Victor Dumbrăveanu – maestru de nuvele


Victor Dumbrăveanu

20 august 1946 – 6 decembrie 2011

Paginile scrisului său emană tot ce înseamnă viaţă, frământ, existenţă obiectivă. Metafora sa scriitoricească este clară, cuvântul lui artistic aduce în faţa cititorului realitatea, concretul, omul în toate manifestările-i posibile. Această proză îşi menţine o formulă aparte, fiindcă ea vine de la rădăcini, de la izvoarele noastre netrecătoare vine.

Ion C. Ciobanu

Prozatorul, eseistul, publicistul Victor Dumbrăveanu s-a născut în familia ţăranilor Alexandru şi Ecaterina Dumbrăveanu în comuna Strâmba (azi Corlăteni), Râşcani. La şase ani (1952) pleacă în clasa întâi. După clasa a şaptea (1959), nefiind suficienţi elevi pentru a forma o clasă, îşi continuă studiile medii în satul Pelinia. În perioada anilor 1962-1968 este student la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie.

Activează la ziarul „Moldova socialistă” (1966-1972); redactor-adjunct la ziarul „Tinerimea Moldovei” (1972-1977), redactor şi membru al Colegiului redacţional la revista „Moldova” (1977-1986), redactor-şef la revista „Orizontul”/„Columna” (1986-1991), primredactor adjunct la ziarul municipal „Curierul de seară” şi redactor-şef la revista „Ştiinţa” (1994-1995). În perioada 1996-1997 este consilier la Ministerul Culturii, iar din 1997 până în 1999 activează în calitate de consilier al preşedintelui Consiliului Coordonator al Audiovizualului, simultan fiind și redactor-şef al ziarului „Cauza”. Susţine timp îndelungat rubrica „Perfectul simplu” în ziarul „Luceafărul”. Din anul 2000 până la sfârșitul vieții lucrează la ziarul municipal „Capitala”, unde ocupă mai multe funcții: redactor-şef adjunct, redactor-șef, director al ziarului.

În februarie 1965 publică prima schiţă literară Pe calea soarelui în ziarul „Tinerimea Moldovei”, urmată de povestirile: Vioara, Frumuseţea pământului, Ultima joacă, Vremea pârgului, Eclipsa. După o prezenţă activă la radio şi în presa republicană, debutează editorial cu volumul de nuvele Insula de coral (1975).

Are semnate peste douăzeci de cărți, între care romanele Strigătul de pe celălalt ţărm al dragostei (1977), Numește fericirea altfel (1981), File de adio (1981, 2010), Nesomnul bărbaţilor (1985), Pasărea din noi (1987, reeditat în 2009 cu titlul Păunița sau pasărea din noi), Îngerii de ceaţă – romanul unui licean singuratic (2008); volumele de povestiri Fratele (1976), Galopul cailor de lut (1991), Casa cu faţa spre ispită (1993), Trăim ultima dată (2002), La Paris, la neamuri (2007), Lecţia de amor (2010), Primăvara fără noi (2010), Bezna albă 86 (2011, 2012); volumele de publicistică Orele de dimineață (1978), Trenul ce aduce primăverile (1980), Plecăciune în faţa izvorului (1983), Dor de casă (1989). Este și autor de proză destinată copiilor Minunile Meșterului Întrece-Timp (1984),Vornicel la nunta badei (1988), Puștanii (1989), Goangele Dădiței (2009), Plânsul jucăriilor stricate (2011).

Cinstirea înaintaşilor, dragostea de baştină şi dorul de casa părintească, viaţa tinerilor, aspiraţiile şi idealurile lor, vârsta adolescenţei marcată de nehotărâre, nelinişte, primele sentimente de dragoste etc. sunt doar câteva din motivele abordate de autor în scrierile sale.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1976). La ediţia a XIV-a (2010) a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret i se acordă Premiul Fondului literar din Moldova pentru cartea Goangele Dădiţei, iar în 2011, la ediția a XV-a a aceluiași Salon, obține Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru cartea Plânsul jucăriilor stricate. Liceul din satul natal îi poartă numele. Se stinge din viață pe data de 4 decembrie 2011 la Chișinău.

Dragi utilizatori cu ocazia celor 75 de ani de la naștere a prozatorului și publicistului Victor Dumbrăveanu vă propunem spre lecturare o serie de cărți pentru copii:

Dumbrăveanu, Victor. Vornicel la nunta badei / Victor Dumbrăveanu. – Chișinău: Bons Offices, 2012. – 199 p.

Naraţiunea cărţii se desfăşoară pe un ton emotiv, care întreţine o atmosferă generală de însufleţire şi seninătate. Se vede că povestitorul cunoaşte bine lumea copiilor, totul e relatat cu multă căldură şi participare sufletească, topindu-se într-o undă de lirism suav de bună calitate. Formula narativă este simplă, plină de miez emotiv şi mereu ferită de răceala epică. Figura centrală a cărţii este neîndoelnic Onuţ, fire isteaţă din categoria druţianului Trofimaş şi Guguţă al lui Vangheli. Dumbrăveanu îl concepe, într-o cheie aspru-realistă, dar care are totuşi ceva aparte, original în felul lui de a fi. – Mihai Cimpoi

Cartea Vornicel la nunta badei: Poveste cu întâmplări hazlii şi-o nuntă de ciocolată în clasa întâi fost propusă spre lectură în cadrul programului „Chișinăul citește – 2013”, pentru segmentul copii.

Dumbrăveanu, Victor. Plânsul jucăriilor stricate : Nuvele despre Trică-Ştrengărică / Victor Dumbrăveanu. – Chişinău : Bons Offices, s.a. – 62 p. 

Cartea Plânsul jucăriilor stricate conţine 30 de povestioare, interesante şi hazlii. Îţi aduci aminte de copilărie, poznele din copilărie şi multe alte momente din viaţă când erai pici. În aceste povestioare veți afla nuvele despre Trică-Ștrengărică precum și altele: Trică cel de toate zilele, Badea, Covrideii, Strorcătorul de suc, Poezia, Nedreptatea, Roma-Catastroma, Sudalma, Dorul de fete, Pașii, Zeroul, Selena, Uneletele, Ciocanul și degetele, Creierul, Cum creșteau în mod egal un băiețel și un papagal, Rușinea, Masa mare, Vișinul, Macaronarul, Adidașii, Frigăruiul, Porțile, Roma, Trânta, Moscova și lacrimile, Mucea. Alături, Scara.

 Dumbrăveanu, Victor. Goangele Dădiţei / Victor Dumbrăveanu. – Chişinău : Bons Offices, s. a. –  84 p.

Fiecare copil e începutul unei lumi noi!

Goangele Dădiţei conține 54 de nuvele: Da-Da, Fetița-băiețel, Număratul, Fetița cu trei părinți, Dă-du-nu, Lalelele, Anii fărăpreț, Bunicii, Soarele dreăt inimă, Ca Deny, Frumusețea Dadei, Ciocolata, ridichea și … sarea, Somnul de amiază, Spălatul dinților, Cineva și Altcineva, Povețele, Domnul Nimeni, Iubirea și tristețea, Dincolo, Zăpada fridge, Plimbarea cu bubluc, Teatrul de păpuși, Învierea păpușilor, Vopsitul ouălelor, Havuzul, O înghețată pentru căluț, Mai multă copilărie, Când o să fiu fluturaș, e și vântul cititor, Cartea șotioasă, Surioara cu ce trei picioare, Bunurile, Lenea, Gura mică, Telemele, Bâtlanul, La școală, De ce marea-i sărată, Veverișa, Zborul păsărilor împăiate, Dialog, Frățioara, Spectacol deosebit, Plecările-întoarcerile, Umbră de căciulă Luna cerului, Patul fără somn, Povestea de dimineață, Ochelarii deștepți, O problemă complicată, Mireasa fără..miros, Foaie verde de albastru, Ochii dormitori, Gropițele și movițele.

Goangă, goange e un termen popular. Se folosește mai des la plural și, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, înseamnă fleacuri, minciunele, gogoși. Sunt niște lucruri fără importanță.

„Aceste nuvelete le-a născut însăși viața. Nepoțica mea trecuse de doi anișori și aștepta zilnic să ieșim la plimbare. Îmi luam și un carnețel, unde însemnam cele mai deocheate ziceri și întrebări, iar într-o bună zi am început să le reproduc pe hârtie. […] Astfel am însăilat placheta Goangele Dădiței”.

Victor Dumbrăveanu
Dumbrăveanu, Victor. Galopul cailor de lut : roman : (pentru adolescenți și tineri) / Victor Dumbrăveanu. – Chişinău : Bons Offices, 2016. – 352 p.

Galopul cailor de lut: roman: (pentru adolescenți și tineri) această carte a fost propusă la concursul de lectură ”Bătălia cărților” în anul 2017, pentru categoria de vârstă 11-13 ani.

Cartea conține următoarele nuvele:

Galopul cailor de lut: Autorul, Caietul de confesiuni al lui Marin A.
Pîrgul: Corbea: ”Ce-oi păți, cu nimeni n-oi împărți”; Marin Gornea: ”Fiecare are Prora lui”; Scrâncibul, O cumpănă și un ursuleț de pluș, vara pîrgului, Împreună, Scurt circuitul, Moment de șovăire, Iarna tăcerilor, Corida, Întîlnirea de pe celălalt țărm al dragostei.

Citiți poveștile, povestirile și întâmplările hazlii scrise de Victor Dumbrăveanu, fiindcă ele vin de la rădăcini, de la izvoarele noastre netrecătoare...

Condeiul lui Victor Dumbrăveanu conţine cerneluri gustoase, atrăgătoare şi, respectiv, proza ce o produc aceste cerneluri nu poate fi alta decât o proză, de asemenea, gustoasă…
– Ion. C. Ciobanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.