Familia mea și alte animale de Gerald Durrell


Bătălia Cărților 2021
Categoria: adolescenți (15-18 ani)

Gerald Durrell
1925 – 1995

Gerald (Gerry) Malcolm Durrell (1925-1995) a fost un naturalist, autor și prezentator de televiziune britanic. Cercetător în domeniul științelor naturale și un militant pentru protecția mediului înconjurător și pentru protejarea speciilor pe cale de dispariție, Gerald Durrell a rămas în istoria literaturii și ca un scriitor de succes, iubit în lumea în special datorită fermecătorului volum Familia mea și alte animale, transpus de BBC într-un serial de televiziune și, ulterior, într-un film.

Gerald s-a născut într-un oraș din India, colonie britanică. El a fost cel mai tânăr dintre cei patru copii. În mod surprinzător, a început să fie interesat de lumea ciudată a insectelor și animalelor, la vârsta de doi ani. Acest hobby nu-i plăcea familiei, pentru că era interesat de păianjeni, viermi și alte creaturi ciudate.

Tatăl lui Gerald a murit în 1928, iar familia a fost nevoită să se întoarcă în Marea Britanie. Nu le plăcea climatul acestei țări, iar după 7 ani familia s-a mutat pe insula grecească Kofra. Natura uimitoare a Greciei a influențat formarea lui Gerald ca zoolog. În plus, pe insulă nu existau școli, iar băiatul a primit educație sub supravegherea profesorilor de la domiciliu. Unul dintre ei, faimosul naturalist grec Theodore Stephanides, a ajutat la transformarea interesului băiatului curios în ființe vii, într-o carieră uimitoare. Mai târziu, Gerald a menționat adesea profesorul său iubit, în lucrările sale.

Se pare că, după pierderea unui copil în 1915, Louisa Durrell (mama autorului) a suferit o cădere nervoasă și a început să bea în exces, iar problema s-a accentuat după moartea soțului, în 1928. Lawrence a decis că e nevoie de măsuri drastice și acesta ar fi adevăratul motiv pentru care familia s-a mutat în Corfu. În iunie 1939, în preajma celui de-al Doilea Război Mondial, ei au părăsit insula fiindcă riscau să nu mai aibă acces la fondurile bancare din Anglia.

Familia mea și alte animale este o veselă cronică de familie iubită cu pasiune de milioane de cititori, un roman clasic al umorului britanic de cea mai bună calitate.

Durrell, Gerald. Familia mea şi alte animale / Gerald Durrell. – Bucureşti : Youg Art, 2017. – 355 p.

Familia mea și alte animale rămâne o versiune idealizată a realității, din care elementele triste și neplăcute au fost omise, astfel că viața familiei Durrell în Corfu pare o nesfârșită petrecere cu invitați excentrici și incidente hazlii, o felie de Paradis din care toate semințele amare au fost înlăturate. O variantă veselă, solară și lipsită de griji. În orice caz, nu e vorba de nimic scandalos.

Până când un om nu iubeşte un animal, o parte a sufletului său rămâne nedeşteptată.

Anatole France
Dacă iubeşti cu adevărat animalele, te aşteptăm cu nerăbdare să ne împărtășești citate frumoase, sugestive sau gândurile tale despre carte, vă așteptăm cu drag la biblioteca Alexandru Donici să vă expuneți părerea.

Un comentariu la „Familia mea și alte animale de Gerald Durrell

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.