Lansarea programului de lectură „Chișinăul citește”


Și cum am început o săptămână nouă, am hotărât ca ziua de azi să o începem cu o întâlnire pe Zoom. Astăzi în incinta Bibliotecii „Alexandru Donici”, în cadrul orei de lectură, s-a dat start programului „Chișinăul citește”, pentru segmentul copii. Activitatea a avut loc online pe platforma ZOOM, împreună cu profesoara Elena Luca și elevii clasei a II-a „D”, care își fac studiile la Liceului Teoretic „Ion Creangă”.

Copii au făcut cunoștință cu programul de lectură „Chișinăul citește”. Acest program contribuie la constituirea unei comunităţi de cititori prin promovarea lucrărilor de înaltă ţinută artistică şi educarea gustului pentru lectură a chişinăuienilor, iar unul din obiectivele sale principale este afirmarea Bibliotecii Municipale în calitate de îndrumător, sfătuitor, ghid în lumea cărţilor, orientarea lecturii spre valori literare autohtone. Ca și la edițiile precedente, pe parcursul anului în toate filialele vor fi organizate diverse activităţi cu publicul: întâlniri cu autorii, discuţii/dezbateri, activitate expozițională, prezentări de carte, înscenări teatralizate, etc. Programul de lectură „Chișinăul citește” se desfășoară anual în perioada februarie-noiembrie și este unul de implicare educațională și culturală a tuturor chișinăuienilor, fiind una dintre practicile de succes ale BM, prin care s-a reuşit o schimbare ideologică calitativă a culturii de lectură în municipiu.

Astfel, astăzi, 16 februarie, elevii au avut posibilitatea să facă cunoștință cu cartea „Uf! Ghid de conviețuire cu frații și surorile mai micide Ionela Hadârcă, selectată pentru programul de lectură „Chișinăul citește”, pentru categoria copii (7-11 ani). Copii au aflat date bibliografice despre autoare. De asemenea, a fost prezentată cartea, aceasta cuprinzând 24 de povestioare, toate captivante și pline de tâlc, povestioare care vor învăța copii să se înțeleagă mai bine și să conviețuiască mai duios împreună.

Evenimentul s-a început cu o excelentă pledoarie pentru lectură, după care copiii au citit prima povestioară intitulată „La ce ne trebuia încă un copil?”. Pe parcursul lecturii, împreună cu copii am scos cuvintele-cheie, după care am dat explicația deplină a cuvintelor. Apoi am găsit și expresii frazeologice, precum „a fi buricul pământului”. Copii au fost foarte curioși, deschiși și calzi. Aceștia ne-au relatat că pe viitor ar mai dori o nouă întâlnire. La finele activității, copiii ne-au făgăduit că după ce lecturează cartea vor desena eroii pe care i-au îndrăgit și vor învăța multe expresii și cuvinte noi.

Hadârcă, Ionela. UF! Ghid de conviețuire cu frații și surorile mai mici / Ionela Hadârcă. – Chișinău: Prut Internațional, 2020. – 64 p.

Credem că ați văzut destule cărți în care oamenii deștepți îi învață pe tinerii părinți cum să îngrijească un copil. Sunt o mulțime de ghiduri pentru cei care cresc plante. Cu ajutorul unui manual potrivit poți învăța o limbă străină, arta gustului sau tehnica desenului. Însă există atât de puțină îndrumare care te-ar ajuta să fii un frate bun sau o soră fericită, deși nu este deloc o sarcină ușoară! Ilustrațiile sunt efectuate de Leonid Gamart. O carte pentru copii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani

Citiți-o cu plăcere, împărtășiți-vă impresiile prietinilor și nu ezitați să o împrumutați pentru lectură.

Volumul este  disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, filiala „A.Donici”. Disponibilitatea titlurilor poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii: https://opac.hasdeu.md/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=346354&viewallitems=1

Vă dorim lectură plăcută și vă așteptăm la nouă oră de lectură pe platforma ZOOM!

Un comentariu la „Lansarea programului de lectură „Chișinăul citește”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.