Portretul lui Dorian Gray – capodoperă de estetism


-130 de ani de la publicare

,,Portretul lui Dorian Gray reflectă mult din mine însumi: Basil Hallward este ceea ce cred eu că sunt, lordul Henry- ceea ce crede lumea că sunt, iar Dorian- ceea ce aș vrea să fiu- în alte vremuri, poate.”
– Oscar Wilde

 Wilde, Oscar. Portretul lui Dorian Gray / OsCar Wilde. Chişinău : Cartier, 2012. –  283 p.

,,Portretul lui Dorian Gray”, având titlul original „The Picture of Dorian Gray este un roman de ficțiune, scris de Oscar Wilde în anul 1890 și publicat la Londra. Acest roman a fost criticat încă de la prima sa apariție, considerat scandalos și imoral. Din această cauză Wilde l-a revizuit și, cel mai important, i-a adăugat o prefață, în care anticipează părerile negative ce vor fi emise la adresa romanului, pe care îl explică din punctul de vedere al curentului literar în care se regăsește, și anume estetismul, astfel romanul apare în forma sa finală în 1891. Pe lângă estetismul prezent în opera lui Oscar Wilde, agent al transformării personalității umane în opera de artă, prin sfidarea constrângerilor morale și adoptarea frumosului drept unica justificare a faptelor imorale ,mai este de remarcat și prezența unei fuziuni de dandysm-decadentism ce dă valoare întregii opere.

Maximul estetismului „arta de dragul artei“ este reflectată în deschiderea romanului, care specifică scopul artei de a „dezvăluie arta și ascunde artist.“

Basil Hallward pictează într-o bună zi portretul tulburător al lui Dorian Gray. Doar ca, odată cu trecerea timpului, tânărul din tablou îmbătrânește, pe când modelul lui, Dorian, rămâne neschimbat. Fiecare faptă, fiecare an trecut lasă pe chipul pictat încă un semn, fără ca acest amănunt să fie cunoscut de ceilalți; doar creatorul lui, Basil Hallward, știe, iar pentru aceasta e ucis de Dorian Gray. Acesta din urmă va ajunge și el la confruntarea fatală cu reflexia să pictată și va sfârși, îmbătrânit fără veste, victima misterioasa a imaginii din tabloul pe care atât l-a prețuit.

„Orice portret care e pictat din suflet este un portret al artistului şi nu al modelului. […] Motivul pentru care nu voi expune acest tablou este pentru că mi-e teamă că am expus în el secretul propriului meu suflet.”

Romanul lui Oscar Wilde a fost o operă literară a cărui spectru şi influenţă depăşea limitele literaturii, intrând în sfera mai multor ştiinţe sociale precum psihologia, filosofia sau chiar şi istoria, în funcţie de abilitatea cititorilor de a descifra evenimentele narate de autor. Din perspectiva psihologică, trebuie să fim atenţi la felul în care cuvintele pot influenţa şi modifica felul de a fi al unei persoanaj din punctul de vedere al filosofiei, Oscar Wilde îşi foloseşte propria creaţie pentru a stabili o nouă abordare a artei şi a hedonismului. Aspectul istoric al acestei lucrări este în strânsă relaţie cu celelalte ştiinţe sociale menţionate mai sus deoarece ea se ocupă de spiritul decadent care apare în comportamentul personajelor din roman şi în aşteptările cititorilor de asemenea.

„Idealul pe care eroul îşi propune să-l instaureze prin trăirea plenară lipsită de orice inhibiţii de ordin etic sau religios, a tuturor senzaţiilor, printr-o perfectă armonizare între afect şi intelect, prin acceptarea supremaţiei simţurilor ca regulă de viaţă se concentrează în formula „un nou hedonism”.

Unul dintre aspectele decadenţei care este oglindit în Portretul lui Dorian Gray este înlocuirea limitelor şi regulilor morale impuse de societatea engleză cu un comportament mai degrabă imoral şi preferinţa unui nou scop poetic, acela al estetismului. Lipsa de morală din romanul lui Wilde este anunţată de autorul însuşi în Prefaţa romanului unde afirmă că „Nu există carte morală sau imorală.” Această afirmaţie implică faptul că a căuta principii morale poate fi o îndeletnicire care nu are niciun rezultat. Un alt motiv pentru căutarea neproductivă este conceptul de „artă pentru artă” care presupune că nu trebuie să existe niciun alt scop în artă decât acela de a-şi demonstra valoarea artistică. Totuşi, dacă citim mai atent povestea, putem observa că sunt câteva referiri la moralitate şi tot ce poate fi dedus este că Wilde a folosit acele aspecte morale doar ca opus al imoralităţii şi astfel să îi evidenţieze efectele.

Portretul lui Dorian Gray reuneşte mai multe motive şi teme literare precum tema oglinzii, tema dedublării, care le erau comune chiar şi Romanticilor, dar Oscar Wilde le relaţionează în sfera artei decadente pe care o exprimă prin intermediul dezbaterii despre moralitatea inclusă în acest roman. Interesul decadenţilor şi a dandyilor pentru natura diabolică a omenirii este atribuită de mulţi critici imposibilităţii lor de a găsi împlinirea visurilor, dorinţelor şi a iluziilor lor în aspecte pozitive precum credinţa sau dragostea. Datorită acestui fapt, Wilde, care nu în mod accidental era considerat un reprezentant atât al decadenţilor cât şi a dandyilor de la sfârşitul epocii victoriene, privea păcatul ca un element indispensabil oricărei forme de progres şi astfel, l-a discutat în romanul său. Toate elementele stilistice obscure ale literaturii decadente funcţionează ca mijloace de evadare din tradiţionalism şi prin urmare de creare a unei noi forme de artă care se preocupă mai mult de esenţa pământească a oamenilor şi de felul în care ea le afectează personalitatea:

„Frumusețea este o formă a Geniului – e mai presus, cu adevărat, decât Geniul, de vreme ce nu are nici un fel de explicație.”

Vă recomand cu multă căldură acest roman care vă face pentru câteva momente să uitați de voi și să asistați la evoluția personajelor, învățând cum treceți prin situații-limită.
     Lectură plăcută !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.