Coraline de Neil Gaiman


Bătălia Cărților 2021
Categoria: copii (11-14 ani)

Neil Richard Gaiman

Neil Richard Gaiman s-a născut pe 10 noiembrie 1960, Anglia, Regatul Unit. Este un autor britanic de povestiri și romane science fiction și fantasy, romane ilustrate, teatru radiofonic și film. Printre lucrările sale de referință se găsesc seria The Sandman și romanele Pulbere de steleZei americaniCoraline și Cartea cimitirului. Scrierile lui Gaiman au câștigat numeroase premii, printre care Hugo, Nebula și Bram Stoker, precum și medalia Newbery în 2009 și medalia Carnegie în literatură în 2010. Este primul autor care a câștigat atât medalia Newbery cât și medalia Carnegie pentru aceeași lucrare. Entuziasmul în creștere al fanilor săi a făcut să fie numit un „star rock” al lumii literare.

Gaiman, Neil. Coraline / Neil Gaiman. -București: Arthur, 2020. -175 p.

”Poveștile nu sunt doar adevărate, sunt mai mult de atât: nu pentru că ne spun că balaurii există, ci pentru că balaurii pot fi pentru că ne spun că balaurii pot fi învinși”.

G.K. Chesterton
Coraline Anniversary Edition Neil Gaiman

Pe covorul din sufragerie se proiecta, imensă și deformată, umbra lui Coraline, care stătea în pragul ușii… Nu întotdeauna dacă deschizi o ușă dai de altă încăpere. Nu știi niciodată când te așteaptă o lume paralelă de cealaltă parte. Realitatea nu s-a mai transfigurat atât de straniu de când Alice s-a rostogolit în gaura iepurelui și a ajuns în Țara Minunilor. Curaj, imaginației, prezență de spirit… și o pisică neagră-iată de ce are nevoie Caroline pentru a porni în aventură. Tu ai cercetat toate ușile din casa ta?….

Coraline este o fetiță de vreo 10-12 ani, care se mută cu familia ei într-o casă veche și puțin dubioasă. Părinții ei sunt mereu ocupați, n-au timp de ea, de jocurile sau întrebările ei, așa că își petrece timpul explorând casa și observându-și vecinii.

Într-o zi, dă de o ușiță care nu duce nicăieri, pentru că intrarea a fost zidită. Lucrurile încep să devină ciudate când șoarecii vecinului nebun îi transmit să nu treacă prin ușă, iar două foste vedete de cabaret, Miss Spink și Miss Forcible, îi citesc în ceai și-i prezic numai lucruri rele. De asemenea îi dau o piatră pe post de talisman, care o va ajuta să se întoarcă mereu acasă.

Când Coraline încearcă din nou să vadă ce-i în spatele ușii, zidul de cărămidă dispare și în locul ei apare un coridor. Evident că intră și îl traversează, dar locul în care ajunge e foarte asemănător cu apartamentul ei. De fapt e chiar o copie a apartamentului ei, care vine la pachet cu încă o mamă și încă un tată. Aceștia se prezintă ca fiind Cealaltă Mamă și Celălalt Tată. Doar că au nasturi în loc de ochi. Și când se uită mai bine, parcă Cealaltă Mamă e totuși destul de diferită de mama ei. E mai înaltă și mai palidă. Chiar dacă e mai înfricoșătoare ca înfățișare, Cealaltă Mamă pare mult mai bună decât mama ei adevărată. Îi face toate poftele, îi gătește, o ascultă.

Totuși, ar vrea ceva de la Coraline: să-și coase și ea nasturi în loc de ochi și în felul ăsta vor rămâne mereu împreună. Ideea nu-i surâde fetei și se întoarce acasă la ea, unde nu-i mai găsește pe părinții ei. Abia după două zile, o pisică ce tot bântuie pe lângă casă, și pe care o întâlnește și-n Cealaltă Lume, îi arată o oglindă în care Cealaltă Mamă îi închisese pe părinții ei.

Dorindu-și să-i salveze, dar fiindu-i și teamă de bestia din Cealaltă Lume, Coraline pornește într-o aventură în necunoscut. Lucrurile încep să se precipite, descrierile locurilor, ale personajelor și ale sunetelor sunt tot mai vii, apar fantome, neant, o mână absolut groaznică și teamă. Dar Coraline are un scop și este o fetiță deșteaptă, așa că, își ia inima în dinții și își salvează părinții.

De același autor:
  • Cartea Cimitirului
  • Pulbere de stele
  • Noroc cu laptele
  • Mitologie nordică
Vă așteptăm cu drag la bibliotecă, să faceți cunoștință cu cele 10 cărți ale concursului de lectură „Bătălia cărților – 2021”. Dacă doriți să câștigați și să deveniți Cititorul Anului 2021, trebuie să citiți cărțile incluse în concurs și să susțineți o pledoarie despre cartea preferată!
LECTURA TE VA FACE ÎNVINGĂTOR!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.