ABCHIȘINĂU: edificii cu sunetul „T”


Dacă dorești să cunoști mai bine Chișinăul, începe în ordinea alfabetică, adică de la A la Z!

TEATRELE CHIȘINĂULUI

Astăzi, 28.07.2021, am discutat, explorat, admirat virtual teatrele Chișinăului.

Participanții programului la Provocarea Verii au aflat că:

Clădirea Teatrului Național „Mihai Eminescu” are statul de monument de artă, arhitectură și istorie de însemnătate națională și a fost introdusă în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău la inițiativa Academiei de Științe din Moldova.

tnme 100 ani Archives - ea.md

Așadar fiind succesorul a două teatre: Teatrul Național din Basarabia (1920-1935) și Teatrul Moldovenesc Academic Muzical Dramatic de Stat „A. S. Pușkin” (1933 -1990) în iulie anul 1994 teatrul în urma unui concurs de creație, devine oficializat ca Teatru Național „M. Eminescu”, titlu care onorează, dar și obligă.

O nouă perioadă a debutat când trupa teatrului a fost revigorată cu forțe actoricești tinere, foști absolvenți ale prestigioaselor școli de teatru din Moscova, Tbilisi, Iași, Chișinău.

Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”

Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” a fost fondat în 1957 și este teatrul liric de stat al Republicii Moldova.

Turist în ţara vecină: „Pe poteci, spre inima ta!” - Viață activă și  lifestyle fain.

Această instituție de prim rang a culturii naționale reprezintă un simbol al înaltei responsabilități civice față de tradiția națională. Pentru Republica Moldova, ca de altfel pentru marea majoritatea statelor europene, Teatrul de Operă și Balet reprezintă o conștientizare de nivel superior a valorificării spirituale a esenței naționale a poporului.

Național „Eugène Ionesco”

Teatrul Național „Eugène Ionesco” este unul din principalele teatre din Chișinău. A fost fondat la puțin timp după proclamarea independenței Republicii Moldova, la 11 septembrie 1991. Este unul din principalele teatre din Chișinău. Teatrul a fost creat la inițiativa unei echipe de actori, proaspeți absolvenți ai Școli de teatru „Șciukin” din Moscova, în frunte cu Petru Vutcărău.

Teatrul "Eugene Ionesco" - Teatru - Fest.md

Eugen Ionesco și-a dat personal acordul ca noul teatru să-i poarte numele, acesta fiind primul trofeu obținut de către descendenții școlii vahtangoviene. Cunoscutul regizor și actor basarabean Petru Vutcărău a fost primul regizor și director artistic al teatrului, actualmente fiind și directorul teatrului.

Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale”
Teatrul National Satiricus Ion Luca Caragiale

Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” este un teatru dramatic municipal din Chișinău, capitala Republicii Moldova. A fost fondat în anul 1990 din inițiativa actorului și regizorului Sandu Grecu. Repertoriul teatrului cuprinde în special piese de satiră și umor.

Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”
Teatrul Republican de papusi "Licurici" - Chişinău

Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” este un centru cultural de excepție, care prezintă spectacole pentru toate vârstele. Teatrul de Păpuși „Licurici” și-a început activitatea la 15 octombrie 1945, cu spectacolul «Foișorul» de S. Marșak, în cadrul relațiilor culturale moldo-ruso-ucrainene, stabilite după cel de-al doilea război mondial.

Licurici a educat generații întregi de tineri spectatori cultivându-le binele, frumosul, sinceritatea.

Păpușile de la LICURICI spun povesti extraordinare, purtând de mină spectatorul prin lumea fermecată a basmului și ficțiunii. Copiii și vârstnicii au admirat și aplaudat păpuși de toate tipurile, umbre vii, măști fermecătoare, teatru dramatic, teatru muzical, teatru coregrafic, spectacole frumoase și magice.

Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”

Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” a fost fondat la 27 noiembrie 1992. Încă de la înființare este conceput ca fiind un teatru pentru copii cu specific național, având drept scop valorificarea și promovarea valorilor culturale ale neamului.

DISCUȚIE/DEZBATERE: CHIȘINĂU-580 DE ANI Teatrul Municipal de Păpuşi ”Guguţă”  | Biblioteca „Alexandru Donici”

Prin tot ce a realizat până acum Teatrul „Guguță” și-a dovedit menirea de promotor al tradițiilor și culturii poporului nostru, păstrându-și talentul și curajul de a semăna în sufletele celor mici bunătatea, mărinimia și spiritul demnității naționale.

Dacă doriți să aflați mai multe despre Chișinău, veniți la biblioteca Al. Donici!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.