De ce le spunem copiilor că i-a adus barza?


În incinta bibliotecii „A. Donici” activitățile online continuă! În cadrul orei de lectură, am citit împreună cu clasa II-a „D” de la liceul „Ion Creangă”, elevii doamnei Elena Luca, cartea Uf! Ghid de conviețuire cu frații și surorile mai mici de Ionela Hadârcă. Activitatea a fost desfășurată pe platforma Google Meet.

Împreună am discutat și despre barza-albă – pasărea carea aduce primăvara, aduce belșug, dragoste și sănătate. Această oră de lectură fost dedicată Zilei Internaționale a Păsărilor, iar copii au așteptat cu nerăbdare să afle câte mai multe informații și curiozități despre acestă pasăre, cum ar fi:

 • De ce le spunem copiilor că i-a adus barza?
 • Credințele populare despre barză
 • Călătoriile berzei-albe
 • Legenda berzei-albe
 • Proverbe și zicători despre barză
 • Curiozități despre barză…

Împreună cu elevii ne-am adus aminte de poezia Oaspeții primăverii scrisă de Vasile Alecsandrial primăverii dulce iubit prevestitor”…

Cine dintre noi nu își aduce aminte de pastelul lui Vasile Alecsandri – Oaspeții primăverii?
White stork - Wikipedia

În fund, pe cer albastru, în zarea depărtată,
La răsărit sub soare, un negru punct s-arată!
E cocostârcul tainic în lume călător,
Al primăverii dulce iubit prevestitor…

Nu știu dacă această scenă magică a sosirii primăverii și a vestitorului ei emblematic (cocostârcul sau barza-albă) ar putea fi prezentată mai bine decât a făcut-o Vasile Alecsandri. Într-adevăr, primăvara pentru noi înseamnă mai întâi de toate învierea naturii, care este însoțită de apariția primului firicel de iarbă, dar și a primelor stoluri de păsări călătoare ce aduc pe aripile lor căldura din țările sudice și ne trezesc din iarna friguroasă.

Barza-albă este printre primele păsări care apare primăvara la noi și de aceea este numită în popor „prevestitorul primăverii”. Fiind strâns legate de cuibul și de teritoriul de vânătoare din jurul lui, berzele se remarcă prin fidelitate, întorcându-se an de an la aceeași casă.

Viețuitoarele care au obiceiul de a trăi împreună cu omul au fost numite de savanți specii sinantrope (din latină: sin – „împreună”, antropos – „om”),

iar barza ocupă un loc de cinste printre acestea.
White Stork (Ciconia ciconia) | Stork bird, Stork, Pet birds

Omul a avut întotdeauna grijă ca cuiburile berzelor din gospodărie sau din localitatea natală să fie păstrate. Încă de pe vremea romanilor cocostârcul era considerată pasărea sfântăavis pia et benigna, această credință păstrându-se și până astăzi în unele țări ale Europei. Multe credințe populare se leagă de acestă pasăre: aduce primăvara, aduce noroc casei unde își face cuibul și o ferește de foc și fulger, poate aduce belșug, dragoste, sănătate etc. De aceea în fiecare primăvară berzele sunt așteptate cu nerăbdare de către om. Iar apariția lor semnifică, de fapt, că primăvara îți intră pe deplin în drepturile sale.

La văzul acestor zburătoare în înaltul cerului, omul se înviorează și se bucură nespus de mult, mai mult ales în cazurile când este observată o pereche de berze, și nu o pasăre, aceasta însemnând că omul nu va fi singur. Se știe că berzele își duc traiul numai în cadrul unui cuplu, care se menține pentru toată viața.

De ce le spunem copiilor că i-a adus barza?

Din dorința adulților de a răspunde într-o manieră mai delicată la întrebările curioase ale copiilor, a apărut mitul berzei – pasărea despre care se spunea că aduce bebeluși.

Să încercăm în continuare să explicăm unde își are originalitatea legenda berzei?

În grecia antică, berzele erau asociate cu furatul copiilor, după ce, conform mitului, zeița Hera și-a transformat rivala într-o barză, iar feia – barză a încercat să-i fure copilul. În mitologia romană, dimpotrivă, barza era un simbol al norocului, dragostei și al fertilității. O contribuție esențială în popularizarea legendei îl are vestitul scriitor Hans Christian Andersen. În secolul al XIX-lea, scriitorul danez a scris povestea Berzele, conform căreia berzele dintr-un sat erau hărțuite de un băiețel și, iar Peter, băiețelul care a preferat să nu agreseze aceste păsări, a primit în dar un frățior și o surioară.

shallow focus photography of white and black bird standing on nest photo – Free Stork Image on Unsplash

Comportamentul natural al berzelor ajută, totodată, la înțelegerea asocierii lor cu fenomenul aducerii pe lume a bebelușilor. Berzele sun considerate păsări foarte atașate de parteneri. Se pare că unele berze au același partener o viață întreagă. Din cele mai vechi timpuri, se credea că apariția unei berze pe acoperișul unei case însemna că familia respectivă va avea, curând, un copil. De-al lungul anilor, secolelor și al generaților, mitul s-a răspândit, iar astăzi a devenit cea mai facilă explicație pe care un părinte i-o oferă unui copil atunci când cel mai mic vrea să afle cum a venit pe lume. Conform unei alte ipostaze, legenda potrivit căreia barza aduce copii își are originea, probabil, în Europa nordică (Polonia, Germania), din motivul că berzele revin la cuiburile lor la nouă luni după solstițiul de vară. Berzele sunt primite cu drag și lăsate să-ți facă cuiburile pe casele oamenilor, uneori pe coșuri, în speranța că aduc astfel prosperitate și fertilitate.

Numele ebraic al berzei semnifică „mamă bună”, iar grija acestei păsări pentru pui, vizibilă în înaltul cuib, a transformat barza într-un simbol al protecției părintești.

Credințele populare despre barză
BBC Radio 4 - Tweet of the Day, White Stork

Barza-albă a însoțit permanent oamenii, aceștia având posibilitatea s-o urmărească cum se întoarce primăvara de pe meleaguri străine, cum își face cuibul sau îl amenajează pe cel vechi, cum aduce hrană de la baltă și își hrănește puii etc. În orele de odihnă, omul se familiariza cu viața de familie a berzelor, urmărindu-le cu atenție cum acestea trebăluiau în cuibul imens construit pe acoperișul casei. Tocmai de aceea, din timpurile cele mai vechi omul crea numeroase credințe despre acest „satelit” îndrăgit al vieții de la țară. Iată câteva dintre aceste credințe:

 1. Când oamenii primăvara văd, pentru prima oară, numai o barză, zic că vor rămâne singuri, mai cu seamă fetele și băieții necăsătoriți.
 2. Dacă omoară cineva o barză, se zice că-i va muri soția, iar dacă omoară un pui, că are să moară un copil din casă.
 3. Dacă berzele pleacă vara devreme spre țările calde, se zice că iarna va fi grea și lungă, dacă pleacă târziu – iarna va fi scurtă și călduroasă.
 4. Dacă se întâmplă să ningă, după ce au sosit primele berze, oamenii zic că este „zăpada berzelor”.
 5. Se zice că va fi mare noroc în casa în care barza își va face cuibul.
 6. Barza nu are glas și nu face nici-o stricăciune, de aceea oamenii cred că e sfântă și nu-i mănâncă carnea.
Copii au ascultat cu interes și au fost foarte impresionați de această oră de lectură, oră dedicată în special Zilei Internaționale a Păsărilor.
Ei ne-au mărturisit că doresc să cunoască și mai multe despre barza-albă și s-au întristat de faptul că ora a luat sfârșit. În urma celor auzite le-am promis copiilor că ne vom reîntâlni și vom discuta despre alte curiozități!
Sursa: Cozari, Tudor. Animalele. Vol. 1 : enciclopedie ilustrată / Tudor Cozari. – Chișinău : Arc, 2019. -p. 98-101

Va urma: Călătoriile berzei-albe, Proverbe și zicători despre barză, Obiceiurile de cuibărire ale berzelor, Comportamentul nupțial al berzei-albe – eleganță și gingășie, Viața de familie a berzelor, Oare berzele mănâncă doar broaște?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.