Moni Stănilă „Ţipă cât poţi”


Moni Stănilă s-a născut în Tomeşti, judeţul Timiş, România, în 1978. A studiat teologie ortodoxă la Timişoara şi Sibiu. Din 2010 trăieşte la Chişinău şi conduce împreună cu Alexandru Vakulovski cenaclul literar „Republica” al Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”.

A publicat jurnalul de convertire Iconostas (Graphe, 2007), volumele de poezie Postoi parovoz. Confesiunile dogmatistei (Ninpress-Charmides, 2009), Sagarmatha (Tracus Arte, 2012), Colonia fabricii (Cartea Românească, 2015), O lume din evantaie, pe care să nu o împarţi cu nimeni (Charmides, 2017) şi romanul Al 4-lea (Tracus Arte, 2013). La Editura Polirom a mai publicat o carte pentru copii, Războiul solomonarilor (2018). O parte dintre poemele sale au fost traduse în germană, engleză, franceză, suedeză, rusă, azeră, catalană, turcă, maghiară ş.a.

Stănilă, Moni. Țipă cât poți/Moni Stănilă. -Iaşi: Polirom, 2018. -176 p.
„Țipă cât poți: un roman aparent feeric, de fapt o carte despre identitatea multiplă, despre viață și despre trecerea ei.”

Moni Stănilă „Ţipă cât poţi” – romanul nu este narativ, ci construit mai curând ca o platformă în care sunt expuse o serie de idei – toate având un back-ground religios. Scriitoarea se înfățișează ca o doctrinară care își apără credința. De aceea, motivațiile ei se subsumează preceptelor religiei ortodoxe. Din această perspectivă, opera lui Moni Stănilă se prezintă ca un mix eseistic-publicistic și moral-religios, întrepătruns reciproc. Romanul lui Moni Stănilă, „Țipă cât poți” face parte din ceea ce s-ar numi convențional „roman de frontieră” sau „roman înglobator”.

Este o carte absolut surprinzătoare. Un roman insolit și curajos, plin de umor, candoare și ironie, cum n-am mai citit de mai multă vreme în literatura noastră. O poveste atipică, spusă inteligent și abil cu schimbări neașteptate ale registrelor, într-un  permanent joc al  apropierilor și distanțelor. Un text proaspăt și dinamic despre identitate și alteritate, construit fragmentar, cu o scriitură precisă și densă, asemănătoare când strălucirilor poetice, când jurnalului, când textelor vechi/sacre. O istorie personală de la Una la Alta, conturând, alături de Noua și Drei, unul dintre cele mai interesante
personaje feminine din literatura de azi.
Dan Coman

Romanul (așa stă scris și pe pagina de gardă) include fragmente de ficțiune, pledoarie jurnalistică și religioasă, confesiune cu tentă mai mult sau mai puțin biografică, exprimare aforistică, sentințe, intertextualitate, textualism, poezie ș.a. Mai trebuie semnalat un amănunt: în timp ce mai mulți scriitori români de pe ambele maluri ale Prutului schițează distopii în opera lor, Moni Stănilă prezintă prospectul unei utopii. Țipătul, utilizat în titlu, apare în câteva secvențe. El face parte din obsesiile și fricile exprimate.

Moni Stanilă recurge la elemente de fantastic și de basm pentru a crea o autoficțiune deghizată. Personajele sunt toate feminine. De fapt, ar trebui întrebuințat singularul: cartea se deschide cu Una, Una Stanilovski, poeta și jurnalista în jur de 40 de ani (ca și Moni Stanilă, nascută în 1978), care se va multiplica, într-un scenariu aproape oniric, în câteva ipostaze, în Noua, Prima, Drei (cea mai tânară, de 17 ani), a Opta și, pe ultima pagină, Alta, ca într-un final deschis. Una e nostimă, cu savoir-vivre, dar și credincioasă și microbistă (trăsături ale autoarei, pentru cine o cunoaște), celelalte adăugându-se unui personaj colectiv, un fel de Alice cu mai multe fețe, dar nu în Țara Minunilor, ci în Țara Timpului.”

Simona Popescu

Stănilă, Moni. Războiul Solomonarilor/ Moni Stănilă. -Iaşi: Polirom, 2018. -251 p.

Cartea Războiul Solomonarilor scrisă de Moni Stanila a apărut la editura Polirom și face parte din categoria cărți pentru copii și adolescenți.Războiul Solomonarilor ne însoţeşte într-un univers imaginar, fantastic, cu creaturi misterioase: sanziene, balauri, zmei, iele. În carte lumea e împărţită în două: cea solomonarilor buni, conduşi de venerabilul Ilie şi cea a solomonarilor răzvrătiţi conduşi de Sathanasie. Deasupra tuturor străluceşte Amoralul Fotie, singurul care nu trebuie să dea socoteală nimănui.

Ionuţ, strănepotul Solomonarului Ilie din Colonia Românească, îşi urmează drumul plin de pericole în mijlocul acestei păduri, înfruntînd cele mai neaşteptate şi înfricoşătoare aventuri, toate pe cale să dea naştere unui război care pluteşte în aer. Însă băiatul poartă cu el ceva cu totul deosebit, pe care nici măcar noii săi prieteni, războinica Isidora şi cei trei pitici, Moţ, Găicuţă şi Năsturel, nu-l cunosc: comoara pe care Ionuţ o pune la bătaie de-a lungul acestei istorii adevărate e inima lui neobişnuit de mare şi bună.

Fragment din lucrare:

„În noaptea pe care lumea o aşază astăzi între Boboteaza şi Sfântul Ioan Botezatorul, a început să ningă cum nu s-a mai văzut niciodată până atunci. Uimirea, bucuria şi încântarea tuturor răsunau până la cer. Doar Moş Ilie, singurul care mai prinsese în viaţa lui o ninsoare adevărată, privea pe fereastră, din singurătatea muntelui, mai mult cu teamă decât cu mulţumire.”

Vă așteptăm cu drag la bibliotecă să participați la programul de lectură „Chișinăul citește”.

Un comentariu la „Moni Stănilă „Ţipă cât poţi”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.