Ziua 1 | Chișinău-carte de vizită / date generale despre oraș


Ieri, la biblioteca Alexandru Donici a fost dat startul programului estival Provocarea verii 2021, ediția a III-a, cu sloganul ”Citește și descoperă Chișinăul”.

În prima zi, copiilor le-a fost prezentată informația pe tema: Chișinău – cartea de vizită / date generale despre oraș (amplasarea geografică, populația, stema și imnul orașului). Împreună cu utilizatorii am vorbit despre Simbolurile orașului Chișinău. Apoi împreună am căutat în dicționar cuvintele drapel și stemă. Drapelul Municipiului Chişinău a fost elaborat de pictorii Gheorghe Vrabie şi Eudochia Cojocaru-Vrabie şi aprobat de Primăria Municipiului în şedinţa din 11 iunie 1998, iar de către Comisia Naţională de Heraldică – în şedinţa din 28 septembrie 1998.

Drapelul Chișinăului - Wikipedia

Drapelul reprezintă o pânză dreptunghiulară albă (1m x 2m), având la mijloc un brâu galben (auriu) cu torsadă alcătuită din trei fire, peste care broșează, în centrul pânzei, stema municipiului. Flamura albă a drapelului simbolizează spațiul „cetăţii”, iar brâul cu tor – sadă, element împrumutat din ornamentica monumentelor de arhitectură – timpul în care evoluează şi se dezvoltă „cetatea”, în perioadele: prezent, trecut şi viitor, precum şi Trinitatea. Dimensiunile Drapelului de regulă, sunt identice cu dimensiunile oficiale ale Drapelului de Stat al Republicii Moldova.

Varianta actuală a stemei municipiului Chişinău, realizată de maestrul Gheorghe Vrabie, a fost aprobată la 8 august 1991 de către Comitetul Executiv al Consiliului municipal Chişinău, care a decis reproducerea acesteia, începând cu 31 august 1991, pe ștampilele, blanchetele, insignele oraşului, pe obiectele design-ului urban şi pe cele de informaţie. Această stemă elaborată de o comisie de heraldişti sub conducerea lui Paul Gore, a fost aprobată drept stemă a Chişinăului şi până în prezent n-a fost anulată legislativ nici de România, nici de Republica Moldova. 

Varianta actuală are următoarea descriere oficială: „Pe scut albastru, o acvilă de aur, cu aripile lăsate în jos, privind spre dreapta. Scutul timbrat de o coloană murală cu 7 turnuri, care simbolizează şapte coline pe care este situat Chişinăul”. 


Copiii au aflat despre componentele Stemei și culorile flagului, apoi au colorat Stema orașului Chișinău. Am lecturat în lanț Legenda Chișinăului, și deasemenea, am audiat Imnul ”Orașul meu”, unde câțiva copii au fredonat câteva versuri împreună cu noi.

Apoi la calculator, copii au făcut cunoștință cu blogul Chișinău, orașul meu”. La finele activităților, i-am provocat pe copii cu jocul: Crezi că știi Chișinăul? Testează-ți cunoștințele! Deasemenea, prin intermediul blogului, copiii au reușit să asambleze diverse imagini: puzzle „Orașe înfrățite”. Iar la final, participanții au fost mulțumiți cu dulciuri și rechizite școlare.

Copiii au fost foarte activi și impresionați de prima zi a programului. Ei ne-au zis că le-a fost foarte interesantă această tema și așteaptă cu nerăbdare a doua zi a programului estival, care va fi despre Istoria transportului public (tramvaie, troleibuze, automobile, autobuze, primul tren, etc.).

Vă așteptăm și pe dumneavoastră la Biblioteca „Alexandru Donici” să aflați și alte Curiozități despre Chișinău.
împreună cu biblioteca „Alexandru Donici”!

2 comentarii la „Ziua 1 | Chișinău-carte de vizită / date generale despre oraș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.