Cuvinte în albastru intens de Cath Crowley


Bătălia Cărților 2021
Categoria: adolescenți (15-18 ani)

YA Realism | Writers Victoria


Cath Crowley

autoare de ficțiune pentru adulți 

Cath Crowley a crescut în zona rurală a Statului Victoria, Australia. A studiat scriere profesională la Royal Melbourne Institute of  Technology și lucrează atât ca scriitoare independentă, cât și ca profesor cu jumătate normă la Melbourne. În 2017, a fost destinsă cu premiul Indie Book pentru ficțiune Young Adult, Premiul Gold Incy și premiul Literar al Prim –Ministrului la fel pentru ficțiune Young Adult.

Crowley, Cath. Cuvinte in albastru intens. Cath Crowley. București: Storia Books, 2018. – 297 p.
Cath Crowley - Cuvinte in albastru intens - elefant.md

Pe măsură ce Henry și Rachel lucrează împreună – înconjurați de cărți, privind poveștile de dragoste care prind viață în fața lor, lăsându-și scrisori între pagini –, găsesc speranța unul în celălalt. Pentru că viața poate fi de necontrolat, uneori chiar și de nesuportat.

Dar se poate ca dragostea, cuvintele și o a doua șansă să fie de ajuns.

Este un roman despre pasiune. Despre pasiunea cu care trăiești, despre pasiunea pe care o ai pentru cineva sau pentru ceva. Și în special despre pasiunea despre cărți, care este atât de minunat exprimată încât mori de drag.

Cuvinte în albastru intens de Cath Crowley – World Of Books Web

Pe lângă povestea personajelor, este o poveste a anticariatului Cărțile Urlătoare, plin de viață și emoții. Ei bine, ce-mi place atât de mult la acest anticariat este Biblioteca Scrisorilor, partea din anticariat unde se află o mulțime de cărți adunate de pe la oameni și care nu pot fi împrumutate sau cumpărate. Aici se află cărțile care au trezit emoții, amintiri oamenilor și în care vizitatorii lasă un bilet, un mesaj, un semn sau chiar un paragraf care le-a plăcut subliniat, pentru a fi văzut și de ceilalți cititorii, ori chiar de anumite persoane. Nu pot să vă explic cât de tare mi-a plăcut acest concept.

În ciuda faptului că este pus accentul pe aceste două personaje, celelalte nu sunt date la o parte și sunt puse în lumina proprie, povestea lor este și ea exprimată.

Cărțile la mâna a doua sunt frumoase și speciale prin faptul că au însemnări pe ele și înseamnă ceva pentru cineva.

Cuvinte în albastru intens” ― Biblioteca oamenilor - The Fictional Universe
Impresii de lectură: Ștefîrță Gabriela, clasa 9-a „B”, Liceul Teoretic „Ion Creangă”.

Susțin că această carte a fost intitulată astfel deoarece cuvintele ar însemna cărțile, iar „albastru intens” este trecutul ceea ce nu-i dă pace lui Rachel, moartea fratelui ei. Aș intitula opera Valurile printre cărți”, deoarece valurile înseamnă oceanul ce l-a omorât pe Cal, fratele lui Rachel și fără cine nu poate trăi.

Recenzie „Cuvinte în albastru intens” – Cath Crowley – We are Women of  Letters

Cel mai mult m-a impresionat fragmentul când Rachel în ciuda faptului că dorea să țină faptul ascuns i-a zis lui Henry despre fratele ei, Cal. I-a povestit că a murit înghițit de valurile oceanului pe care le iubea nespus și că anume moartea lui a schimbat-o. De asemenea m-a impresionat fragmentul când la întâlnirea din anticariat, Rachel aflase că ea nu era unica persoană care pierduse pe cineva. Mai era Josie care își pierduse fiul într-un accident, când aceste avea doar șapte ani. Mai era și Frederick care și-a pierdut soția, Elena, în urma cu douăzeci de ani când a vândut florăria, care mai apoi a devenit anticariat.

Consider că cartea „Cuvinte în albastru intens” este o carte foarte interesantă și captivantă deoarece conține definiții și termeni științifici ce oferă cărți un aer aparte de cele lecturate până acum. În primul rând sunt descrise unele părți ale naturii, cum ar fi oceanul, care pot lega indirect oamenii prin amintiri și senzații. În al treilea rând romanul descrie în cele mai frumoase nuanțe posibile o situație deplorabilă prin care nu toți pot trece, situația de a pierde pe cineva drag.

În concluzie opera ”Cuvinte în albastru intens” de Cath Crowley este o operă de alinare pentru o persoană care a pierdut pe cineva drag, totodată este și cartea ce îmbină o dragoste diminuantă în timp.

Semnificația cuvintelor:
  1. Plauzibil – care poate fi admis, crezut admisibil;
  2. Fototaxie – reacție a protoplasmei la lumină, mișcarea autonomă spre sau dinspre lumină;
  3. Anticariat – unitate comercială care achiziționează și vinde cărți vechi sau obiective de artă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.