Un corp sănătos, cu alimente sănătoase


Astăzi 7 APRILIE este Ziua Mondială a Sănătății! Ziua de conștientizare a sănătății – Eveniment marcat pe întregul glob!

Cu acest prilej în incinta bibliotecii “Al. Donici”, prin intermediul platformei ZOOM, s-a desfășurat activitatea bazată pe discuții, dezbateri, experiențe, sfaturi, scenete cu tema: „Un corp sănătos, cu alimente sănătoase” în colaborare cu copiii din grupa pregătitoare “Orhidee” grădinița 146.

La această activitate participanții au aflat că: unul dintre stâlpii fundamentali ai unei construcții corporale sănătoase, o reprezintă alimentația. Fiecare își poate găsi echilibrul atât timp, cât are o alimentație sănătoasă. Sănătatea corporală, dar și cea mentala, se afla în cea mai mare măsură în corelație cu hrana, dar și cu mișcarea, atitudine pozitivă asupra vieții a propriei persoane și un stil de viață echilibrat.

Există 5 grupuri principale de alimente:
  1. Alimente bogate în amidon; orezul și alte cereale, cartoful, pastele;
  2. Fructe și legume;
  3. Lapte și produse lactate, precum iaurt brânză;
  4. Carne, pește, ouă, nuci și legume;
  5. Alimente bogate în grăsimi cu/sau zahăr
Piramida alimentară te ajută să ai o viață sănătoasă - Doza de Sănătate

O alimentație sănătoasă conține o varietate echilibrată de produse din principalele grupuri de alimente și o cantitate suficientă de produse alimentare pentru a satisface necesitățile organismului uman.

Este necesar de respectat un regim alimentar echilibrat care să includă alimente din toate cele cinci grupuri. În plus, este necesar de exclus alimentele care conțin multă sare și de limitat produsele cu multe grăsimi sau glucide.

Alimentația sănătoasă preîntâmpină apariția multor
probleme de sănătate!

După discuții a urmat jocul intelectual „Descrie fructul”, apoi sceneta “Legumele sfădăușe”, curiozități despre fructe și legume adunate de către copii de la bunici și părinți. De mare ajutor ne-a fost setul de cartonașe cu imagini color și texte informative cum ar fi: „Fructe de livadă și grădină” „Fructe Exotice” „Fructe de pădure” „Legume și zarzavaturi” „Ciuperci comestibile” din colecția „Să cunoaștem lumea împreună” de Silvia Ursache și puse la dispoziția cititorului bibliotecii Al. Donici. La final copii au audiat “Povestea legumelor lăudăroase” o poveste hazlie ce le-a oferit prilej de discuții în continuare.

Povestea legumelor lăudăroase
POVESTEA LEGUMELOR LAUDAROASE - YouTube

Într-o zi gospodina s-a dus la piață să facă cumpărături. Și-a încărcat coșul cu de toate: ceapă, cartofi, ardei, morcovi, roșii, pătrunjel, varză. Legumele din coș au început să se certe între ele pentru că erau îngrămădite, că nu aveau loc, că fiecare ar fi vrut să stea deasupra, la aer. Ardeiul iute, fiind mai mititel se simțea destul de bine și spuse:
– Ce tot vă certați? Aveți puțină răbdare, că în oală o să aveți destul loc, când o să fierbeți.
Apoi interveni gogoșarul, fratele ardeiului iute.
– Tu să taci frate! Nu vezi ce mic și prăpădit ești? Parcă n-ai fi frate cu mine și cu ardeiul galben.
– Lasă-l în pace pe fratele nostru, că-i mic și nu știe ce spune – zise ardeiul galben.

Și tot certându-se între ei, gospodina a ajuns acasă și a așezat legumele pe masă pentru a le spăla, curăța și pune la fiert. Când s-au văzut pe masă fiecare a început cu lauda; morcovul a zis că el e cel mai dulce și mustăcios, gogoşarul că-i gras, roșu și gustos, varza că-i cea mai înfoiată și frumoasă. Atunci ardeiul iute, cum n-avea astâmpăr interveni și spuse:
– Nu vă mai certați, că-n oală o să ajungeți și-o să fierbeți de n-o să vă mai vedeți.
Gospodina a spălat legumele, le-a curățat și în oală le-a tocat. Când ciorba a fost gata, a fost pusă în farfurii la răcit. Cum nu se mai auzea nimic, ardeiul iute, ca să nu tacă, a început să întrebe.
– Ce stați supărate, nu mai aveți glas? Ați râs de mine că sunt mititel dar eu tot proaspăt am rămas, nu ca voi niște legume fierte.
Și nu bine a terminat vorba că bunicul a și mușcat din el, apoi a exclamat:
– Vai ce ardei mititel, dar e iute, vai de el!
Și așa s-a terminat povestea noastră cu legumele lăudăroase, după cum spune și proverbul “Lauda de sine nu miroase a bine”.

Un comentariu la „Un corp sănătos, cu alimente sănătoase

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.