Dragă domnule Henshaw de Beverly Cleary


Bătălia Cărților 2021
Categoria: copii (11-14 ani)

Beverly Cleary
(1916-prezent) 104 ani

Beverly Cleary, născută la 12 aprilie 1916 în McMinnville Oregon, a petrecut prima parte a vieții sale într-o comunitate agricolă mică unde nu exista o bibliotecă. Mama lui Cleary a cerut cărți de la biblioteca de stat și a acționat în calitate de bibliotecar local, oferindu-i fiicei sale mici povești de citit. A citit cărți pe care i le aduce mama ei. Ar fi dorit să aibă la dispoziție cărți amuzante, acestea fiind preferatele sale, dar dorința aceasta nu i s-a împlinit întotdeauna. Așa că, atunci când cineva i-a sugerat să devină scriitoare de cărți pentru copii atunci când va crește, Beverly a luat sfatul în serios și a hotărât să scrie cărți ca acelea pe care ar fi vrut să le citească. Visul i s-a îndeplinit.

După ce a urmat colegiul și a devenit bibliotecar pentru copii, Cleary a ascultat patronii tineri și sa inspirat să scrie tipurile de povestiri pe care le-a dorit ca o fată; povestiri amuzante despre copiii pe care îi cunoștea din cartierul ei. În 1950, Cleary a publicat-o pe Henry Huggins, prima ei carte. În 2000, Biblioteca Congresului a onorat-o cu un premiu „Legendă vie”, pentru a aduce un omagiu contribuțiilor sale la literatura pentru copii. A scris numeroase cărți pentru copii, unele dintre acestea fiind recompensate cu premii mai mult sau mai puțin prestigioase.

 Cleary, Beverly. Dragă domnule Henshaw / Beverly Cleary. – București: Arthur, 2016.  – 135 p.

Dragă domnule Henshaw – carte câștigătoare a Medaliei Newbery în 1984, inclusă de Național Education Association în topul celor mai bune 100 de cărți pentru copii din toate timpurile.

Dragă domnule Henshaw este un roman excelent pentru vârste cuprinse între 8 și 12 ani. Este o cărticică frumos scrisă, ușor și rapid se lecturează, o combinație de epistolă cu jurnal personal. Un text realist, al cărui erou principal n-are nici puteri supranaturale, nici o inteligență superioară, fiind un simplu copil în care se pot regăsi foarte mulți cititori. Un băiat cu probleme obișnuite, cu frământări comune.

Leigh Botts, personajul cărții, este un băiat obișnuit, care trăiește o dramă personală — divorțul părinților îl pune în situația de a se despărți de tatăl său (și de Bandit, câinele lor). Fiind fanul scriitorului de cărți pentru copii Boyd Henshaw, a cărui carte Cum să distrezi un câine este preferata lui, Leigh începe să îi trimită acestuia scrisori, povestindu-i despre viața lui și cerându-i sfaturi.

La început, domnul Henshaw nu îi răspunde, apoi, când o face, Leigh nu este întru totul mulțumit de răspunsurile primite. Sigur că domnul Henshaw ar fi putut să îi dea sfaturi concrete și răspunsuri clare micului Leigh, însă acesta preferă să-l lase pe băiat să se descurce singur, sugerându-i să își noteze sentimentele și nu numai într-un jurnal personal. La început, băiatul își scrie notele de jurnal ca și cum i-ar scrie domnului Henshaw. Apoi, treptat, înțelege că poate face lucrul acesta fără să-și imagineze că i se adresează scriitorului. El parcurge astfel etapele procesului de maturizare.

Scriind, Leigh se confruntă cu propriile întrebări și, chiar dacă nu știe întotdeauna răspunsurile, prin efortul de a scrie, începe să găsească echilibrul necesar în circumstanțele acelea dificile, care nu depind de el. Viața lui Leigh se desfășoară într-un univers restrâns: casă, școală, bibliotecă. Pe lângă divorțul părinților, are și o altă provocare dată de faptul că este „puștiul cel nou” la școala unde a fost mutat. Iar situația se complică și mai tare când, într-o scrisoare trimisă ca răspuns, domnul Henshaw îi cere băiatului să îi răspundă în scris la câteva întrebări. O sarcină teribil de neplăcută pentru băiat, dar care, ghicim noi, îi va fi de ajutor în atingerea țelului său de a deveni un scriitor faimos.

Este Dragă domnule Henshaw o carte inspirată din propria experiență a autoarei?

Fără îndoială, ea a primit, de-a lungul anilor, numeroase scrisori de la unii dintre copiii care i-au citit cărțile.
Celebrating Seniors – Author Beverly Cleary | 50+ World
Beverly Cleary


Cartea merită citită și de părinți deoarece autoarea reușește să atragă atenția asupra suferințelor de care au parte copiii din familiile dezbinate sau rupte, când părinții iau decizii gândindu-se doar la ce simt ei, nu și la sentimentele acelora pe care i-au adus pe lume.

De apreciat este faptul că ediția în limba română include ilustrațiile originale, realizate de Paul O. Zelinsky. Dragă domnule Henshaw a câștigat Medalia Newbery (în 1984), un important premiu acordat cărților pentru copii.

Vă așteptăm cu drag la bibliotecă, să faceți cunoștință cu cele 10 cărți ale concursului de lectură „Bătălia cărților – 2021”. Dacă doriți să câștigați și să deveniți Cititorul Anului 2021, trebuie să citiți cărțile incluse în concurs și să susțineți o pledoarie despre cartea preferată!

Lectura te va face învingător!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.