Vrăbiuța


Astăzi la “Ora de lectură”, desfășurată în incinta bibliotecii  “Al. Donici”, a fost lecturată prin intermediul  platformei  ZOOM, povestirea ,,Vrăbiuța” de Ion Diordiev, activitate realizată în colaborare cu grupa pregătitoare ,,Orhidee ”din grădinița 146. 

Elementul introductiv al activității a constituit-o discuția despre păsările sedentare, fidele plaiului nostru. Copiii le-au denumit,  făcând și o mică descriere de la cioc până la coadă, imitând chiar și cântecul lor. Pornind de la denumirea povestirii „Vrăbiuța”, le-am adresat copiilor mai multe întrebări referitoare la această pasăre. Am rămas plăcut surprinsă să aud că: ,,Fără vrăbiuțe, casa bunicilor de la țară iarna ar fi tristă de tot, alții au spus că vrăbiuțele ne urmează pretutindeni cu ciripitul lor”.

Discuțiile au fost întrerupte cu difuzarea ,,Ciripitului  de păsări” după care am început lectura. Autorul ne îndeamnă să urmăm faptele bune ale lui Petrică, protagonistul povestirii. Băiatul a adăpostit pe timp de iarnă o vrăbiuță, având grijă să-i dea apă curată, boabe, fărâmituri și desigur creându-i o atmosferă caldă în compania pisicului ascultător. Vrăbiuța a trăit în casa lui Petrică până a venit primăvara, până a dat caișii în floare, iar prietenele, o așteptau afară pe crengile pomilor dați în floare.

“- Iarna a trecut și afară-i cald. De ce s-o mai țin în colivie? Doar vrea și ea să-și revadă prietenele și să se zbenguie împreună cu ele”.

La finalul lecturii am vorbit despre ajutorul pe care îl pot oferi copiii păsărilor în perioade anevoioase, când viscolește și gerul e mare. În aceste zile de iarnă ele își găsesc cu greu hrană. Viața multora dintre ele se află în pericol și atunci păsările vin mai aproape de casa noastră. În ajutor le vin copiii meșterind măsuțe, căsuțe zilnic punându-le semințe, fărâmituri, boabe. Doar așa putem proteja fauna și flora.

Vă invităm cu drag la filialele Bibliotecii „B. P. Hasdeu” să împrumutați pentru lectură cartea Zâmbetul florilor de I. Diordiev în care veți găsi povestirile ce ne îndeamnă la fapte bune.

LECTURĂ PLĂCUTĂ TUTUROR!

3 comentarii la „Vrăbiuța

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.