Copiii de făină de Anne Fine


Bătălia Cărților 2021
Categoria: copii (11-14 ani)

Anne Fine

scriitoare engleză de literatură pentru copii

Anne Fine s-a născut pe 7 decembrie, 1947 (vârsta 73 ani). Este scriitoare britanică faimoasă mai ales pentru textele dedicate copiilor, deși a scris și literatură pentru adulți. Este autoarea a peste patruzeci de titluri pentru copii, două dintre acestea câștigătoare ale prestigioasei Medalii Carnegie.

Pe lângă numeroasele premii obținute, Anne Fine a fost desemnată de două ori Autorul Anului la categoria Literatură pentru Copii. În 1998 s-a numărat printre cei cinci finaliști la premiul Hans Christian Andersen, iar în 2001 a fost desemnată câștigătoarea premiului Children’s Laureate, decernat o dată la doi ani pentru întreaga activitate.

Despre prima ei carte autoarea mărturisește că a fost ținută la sertar mai bine de cinci ani, după ce a fost respinsă de două edituri. Dar, în urma înscrierii manuscrisului într-un concurs, cartea a fost în sfârșit publicată 1978.

Copiii de făină este unul dintre cel mai apreciate titluri ale Annei Fine, pentru care, în 1992, a câștigat Medalia Carnegie.

Fine, Anne. Copiii de făină/Anna Fine. -București: Arthur, 2020. -213 p.
Anne Fine - Copiii de faina - elefant.md

Deși nimeni nu știe despre ce vorbește profesorul, cumva Simon, unul dintre vlăjganii clasei, prinde o vorbă din cancelaria profesorilor, cum că s-ar da copii de făină care ar exploda la Târg. Toată clasa află și se hotărăsc se opteze pentru acest curs. Însă copiii de făină încep să fie iubiți de către elevi, iar Simon se atașează cel mai tare de ei, mai ales că-l fac să se întrebe cu privire la plecarea tatălui său ce l-a părăsit încă de când era doar un bebe. Și Simon începe o muncă de detectiv care-l va ajuta să se maturizeze și să descopere rolul ascuns al copiilor de făină.

Care va culmina cu o explozie… sau?

Simion, personajul principal, are un mod aparte de a-ți ajunge la inimă de-a lungul poveștii. Are o sensibilitate aparte, este vânjos și se poate apăra singur. Însă sensibilitatea de care dă dovadă îl transformă într-un om disprețuit de toți colegii săi. Astfel el trebuie să se lupte cu toate sentimentele pe care fetița de făină le trezește în el și cu viața pe care era obișnuit să o aibă înainte.

Când amuzantă, când dramatică, povestea micilor saci de făină și a părinților lor adoptivi este una dintre acele povești care te pot marca și care te pot face să-i privești mai cu atenție pe colegii copilului tău care nu au decât un părinte. Te ajută să știi că acești copii s-ar putea să-și dorească persoane cu care să poată vorbi sau măcar ocazii pentru a-și lăsa sentimentele reprimate să fie exprimate fără frica. Este un roman pentru adolescenți care credem că ar ajuta foarte mult la relaționarea cu copiii care nu au decât un părinte.

Amuzant, alert și sensibil, Copiii de făină este un roman care te pune pe gânduri.

Vă așteptăm cu drag la biblioteca Alexandru Donici pentru a participa la concursul de lectură „Bătălia cărților” și deveni Cititorul anului!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.