“Cele mai frumoase povești” de H. C. ANDERSEN


PREZENTARE DE CARTE
H. C. ANDERSEN “Cele mai frumoase povești”

Hans Christian Andersen
2 aprilie 1805 – 4 august 1875
Scriitor și poet danez

Hans Christian Andersen a fost scriitor și poet născut în Danemarca la 2 aprilie 1805, celebru pentru basmele sale. Printre cele mai cunoscute povești se numără „Crăiasa zăpezii”, „Mica sirenă”, „Hainele cele noi ale împăratului”, „Prințesa și bobul de mazăre”, „Soldatul de plumb”, „Fata din soc”, „Fetița cu chibrituri”, „Florile micuței”, traduse în mai multe limbi ale lumii.

Cele mai frumoase povesti de Andersen - Hans Christian Andersen, Stefania  Leonardi Hartley

În cadrul OREI DE LECTURĂ în incinta bibliotecii pentru copii Alexandru Donici a avut loc prezentarea de carte “Cele mai frumoase povești” de H. C. Andersen prin intermediul platformei ZOOM, în colaborare cu copii din grupa pregătitoare „Stejărei” din grădinița 146. Elementul introductiv al activității ne-a servit drept audierea unui pasaj din povestea „Soldățelul de plumb”, apoi a urmat câteva întrebări referitoare la autor, la care copiii au dat răspunsuri ferme, dând de înțeles că H.C. Andersen este scriitorul bine cunoscut de ei.

Jocul intelectual „Ghicește povestea după imagini” le-a trezit curiozitatea de a afla mai multe despre cartea „Cele mai frumoase povești”, cu desene frumoase, viu colorate, ușor de memorat, care cuprinde un număr mai mare de povești. La final copiii au povestit cum îngrijesc ei jucăriile acasă și cum le repară pe cele vechi.

DÎRZUL SOLDĂȚELUL DE PLUMB

Un băiețel primise într-o zi o cutie cu 25 de soldăței, printre care unul avea un picior mai scurt. Chiar și cu acest defect, soldățelul era preferatul băiatului. Într-o zi soldățelul se îndrăgostise de o micuță balerină, dar un spiriduș, probabil invidios pe acesta, l-a pus pe pervazul geamului pentru a-l ține departe de aceasta. O adiere de vânt l-a dărâmat și nu a mai fost găsit oricât a fost căutat. Până la urmă, a fost găsit de doi băieți care l-au trimis la plimbare pe râu într-o bărcuță de hârtie. Dar se porni o ploaie torențială și bărcuța se strică, așa că ajunse pe fundul lacului unde a fost înghițit de un pește mare. Un pescar a pescuit peștele, pe care l-a vândut la piață. A fost cumpărat de o femeie și spre surpriza soldățelului ajunsese din nou acasă la băiețelul care-l pierduse. Soarta nu este nici de această dată în favoarea lui. Băiețelul îl vede pe masă, îl ia și-l aruncă în foc. Micul soldățel îndrăgostit nu o scapă o clipă din ochi pe balerină. Se deschide ușa, și datorită curentului format, balerina din carton zboară în foc alături de soldățel. A doua zi, când menajera a curățat soba a găsit o micuță inimioară din plumb.

GÎȘTELE SĂLBATICE

Era odată un împărat. El avea o fiică și unsprezece fii. După moartea împărătesei, împăratul s-a recăsătorit cu o vrăjitoare. Vrăjitoarea dorea să scape de copii, așa că pe tinerii crai i-a prefăcut în lebede negre, ca nimeni să nu-i recunoască. Prințesă, sora lor, văzând asta, s-a dus la rege și ia povestit totul. Regele când a auzit, sa răzbunat pe vrăjitoare, încât aceasta de nevoie și necaz ia adus fii înapoi.

VĂ INVITĂM LA BIBLIOTECA ALEXANDRU DONICI, SĂ LECTURAȚI ÎMPREUNĂ CU NOI!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.