” (Nicolae Iorga)
 • “Cititul unei cărți e o convorbire cu autorul, de aceea se cere liniște, să se audă un singur glas, acela al inspirației venite de departe în spațiu și în timp. E un lucru de taină care pretinde izolare. Cuvintele fermecate nu pătrund oricând și oriunde.” (Nicolae Iorga)
 • „Îmi plac cărțile neapărat necesare. Cărțile fără care e greu sau cu neputință să trăiești.” (Marin Preda)
 • „Trăind în strâmtoare și hulă, omul a izbutit să se răscumpere și să se depășească, născocind graiul scris și în sfârșit cartea…Uite, mii de minți trăiesc lângă tine, în rafturile tale… Până la cărți rămâne mărturie – cimitirul. L-a învins biblioteca. Ai scăpat de mormânt…” (Tudor Arghezi)
 • ,,Eu mi-am imaginat întotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci, alte persoane consideră că ar fi o grădină, alţii şi-l pot închipui ca un palat, eu l-am imaginat întotdeauna ca o bibliotecă şi aici mă aflam eu…” (Jorge Luis Borges)
 • ,,Biblioteca este templul învăţăturii, iar învăţătura a eliberat mai mulţi oameni decât toate războaiele din istorie.” (Carl Thomas Rowan)
 • ,,O bibliotecă nu este un lux, ci una din necesitățile vieții.” ( Henry Ward Beecher)
 • ,,Nici o sarcină nu are o valoare mai considerabilă şi nu merită mai mare cinste, decît ceea ce face în serviciul comunităţii un bibliotecar” (Melvil Dewey)
 • ,,O bibliotecă este o uşă spre numeroase vieţi. ” (Sharon Creech)
 • ,,Dacă Biserica este Casa lui Dumnezeu, atunci Biblioteca este Templul Spiritului Uman; este Blazonul unei nobleţi care are Infinitul ca strămoş şi ca posteritate. ” (Paul Christian)
 • ,,Dacă ai o grădină și o bibliotecă, ai tot ceea ce îți trebuie.” (Cicero)
 • ,,Biblioteca este patria cuvintelor care au avut ceva de spus.” (Octav Bibere)
 • ,,Biblioteca este un frigider pentru conservarea gîndurilor.” (Herbert Samuel)
 • ,,Fără biblioteci, ce ne-ar mai rămâne? N-am mai avea nici trecut şi nici viitor.” (Ray Bradbury)
 • ,,Stăpân, paznic, actor al imensului tezaur informaţional este Bibliotecarul. Sute, mii de specialişti lucrează în miezul cărţii pentru ca informaţia să câştige câmpuri noi de penetrare asupra celui ce se află în căutare.” (Elena Vulpe)

Vera Goldman
șef filială, A. Donici

Un comentariu la „Cum percep oamenii mari cartea, lectura, biblioteca…

 1. Pingback: Cum percep oamenii mari cartea, lectura, biblioteca… – Prea târziu te-am iubit…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.