Povestea viorelei


La “Ora de lectură”, desfășurată în incinta bibliotecii “Al. Donici”, a fost lecturată prin intermediul platformei ZOOM, ,,Povestea Viorelei” selectată din cartea LEGENDE, Editura CARTEA MOLDOVEI, 2004, Chișinău, activitate realizată în colaborare cu grupa pregătitoare ,,Stejărei” din grădinița 146.

ora poveştilor | Biblioteca „Alexandru Donici”

Elementul introductiv al activității a constituit-o discuția despre florile timpurii de primăvară, care înfloresc în pădurile și câmpiile plaiului nostru. Ca suport didactic ne-a servit setul cu imagini color și texte informative „Flori de câmpie și de pădure” din colecția „Să cunoaștem lumea împreună”, de Silvia Ursache, care se află pe raftul bibliotecii.

Na lipsit nici jocul din activitatea noastră „Descrie floarea, eu o voi ghici”cel care ghicește greșit, este obligat să imite cântecul cocoșului, sau urletul lupului.

Jocul le-a stârnit haz jucătorilor și le-a trezit satisfacția de a continua activitatea cu lectura „Povestea Viorelei”, povestea fetei de împărat cu numele „Prințesa – Viorica”, frumoasă, iubită și păzită ca ochii din cap de părinți, dar sortită răpirii.

„Când s-a născut, fata fusese ursită să fie răpită de Zîna Florilor. Tânăra prințesă nu știa nimic de aceasta. Era mereu veselă și se simțea cea mai fericită lângă bunii ei părinți. Viorica împlinise 10 ani. Împăratul dădu poruncă ca fata lor să fie păzită de străjerii cei mai buni. Dar, în noaptea când a împlinit 12 ani, s-a arătat Zîna-Florilor. Îndată o prefăcu pe frumoasa domniță într-o floare și o duse la palatul ei. Aici o așeză între celelalte flori și-i dădu numele de „viorea”. De atunci vioreaua a rămas cea mai drăgălașă floare de primăvară”.

Povestea le-a trezit dorința mai multor fetițe să ia creionul în mână și să deseneze vioreaua, floarea modestiei, sincerității, timidității, voioșiei și meditației. Activitatea a fost încheiată cu memorarea denumirilor de flori timpurii, aflate în Cartea Roșie a Republicii Moldova.

Florile, asemeni oamenilor, sunt diferite, fiecare cu frumusețea ei, cu simbolurile și interpretarea naturii.

VĂ INVITĂM LA BIBLIOTECA AL. DONICI SĂ LECTURĂM ÎMPREUNĂ!

Un comentariu la „Povestea viorelei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.