Ziua Internaționlă a Elefanților


Pe 12 august este sărbătorită Ziua Internațională a Elefantului, dedicată protecției și conservării acestei specii. Ziua Internațională a Elefantului a fost sărbătorită pentru prima dată în 2012.

Iar de atunci peste 65 de organizații de protejare a animalelor sălbatice și numeroși oameni din întreaga lume sprijină această cauză. Elefanții sunt în pericol mai ales din cauza vânătorilor ilegale pentru fildeș, valoarea acestuia fiind mai mare decât cea a aurului. Animalele mai sunt în pericol din cauza pierderii habitatului natural (provocată de defrișări sau alte activități agricole).

Biblioteca Alexandru Donici dorește să vă facă cunoștință cu o serie de cărți:

Adamek, Diana. Dulcea poveste a tristului elefant / Diana Adamek. – București : Humanitas, 2017. –  350 p.

Sub pretextul călătoriei fabuloase a unui straniu personaj „elefantin“ născut în Transilvania, Diana Adamek reconstituie în detalii o întreagă lume, aflată în momentul unor schimbări subtile, care vor îmbrăca deseori în roman haina miraculosului. Europa Centrală în a doua parte a veacului al XVI-lea e un spațiu cu limite înșelătoare, iar Roro trăiește cu fascinația depărtării și a necunoscutului. El străbate o lume în care imaginația debordantă a barocului creează splendide obiecte imposibile, deopotrivă grotești și feerice, precum picturile lui Arcimboldo, oglindă a melancoliei și reflex al sfârșitului lent, sfâșietor al unei epoci.

„Ai pictat un elefant? tresare Roro
Nu, râde din nou Arcimboldo, doar un copac, un trunchi ars, pare înghețat, dar crengile și nodurile lui sunt vii și se întind în toate părțile ca și când ar căuta ceva
Ce? ce altceva decât un alt loc, un nou drum?”

DiCamillo, Kate. Elefantul magicianului / Kate DiCamillo. – București : Arthur, 2017. –  144 p.

Când apare o ghicitoare în piața orașului Baltese, orfanul Peter Augustus Duchene știe ce întrebări vrea să-i pună: Mai trăiește sora lui? Și dacă da, cum o poate găsi? Răspunsul misterios al ghicitoarei (Un elefant! Un elefant îl va călăuzi acolo!) declanșează un lanț de evenimente remarcabile, imposibile, totuși mai reale decât cele din viața de zi cu zi. Se petrec minuni: poate cea mai impresionantă este că oamenii descoperă motive să fie solidari. Autoarea evocă teme generoase – încrederea în viitor și sentimentul de a fi acasă, dorința și compasiunea – cu delicatețea unui magician.

„Uneori misterioasă, alteori sumbră, dar în cele din urmă plină de speranță, Elefantul magicianului ne amintește că, până și în cele mai întunecate clipe, nu totul este pierdut.“ 

Saramago, Jose. Călătoria elefantului. / Jose Saramago. – Iaşi : Polirom, 2010. – 213 p.

Călătoria elefantului este roman apărut în 2008, relatează voiajul epic al lui Solomon, elefantul, călătoria pe care a făcut-o în secolului al XVI-lea, când regele Joao al III-lea i l-a oferit în dar varului sau Maximilian, arhiduce al Austriei. Nu este un roman istoric, ci un amestec de fapte reale și imaginare, îndemnându-ne sa recunoaștem realitatea și ficțiunea ca fiind o unitate indisolubila, trăsătura majora a tuturor marilor opere. Este, de asemenea, o reflectare asupra condiției umane, cu umor și ironie, trăsături ale viziunii autorului, nemilos de pătrunzătoare, venind împreună cu acea forma de infinita compasiune cu care Saramago percepe slăbiciunile umane.

Gruen, Sara. Apă pentru elefanţi / Sara Gruen. – Bucureşti : Humanitas Fiction, 2009. – 357 p. 

Apă pentru elefanţi este un roman, o poveste savuroasă și emoționantă, captivantă, senzuală, plină de întorsături neașteptate, despre dragoste, crimă și o eroină mută- cu un secret ce se dezvăluie abia în final. Cititorul e vrăjit încă de la primele rânduri. O carte de o seducție magică, despre viața ca spectacol per tu, despre strălucire și suferință și mai ales despre iubire.

Am spus ce cred și-o spun iar, răspicat…
Elefantul pe viață îți este devotat!
– Theodore SeuSS Geisel

Cross, Gillian. Nesfârșita goană după elefant / Gillian Cross. – București : Corint Junior, 2015. – 351 p.

Nesfârșita goană după elefant este un roman distins. Când doi copii şi un elefant pornesc într-o călătorie epică prin America, nu ne putem aştepta decât la cele mai grozave aventuri şi primejdii, care pândesc la tot pasul. Din Pennsylvania până în Nebraska, Tad şi Cissie străbat râuri învolburate cu o pluta, merg cu trenul şi cu vaporul cu aburi, în căutarea unui adapost sigur pentru ei şi pentru elefantul Khush. În drumul lor către Nebraska, unde locuieşte cea mai bună prietenă a lui Cissie, cei trei sunt urmăriţi de un negustor şi de soţia acestuia, care vor să pună mâna cu orice preţ pe elefant. Pentru acest roman, Gillian Cross a primit prestigioasele premii Whitbread Children’s Novel Award şi Smarties Prize, acordate celor mai talentaţi autori de literatură pentru copii din Marea Britanie şi din Irlanda.

Trompa micului elefant. Bucureşti : Ed. Didactică şi Pedagogică, 2006.

Vă așteptăm cu drag să faceți cunoștință cu acestă poveste minunată Trompa micului elefant care unește cel mai cunoscute povești și basme, pe care micul cititor le va descoperi cu plăcere, și vă invităm să descoperiți mai departe povestea:

Cu mulți ani în urmă, elefanții aveau nasul scurt și nu aveau trompă. A fost odată un pui de elefant. Avea și el nasul scurt. Era un puiuț curios și îi plăcea să descopere multe lucruri noi. Într-o zi, puiul de elefant a vrut să afle ce mâncă crocodilii…

Popa, Nicolae. Balcoane cu elefanţi : (Lectură interzisă părinţilor fără acordul copiilor) / Nicolae Popa. – Chişinău : Prut Internaţional, 2011. – 68 p. 

Trăia odată un elefant. Trăia el cum trăia, însă era toată vremea trist, săracul. Și nu trăia undeva în India sau sub soarele dogoritor al Africii, ci își ducea zilele la capătul străzii noastre. De ce anume acolo? Fiindcă acolo hotărâse conducerea orașului să adune tot neamul jivinelor de pe fața pământului. Le-au izolat acolo prin țarcuri și prin tot felul de cuști, una mai încuiată decât alta.

Colvin, Leslie. Enciclopedia lumii vii / Leslie Colvin. – Oradea : Aquila’93, 2000. – 128 p.

Din această enciclopedie veți afla despre multe animale mari, ca elefanții, balenele, gorilele, crocodilii și tigrii. Elefanții conviețuiesc în turme mai bine organizate, de regulă, căpetenia este femelă mai bătrână. Celelalte femele îngrijesc puii în comun, masculii părăsesc turma la vârsta de 12 ani, iar femelele rămân.

Prati, Elisa. Cartea despre animale / Elisa Prati. – Chişinău : ARC, 2008. – 64 p.

Această carte îți oferă o mulțime de informații, veți răsfoi paginile ei și descoperi lumea animalelor, despre specii, habitate, comportament și nu în ultimul rând despre elefantul african, elefantul indian, elefant-de-mare. Află despre mediul în care trăiesc, cum se comportă și ce obiceiuri au, etc. Distracție plăcută!

Dao, Linh. Cum animalele își îngrijesc și educă puii / Linh Dao. –  Chișinău : Arc, 2019. – 36 p.

În cartea Cum animalele își îngrijesc și educă puii veți descoperi despre elefanții indieni – o iubire gigantică, Puiul de elefant, Nu-i timp de pierdut, Mereu activi, La ce e bună trompeta?, Ștrengarii, Mereu împreună. O carte amuzantă, ilustrată frumos.

Ce știm despre animale. – Chișinău : Arc, 2015. – 47 p. 

O călătorie fantastică pentru a cunoaște animalele Terrei. Descoperă lumea animalelor! Pe fiecare pagină a acestei cărți vei găsi răspunsuri la numeroasele tale întrebări: De ce elefanții au urechile foarte mari? Vino la biblioteca Alexandru Donici să răsfoiești acest volum bogat ilustrat care va ajuta să afli secretele și curiozitățile lumii animale. O călătorie distractivă pentru a descoperi noi specii de animale și mediile pe care le populează!

Enciclopedia animalelor: Agresive, ingenioase, afectuoase, solitare: magnificele animale! – Bucureşti: Flamingo GD, 2005. 240 p.

Enciclopedia de față este o sursă valoroasă de informații, atât pentru școlari cât și pentru adulți, se remarcă prin forma succintă, clară, ușor de citit și plină de ilustrații deosebite. De la corali la balene, de la colibri la acvilă, de la koala la elefant, această carte ne informează despre incredibila frumusețe și varietate a lumii animalelor sălbatice, de la cele simple până la cele mai complexe forme de viață.

Elefantul. – Chişinău : Prut International, 2006. – 8 p.

Într-o zi, un elefant,
Grijuliu și elegant,
Și-a adus elefăntița
Să ne vadă grădinița.
Dau pe-aici, dau pe colea-
Nicidecum nu pot intra.
– Hai, fetițe și băieți,
Porțile ne descuieți!
Noi, de la menajerie,
Am venit un pic la voi
Să-nvățăm o poezie
Și… ne ducem înapoi.

La fine vă lăsăm să vizionați Top 50 de curiozități despre Elefanți.
Vă dorim vizionare plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.