„Ziua umorului sau a păcălelilor” Când și cum a apărut …


În fiecare an, la 1 aprilie, oamenii din lumea întreagă marchează Ziua păcălelilor sau a Umorului, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor, când fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, să-i facă o șotie colegului, prietenului, vecinului sau unui membru de familie, însă probabil puțini știu cum a apărut această datină.

Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. Ipoteza acceptată de majoritate, însă, susține că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea. În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea la noul calendar, care avea să-i poarte numele — calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie.

Oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a acestei sărbători și au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți „nebunii de aprilie”, de unde și denumirea de Ziua nebunilor sau Ziua păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii.

Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca Zi a păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean și s-a răspândit apoi în majoritatea țărilor de pe glob. Este totuși sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.

Curiozități

La noi în țară, Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. În această zi se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului. Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Dar nu este indicat să te căsătorești la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei. Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.

Prin celebrarea acestei sărbători, ziua de 1 aprilie devine un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului, sau, așa cum spunea scriitorul, Mark Twain, „Ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.

Ziua păcălelilor, sărbătorită în jurul lumii

O practică modernă destul de întâlnită este publicarea unor știri false de 1 aprilie. Practica este foarte folosită în special în țările scandinave. Aici, o știre falsă este publicată de ziua păcălelilor pe prima pagină a gazetelor locale. Drept urmare, au fost și cazuri în care știrile acelea au fost crezute. Acest lucru a creat puțină agitație printre oameni, unii dintre ei chiar pierzându-și încrederea în publicațiile respective.

În Italia, Franța, Belgia, Olanda, precum și părți vorbitoare de limba franceză din Elveția și Canada, există o tradiție ce se numește „Peștele lui aprilie”. Prin aceasta, oamenii vor încerca să lipească un pește din hârtie de spatele celor dragi fără ca aceștia să își dea seama. Această tradiție există încă din secolul al XIX-lea, fiind folosită și pe cărțile poștale trimise pe 1 aprilie. De asemenea, în bunul spirit scandinav, publicațiile din aceste țări scriu, de asemenea, câte o știre falsă. Aceasta este însoțită și de o referință destul de subtilă la pește pentru a arăta faptul că tot articolul e, de fapt, o glumă nevinovată.

În țările hispanice, ziua păcălelii este mai mult sărbătorită în data de 28 decembrie. În Irlanda, este un obicei de a i se da unei persoane apropiate o scrisoare foarte importantă. Desigur că aceea nu e nimic altceva decât o glumă, iar în plic se găsește mesajul „Trimite păcăleala mai departe”. Apoi, aceasta va fi trimisă mai departe la cineva și tot așa.

Cum știm cu toții, ziua păcălelilor este în continuare o sărbătoare internațională. Așteptată de mulți, este o ocazie minunată de a fi puși pe șotii și de a face o glumă micuță și nevinovată celor apropiați. Este o zi în care mulți dintre noi putem să ne mai descrețim frunțile și să ne bucurăm de o glumă bună. De asemenea, putem să ne uităm și în urmă, la tradiții sau obiceiuri, ca să ne inspirăm și să ne iasă gluma cât mai bine.

Să nu uităm că râsul este cel mai bun medicament. Drept urmare, dacă restul anului suntem cufundați în griji și rutină, să ne luăm medicamentul măcar de ziua păcălelilor!

Un comentariu la „„Ziua umorului sau a păcălelilor” Când și cum a apărut …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.