Ziua internațională a Pământului


La 22 aprilie se sărbătoreşte Ziua Planetei Pământ, cu această ocazie Biblioteca „Alexandru Donici” propune atenţiei Dvs o expoziţie virtuală intitulată Pământul este casa noastră în univers. Sunt multe date importante și sărbători dedicate mediului în luna aprilie. Vă propunem cărți care vor fi interesante și utile pentru a le lectura împreună cu toată familia.

Earth PNG

„Frumuseţea naturii este egalată numai de frumuseţea sufletului.”

(Victor Hugo)

Pământul (numit și Terra sau „Planeta albastră”) este a treia planetă de la Soare și cea mai mare dintre planetele telurice ale Sistemului Solar, atât pentru masă, cât și pentru diametru. Este singurul corp ceresc despre care se știe că adăpostește viață. Aproximativ 29% din suprafața Pământului este un uscat format din continente și insule. Restul de 71% este acoperit cu apă, în mare parte de oceane, mări, golfuri și alte corpuri de apă sărată, dar și de lacuri, râuri și alte ape dulci, care împreună constituie hidrosfera. O mare parte din regiunile polare ale Pământului sunt acoperite cu gheață. Stratul exterior al Pământului este împărțit în mai multe plăci tectonice rigide care migrează pe suprafață de-a lungul a multe milioane de ani. Interiorul Pământului rămâne activ cu un nucleu interior din fier solid, un miez exterior lichid care generează câmpul magnetic al Pământului și o manta de convecție care conduce tectonica plăcilor.

UNIVERSUL: enciclopedie pentru copii. – Bucureşti : Encicl. RAO, 2008. -76 p.

Știință pe înțelesul puștilor, prin texte și imagini pline de umor!

Pământul seamănă cu un bulgăre uriaș. Planeta noastră are o frumoasă culoare albastră pentru că este acoperită de apă. De aceea pământul este numit adeseori planetă albastră. Pământul are forma unei portocale turtite și este înconjurat de aer.

Descoperim Pământul. – București: Aramis, 2011. – 128 p.

Colecția Enciclopedia cunoașterii pentru copii Descoperim pământul dezvăluie micilor curioși multe dintre tainele naturii, sărbătorilor sau ale meseriilor. Grafica impresionantă și textele accesibile vârstei vor satisface nevoia de cunoaștere a copiilor. Cele șase titluri ale seriei sunt de fapt mici enciclopedii, ce vor răspunde chiar și pretențiilor celor mai cârcotași dintre prichindei… concise, explicite și pline de informați inedite. Veți afla despre: Big-Bang-nașterea universului, Galaxiile, Nașterea pământului, Sistemul solar, Ce formă are pământul?, Cât de mare este planeta noastră?, Pământul se învârte în jurul Soarelui, Cele patru colțuri ale lumii, Cele douăsprezece luni ale anului, Anotimpurile, Cele patru anotimpuri, Ce este clima? etc. La fiecare capitol, la fine este câte-o întrebare sau un joc:

Ne jucăm puțin:
Încearcă să alegi răspunsul corect fără să ceri ajutor:

Planeta Terra. – București: Enciclopedia Rao, 2003. -77 p.

Această carte face parte din colecția Enciclopedia pentru copii a editurii Rao.

Relieful, vulcanii, apa, clima. Vă propunem acum celor mai tineri intelectuali o serie care conține enciclopedii într-o formulă originală: paginile cu informații propriu-zise sunt completate de rubrici în care există răspunsuri la întrebările pe care copii le pun mai des, precum și pagini ca de revistă. Desenele cele mai amuzante se vor îmbina astfel cu poze color, susținând textele simple, clare, și precise. Apa oceanelor conferă Terrei frumoasa culoare albastră. Munții sunt locurile cele mai înalte ale planetei. Atmosfera Pământului este formată în principal din azot și oxigen. Regiunile tropicale primesc mai multă energie solară decât regiunile polare și este redistribuită de circulația atmosferică și oceanică. Gazele cu efect de seră joacă, de asemenea, un rol important în reglarea temperaturii suprafeței. Clima unei regiuni nu este determinată doar de latitudine, ci și de înălțime și de apropierea de ocean, printre alți factori.

Gravitația Pământului interacționează cu alte obiecte din spațiu, în special cu Soarele și Luna, singurul satelit natural al Pământului. Pământul orbitează în jurul Soarelui în aproximativ 365,25 de zile. Axa de rotație a Pământului este înclinată în raport cu planul său orbital, producând anotimpuri pe Pământ. Interacțiunea gravitațională dintre Pământ și Lună cauzează mareele, stabilizează orientarea Pământului în jurul axei sale, și încetinește treptat rotația acestuia. Pământul este cea mai densă planetă din Sistemul Solar și cea mai mare dintre cele patru planete telurice.

Dubkova, Svetlana. Atlasul Universului pentru elevi / Svetlana Dubkova. – Bucureşti: Litera Internaţional, 2008. – 64 p.

De-a lungul întregii sale existențe, omul a încercat să dezlege una dintre cele mai mari enigme-cea a Universului. Dar cu cât afla mai multe, cu atât sporea și numărul întrebărilor. Universul reprezintă un mister pe care nu-l putem percepe și nici studia în toată complexitatea și imensitatea lui. Cu cât mai captivat devine însă procesul cunoașterii sale. Din păcate, pe măsură aprofundării cercetării, am pierdut o parte din romantismul strămoșilor noștri îndepărtați, care venerau cerul presărat cu stele, considerându-l ocrotitorul și judecătorul lor suprem. Ei dădeau stelelor și constelațiilor numele zeilor și eroilor lor, le însuflețeau și le înzestrau cu puteri divine, așteptând de ele izbăvirea și iertarea. Acum, însă când ne folosim de realizările uluitoare ale științei și ale tehnicii, putem afla lucruri la care oamenii de știință de pe vremuri nici nu visau- cum se naște și cum onoare o stea, ce dimensiuni inimaginabile are cosmosul, cât de frumoase și de imense sunt stele, nebuloasele, galaxiile… Această carte nu numai că vă va ajuta să cunoașteți legendele legate de cele 88 de constelații și să aflați multe lucruri noi despre corpurile cerești , ci și să vă convingeți încă odată despre întreaga complexitate, frumusețe și măreție a Universului.

Pământul. – București: Prut, 2011. – 64 p.

Volumul Pământul conține peste 200 de ilustrații și informații cu privire la geologia, landșafturile, atmosfera și preistoria planetei noastre.

Cartea cuprinde:

  • Globul pământesc
  • Peisaje geografice
  • Atmosfera
  • Istoria Pământului, etc.
Papaghiuc, Lidia. Pământul printre planete / Lidia Papaghiuc. –  Iași: Regina, 2003. – 192 p.

Omul este o fărâmă minusculă din Marele Univers. Lumea în care trăim, cu tot ce ne înconjoară, până la cea mai îndepărtată stea de pe bolta cerească, formează Universul. dar nimeni nu va ști niciodată care este ultima stea. Marginile Universului nu pot fi atinse. Imposibil de măsurat, spunem că universul este infinit în spațiu și timp. Veți afla: Cum s-a format Universul?, Organizarea materiei în Univers, Cu fața către stele, Printre atâtea galaxii… Sistemul Solar în vremuri de demult, Cea mai apropiată stea, Pământul printre planete, etc.

Senzațional pe globul pământesc. Mari catastrofe, enigme, minuni, comori, curiozități. – Iași: Porțile Orientului: Casa Școlilor, 2004. – 216 p.

Cartea Senzațional pe globul pământesc. Mari catastrofe, enigme, minuni, comori, curiozități are pagini senzaționale, din mai multe domenii, pornește de la sugestiile voastre, cei care trăiți în lumea fascinantă a școlilor.

În această carte veți afla despre: Cutremure devastatoare, Vulcanii catastrofali, Ciclonii tropicali și tornadele, Un mister nedezlegat: Antlantida-continentul scufundat, etc.

Științe. Universul.  – Bucureşti : Prut, 2011. 64 p.

Enciclopedia ilustrată a copiilor în 10 volume cuprinde toate domeniile cunoașterii: științe ale naturii, științe exacte, istoria și geografia lumii. Este ideală pentru utilizare atât acasă, cât și la școală. Subiectele, ordonate tematic, sunt explicate într-un limbaj accesibil, fiind însoțite de ilustrații superbe și legende. Volumele includ un glosar sau o scurtă cronologie a evenimentelor și un indice de materii, mai includ și un glosar sau o scurtă cronologie a evenimentelor și un indice de materii. Totul este alcătuit din materie.

Aceasta cuprinde nu doar lucrurile pe care le putem observa  cu ușurință, cum este hârtia din care este realizată această pagină dar și firele de praf din aer care sunt prea mici pentru a fi observate. Pământul ,norii de pe cer și aerul invizibil din jurul nostru și nu numai obiecte dar și substanțe despre pământ sunt alcătuite din materie. Sunt și spații care nu este materie. Acolo unde nu există materie, nu există absolut nimic. Materia are mai multe caracteristici sau proprietăți. Vă invităm la lectură pentru a afla cât mai multe lucruri noi.

Becklake, Sue.  Astronomie / Sue Becklake. –Bucureşt : Prut, 2012. 48 p.

Fă un tur al galaxiei noastre și intră în lumea stelelor arzătoare, a planetelor rotitoare și a exploziilor misterioase din spațiu. Descoperă Universul cu această carte extraordinară ce conține o sută de articole deosebit de interesante și fascinante, însoțite de imagini fascinante, desene amuzante și jocuri ce îți testează cunoștințele. Învață cum poți să afli timpul cu ajutorul Soarelui, Lumii și al stelelor. Vezi cum funcționează telescoapele și explorează limitele Universului. Astronomia este știința care se ocupă cu studiul a tot ceea ce poate fi văzut pe cerul nopții și a multor altor lucruri aflate în spațiu.

Telescoapele îi ajută să observe obiectele îndepărtate și neclare, care nu pot fi văzute cu ochiul liber. Astronomia profesionistă este împărțită în două ramuri: observațională și teoretică. Astronomia observațională este concentrată pe achiziționarea de date din observațiile obiectelor astronomice. Aceste date sunt apoi analizate folosind principii de bază ale fizicii. Astronomia teoretică este orientată spre dezvoltarea de modele computerizate sau analitice pentru a descrie obiecte și fenomene astronomice. Aceste două câmpuri se completează reciproc. Astronomia teoretică încearcă să explice rezultatele observaționale, iar observațiile sunt folosite pentru a confirma rezultatele teoretice. Amatorii joacă un rol activ în astronomie. Este una dintre puținele științe în care se aplică acest lucru. Este valabil mai ales pentru descoperirea și observarea evenimentelor tranzitorii. Astronomii amatori au ajutat la multe descoperiri importante, precum găsirea de noi comete.

Pe copil îl educă tot ce îl înconjoară: câmpul, pădurea, râul, marea, munţii, rândunelele, cucul. Faceţi tot posibilul ca și copiii dumneavoastră să iubească tot ce-i înconjoară, pentru că fără dragostea faţă de natură și animale omul nu poate să simtă din plin, ceea ce numim, cu cel mai minunat dintre cuvinte – VIAŢA.”
(C. Mihăiescu)

2 comentarii la „Ziua internațională a Pământului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.