Izvoare istorice – despre viața cotidiană în diferite epoci


Curiozitățile sunt prezente în multe scrieri istorice, începând din Antichitate. Aceste cărți sunt dedicate istoriei care constituie o binevenită lucrare de popularizare a cunoștințelor de istorie, adresată, elevilor, în egală măsură, părinților și profesorilor. Cărțile vor servi ca un izvor de cunoștințe noi pentru elevi, dar va stimula de asemenea interesul față de domeniul istoriei. În același timp, va contribui la lărgirea substanțială a viziunii asupra istoriei.

Chirtoagă, Ion. Teritoriile din estul Țării Moldovei sub administrația turco-tătară (1699-1806) : Evoluția administrativă, social-economică și cultural-spirituală / Ion Chirtoacă. Chișinău : Cartier, 2020. – 664 p.

În secolul al XVIII-lea începutul sec. al XIX-lea, sudul şi nordul spaţiului de la est de Prut au fost o zonă de intersectare a intereselor Imperiilor Otoman şi Rus, apoi de colonizare cu populaţie alogenă, aşezată aici în scopul creării unei baze sociale pentru înfăptuirea politicii de dominaţie a ţarismului în regiune, ca urmare a unui proces îndelungat, care a început odată cu ocupaţia turco-tătară şi a continuat până în zilele noastre. Interesul faţă de acest teritoriu mult pătimit, unde s-au aflat vechile cetăţi moldoveneşti şi s-au desfăşurat evenimente importante din istoria neamului românesc de la est de Carpaţi, a sporit în contextul mişcării naţionale din Republica Moldova, mişcare care a generat noi opinii referitoare la trecutul acestor ţinuturi. – Ion Chirtoagă

Gribincea, Mihai. Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova : Culegere de documente şi materiale. Vol. 1 / Mihai Gribincea. – Chişinău : Cartier, 2020. – 880 p.

Ne propunem să prezentăm succint istoricul trupelor ruse pe teritoriul RSSM, implicarea lor în operaţiunile militare de pe Nistru în 1992, implicare ce a transformat conflictul (instigat de Moscova) dintre Chişinău şi Tiraspol într-un război moldo-rus, negocierile moldo-ruse privind retragerea trupelor ruse după declararea independenţei Republicii Moldova, implicarea timidă şi fără succes a OSCE în procesul de retragere a trupelor, statutul de ocupaţie al trupelor dislocate în prezent în raioanele din stânga Nistrului ale Republicii Moldova, inclusiv cel al aşa-numitelor trupe de pacificare, ş.a. – Mihai Gribincea

Olaru Cemârtan, Viorica. Teroarea stalinistă în RSSM, 1940-1941, 1944-1956 : deportările, exilările în Gulag, foametea / Viorica Olaru-Cemîrtan. – Chişinău : Lexon-Prim, 2020. – 558 p.

Monografia este structurată în două blocuri mari, în care se analizează teroarea stalitistă din RSSM în toată am ploarea sa: deportările, exilările în GULAG, foametea. primul bloc conține investigația țtiințifică a deportării ca fenomen și proces istoric, care se împletește cu exilările în Gulag, foametea și alteatrocitâi care reprezintă crime împotriva umanității. Al doilea bloc reprezintă o antologie de studii și articole la aceeași temă, dar care au rezultat din activitățile academico-educaționale la care contribuit de alți colegi-istorici, oameni de artă sau cultură. Prezenta lucrare este originală prin adordarea inovativă, prin efortul de a scoate din anonimat împrejurările în care oamenii au fost deportați, precum și descrierea celor i-au denunțat, motivele delapidatorilor și situația acestora după deportări, în ce mod regimul stalinist, în special procesul de deportări, a schingiut vieâile oamenilor și a denaturat relațiile interumane, cum a făcut din bieții țărani și intelectuali hrană pentru lupii siberieni, iar pe ”cozile de topor” i-a pus în frunrea satelor, ca să fie conduți și manevrați de bolșevici după bunul lor plac. Au fost surprinse, în mod inevitabil , aspecte ale deformării mentalității oamenilor și ale distorsionării comportamentale sub frica de teroare roșie. Rătăciții au început să uite de valorile creștine,să-și vîndă frații de sânge, pentru a supraviețui ei înșiși.

Prohin, Andrei. Lacrimile zeului RA : Din curiozitățile istoriei / Andrei Pohin, – Chișinău : Lexon-Prim, 2020. – 202 p.

Lucrarea Lacrimile zeului Ra, dedicată curiozităților istorice, este adresată unui segment de citittori extrem de importatnt-eleviii calselor primare. Este vîrsta în care copii abia încep să primească informații și cunoștințe elementar despre trecut, din care cauză forma de prezentare este adesea decisivă. Cartea este scrisă într-un limbaj accesibil, foarte prietenos, care pune accent pe aspectele pozitive ale istoriei. Autorul reușește să fie un adevărat ghid în universul fascinant al trecutului.

Vă așteptăm cu drag la bibliotecă să vă captivăm cu lectură cu caracter științific să fiți interesați să aflați lucruri mai puțin cunoscute din trecutul omenirii.

3 comentarii la „Izvoare istorice – despre viața cotidiană în diferite epoci

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.