Barza-albă – pasărea care aduce primăvara


În incinta bibliotecii „A. Donici” activitățile online continuă! În cadrul orei de lectură, împreună cu clasa II-a „D” de la liceul „Ion Creangă”, elevii doamnei Elena Luca, am continuat discuția despre barza-albă  pasărea care aduce primăvara. Activitatea a fost desfășurată pe platforma Google Meet.

Kapcsolódó kép | Beauty animals, Bird art, Stork

Această oră de lectură fost dedicată Zilei Internaționale a Păsărilor, iar copii au așteptat cu nerăbdare să afle câte mai multe informații și curiozități despre acestă pasăre, cum ar fi:

Călătoriile berzei-albe
  1. De ce pleacă păsările călătoare în țările calde?
  2. După ce semne se orientează ele în timpul călătoriilor?
  3. Cum stabilesc zburătoarele când timpul să plece în țările calde și când trebuie să se întoarcă?

Acestea sunt, probabil, doar unele dintre numeroasele întrebări pe care și le-a pus omul vizavi de fenomenul migrației păsărilor încă din timpurile străvechi. Desigur că în prezent savanții au găsit răspunsurile la aceste și multe alte întrebări referitoare la migrația păsărilor și la mecanismele de orientare ale acestora. Să încercăm, în continuare, să le expunem pe unele dintre ele.

Așadar, de ce păsările călătoare pleacă toamna în țările calde?

S-a stabilit că pentru majoritatea păsărilor nu frigul este factorul principal care le face să-și părăsească meleagurile natale, ci dispariția, spre toamnă, a hranei. Este vorba, în primul rând, despre speciile de păsări insectivore, dar și, în general, despre păsările ce preferă hrana animală. Cine dintre noi nu știe că spre toamnă toate insectele, dar și alte multe nevertebrate dispar, iar astfel de animale precum peștii, broaștele, șopârlele, șerpii și altele pleacă pe la sfârșitul toamnei la iernat, confruntându-se într-un somn de durată – o stare de încetinire profundă a proceselor fiziologice din organism (de respirație, ritm cardiac, de metabolism ș.a), care este definitivă de biologi drept proces de hibernare.

Din această cauză, păsările care au o capacitate uimitoare de deplasare sunt nevoite să-și părăsească locurile de cuibărire și să pornească în căutarea unor zone mai bogate în hrană pe durata perioadei de iarnă. Plecând în țările calde, păsările călătoare găsesc acolo hrana necesară, care le permite să ierneze cu succes până când pe meleagurile lor natale din zona temperată se instalează din nou primăvara și… ”instinctul casei” le cheamă să se întoarcă.

Prin observații și experimente, ornitologii au stabilit următoarele particularități:

1. Păsările au așa-numitul ”ceas biologic”, care este calibrat cu schimbarea anotimpurilor zonei temperate (zonei natale); acesta le permite să stabilească cu exactitate care este anotimpul în țară de origine și când începe acesta. Prin urmare, păsările, cu toate că se află pe meleaguri străine (în Africa, de exemplu), ceasul lor biologic le permite în orice moment să stabilească ce se petrece acasă – adică ce anotimp este acum în Europa. De aceea, când acasă este începutul primăverii, păsările migratoare care se află în locurile de iernare devin neliniștite, pierd pofta de mâncare, se adună în stoluri și ”dorul de casă” le mână spre meleagurile natale. În timpul migrațiilor, păsările se conduc de unele și același trasee, care s-au transformat pe parcursul unui proces îndelungat de evoluție. În memoria păsărilor, la nivel genetic, se conține informația exactă despre direcția și calea de migrare spre casă și în direcție opusă.

Stork PNG

2. Ceasul biologic al păsărilor are drept punct de reper pentru stabilirea anotimpului în zona de origine. Durata frazei de lumină a zilei, se schimbă treptat și periodic pe parcursul fiecărui sezon. Această capacitate de evaluare exactă a duratei fazei de lumină, la fel, este de natură genetică, de aceea speciile de păsări, odată cu schimbarea duratei fazei, încep a se pregăti de plecare, deși căldura și hrană este îndeajuns. Această particularitate a ceasului biologic le permite păsărilor să plece la timp, fără a se expune unui eventual pericol de schimbare bruscă a vremii.

Fișă biologică
Dimensiuni, masă corporalăLungimea corpului – 110 cm; anvergura aripilor – 180 cm; masa 3500-4000 g.
HabitatLuncile, bălțile, lacurile, cuibărește în localitățile din apropierea apelor.
NutrițieCu hrană animală-rozătoare, broaște,pești, șopârle, insecte ș.a
Organizare socialăSpecie monogamă, călătoare și teritorială
Maturitate sexuală1-2 ani
Perioada de reproducereaprilie-iulie
Durata incubației33-34 de zile
Tipul puilorNidicol
ProlificitateO pontă pe an, din 3-5 ouă
Longevitate8-10 ani
Efectiv și tendințeÎn Republica Moldova cuibăresc câteva sute de perechi, cu efectiv aflat în declin continuu
Statut de protecțieSpecie ocrotită la nivel internațional: SPEC 2, CEE 1, BERNA 2, BONN2, AEWA, inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova și a României la categoria speciilor vulnerabile.
Legenda berzei-albe

Ați auzit, probabil, legenda despre barză-albă care a salvat oștenii asediați de turci în Cetatea Soroca. Se zice că o armată numeroasă de turci a asediat Cetatea Soroca timp de mai multe luni: luptătorii din cetate, lipsiți de hrană și apă, îți pierdeau pe zi ce trecea puterile și speranța. Într-o zi, deasupra cetății și-a făcut apariția un cârd de berze-albe, purtând în ciocuri ciorchini de struguri, pe care i-au aruncat în cetate. Strugurii au sporit forțele oștenilor, care au respins eroic atacurile invadatorilor, până când oastea condusă de Ștefan cel Mare le-a venit în sprijin. De atunci, în semn de recunoștință față de aceste păsări, oamenii le ies în întâmpinare cu bucurie primăvara și le petrec cu privirea toamna, la plecare.

Proverbe și zicători despre barză
Stork Download Transparent PNG Image | PNG Arts

Fiecărui om îi sunt hărăzite o barză și o steabarza reprezintă o întruchipare a libertății, iar steaua – spațiul imens, fără hotare, spre care omul tinde pe parcursul vieții sale.
S-a înfoiat ca varza și îngâmfat ca barza despre omul lăudăros, care își atribuie calități de supremație nejustificate.

Barza călătoarea n-are sărbătoaredespre situația în care omul este nevoit să muncească zi și noapte, fără odihnă.
În satul fără berze, liliacul e considerat pasăre – despre situația în care omul este nevoit să nu muncească lucrurile pe nume (după cum, în acest caz, liliacul care este un mamifer zburător, nicidecum nu poate fi numit pasăre).
Berzei-aripi, omului-rațiune – exprimă, de fapt, chintesența existenței acestor două ființe, deoarece nici pasărea fără zbor, dar nici omul fără rațiune nu mai pot fi concepute făpturi depline.

Știați că…

Barza este una dintre puținele păsări mute.
De obicei, o pereche de berze folosește mai mulți ani la rând același cuib. Unele cuiburi pot atinge o vechime de câteva decenii.
Masculul este, în medie, cu 0,5 kg mai greu decât femela.
Longevitatea berzei în captivitate poate ajunge la 30 de ani.
În România, cea mai mare longevitate s-a înregistrat la o barză inelată în 1960 în Delta Dunării, care a fost regăsită după 12 ani și 6 luni în Tanzania.
Numărul berzelor-albe pe Terra la ora actuală este aproximativ 166,000.
Cele mai multe perechi de berze cuibăresc în Polonia – peste 40.000 de perechi.
Cea mai mare colonie de berze se găsește pe acoperișul catedralei din Alfaro (Spania), unde cuibăresc peste 100 de perechi.
În cursul anilor, în urma reparațiilor, cuibul berzei-albe poate să ia mărimi impresionante, atingând un diametru de 1,5 metri, o înălțime de până la 2 metri și o greutate de până la 2 tone.

Va urma: Obiceiurile de cuibărire ale berzelor, Comportamentul nupțial al berzelor-albe, Viața de familie a berzelor, Oare berzele mănâncă doar broaște?

2 comentarii la „Barza-albă – pasărea care aduce primăvara

  1. Pingback: De ce le spunem copiilor că i-a adus barza? | Biblioteca „Alexandru Donici”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.