ZIUA CUNOȘTINȚELOR


Salutare tuturor, biblioteca Al. Donici le propune micilor școlari câteva cărți, care ar putea să le fie de mare ajutor!

Moldoveanu, Ina. Călătoria lui Radu în Țara Poveștilor /  Ina Moldoveanu.-  Chișinău: Pontos, 2010. -132 p.

O carte cu poveşti şi jocuri, care ar părea mai interesantă și mai captivantă dacă a-ți lectura-o împreună cu părinții, bunicii, educatori, învățători. Această carte minunată vine cu o contribuție importantă pentru dezvoltarea culturii noastre psihologice, îi ajută pe copii să-și înțeleagă lumea interioară, iar pe adulți îi sensibilizează în raport cu necesitățile psiho-emoționale ale copilului. Cartea reprezintă o îmbinare dintre texte, jocuri, exerciții – acel „cum să facem?” – solicitat atât de des către părinți în consultații.

Biblioteca A. Donici vă recomandă cu plăcere această carte, mai cu seamă că e scrisă de un psiholog și de o bibliotecară.
Lectură frumoasă!

Peneș, Marcela. Bucuria de a scrie compuneri: carte pentru elevii claselor a III-a – a IV-a/Marcela Peneș. -București: Aramis, 2003. -128 p.

În atelierul de scriere creativă, copiii au posibilitatea de a-și exprima în mod liber gândurile, ideile, sentimentele, scriind frumoase povești. Scrisul se învață și devine o bucurie, un joc al fanteziei. Cartea Bucuria de a scrie compuneri – exerciții de scriere creativă, cuprinde metode, tehnici moderne de lectură și de scriere, adaptate elevilor din clasele III-IV. Selecția de texte tematice, poezii, ghicitori, povești și rebusuri completează sursele de inspirație necesare compozițiilor creative.

E o mare bucurie să simți că ești ascultat cu plăcere de colegi, ca atunci când îți citești compunerea nu se aude niciun foșnet de caiet. Toată lumea ascultă. Cuvintele curg lin ca apa cea neobosită, cu care abia de se îngână șoaptele vântului și fâlfâitul mătăsoaselor aripi.

Dar, ca să ajungi să poți găsi locul cuvintelor, cunoscându-le bine înțelesurile, să încercam să găsim împreună drumul care ne va duce spre minunata lume a Compunerilor.

Încearcă, pune mâina pe condei, iar cartea Bucuria de a scrie compuneri: carte pentru elevii claselor a III-a și a IV-a de Marcela Peneș îți va fi călăuză.

Buruiană, Maria. Cum scriem o compunere? manual îndrumător: cl. 2-4/ Maria Buruiană. – Chișinău: Prut Internațional, 2005. -151 p.

Cartea aceasta cuprinde îndemnuri la cugetare, fantezie și creație pe o varietate de teme legate de ceea ce numim miracolul vieții. Ea, cheamă la limpezire și exprimare orală, scrisă, a gândurilor și sentimentelor pe care le are copilul față de patrie, părinți, școală, copilărie, natură, libertate, credință, ca să descopere în final, satisfacția, bucuria creației.

Preda, Viorica. Culegere de text literar pentru educarea limbajului / Viorica Preda. -România: Petroșani, 2007. -64p.

Lecturi educative pentru preșcolari, educarea limbajului și abordarea de către copilul preșcolar, la această vârstă, a formelor sale mai complexe, cu care va opera mai târziu în școală, sunt favorizate de crearea unui mediu cultural propice, fapt ce nu poate fi conceput în afara limbii. În acest sens, atât educatoarea, cât și părinții, trebuie să pună la dispoziția copilului diverse materiale care să constituie un mediu cultural activ și stimulativ: cărți, caiete, unelte de scris, ziare, reviste, imagini și jocuri cu imagini, discuri, casete audio și video etc.

Dintre toate acestea, cartea trebuie sa devină prietena copilului de la cea mai frageda vârstă. Ea îl ajuta pe copil sa parcurgă căile cunoașterii, de la concret la abstract, de la intuiție la reprezentare și fantezie. Cu ajutorul ei, copilul intra în posesia numeroaselor instrumente care îi pot satisface dorința de a descoperi realitatea înconjurătoare.

De asemenea, dintre speciile literare cu cea mai mare influenta în dezvoltarea și educația copilului preșcolar, povestirea rămâne o fila importanta a experiențelor de limbaj ale copilului. Lucrarea reunește o serie de povesti specifice vârstei preșcolare și școlare, cu scopul declarat de a sprijini doua categorii de activități desfășurate cu acestea, respectiv, educația pentru societate și cunoașterea mediului.

În acest context, sperăm ca această inițiativă editorială să vină atât în sprijinul educatoarelor, cât și în sprijinul părinților, care vor dori să contribuie la îmbogățirea experiențelor de limbaj ale copilului în perioada pre-școlarității.

Crăciun, Petre. Portrete ale marilor povestitori români / Petre Crăciun. -București: Zorio, 2019. -104p.
Libraria SOPHIA - Când cimpanzeul devine om :: Crăciun, Petre - Pret: 25.00  lei

Volumul „Portrete ale marilor povestitori români”, a apărut în cadrul proiectului „Drumul poveștilor. Pe urmele marilor povestitori”, inițiat de scriitorul Petre Crăciun și susținut de criticul literar Alex Ștefănescu. Proiectul își propune să îi readucă la lumină pe marii povestitori români, să-i conștientizeze pe copiii din comunitățile în care aceștia s-au născut asupra valorii culturale a moștenirii lăsate de înaintașii lor, să facă legătura între poveștile de odinioară și cele scrise de autori contemporani.

Această carte îi aduce pe marii povestitori români printre elevi, să depășească barierele create de manualele școlare, să cultive convingerea că timpul basmelor este unul continuu și să creeze oportunitatea întâlnirii elevilor cu autorii contemporani de povești.

Sperăm ca această carte să fie ca o lumină,
pe tot parcursul anilor de studii!

Dragi utilizatori biblioteca vă așteaptă cu mare drag, punându-vă la dispoziție literatura de care aveți nevoie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.