14 octombrie – Hramul orașului Chișinău


Fiecare suflet pâlpîie –
Pentru că contează…
Fiecare inimă trăiește-
De aceea pulsează…

Astăzi, 13 octombrie în cadrul Zilei orașului Chișinău, împreună cu elevii de la Liceul Ion Creangă, am discutat despre istoria orașului Chișinău. Copii au făcut cunoștință cu orașul Chișinău, capitala Republicii Moldova, este amplasat pe șapte coline, în imediata vecinătate a râului Bâc.

La 14 octombrie locuitorii municipiului Chișinău și oaspeții capitalei sărbătoresc Hramul orașului. Acesta este un eveniment remarcabil. Atât autoritățile locale cât și orășenii se pregătesc pentru celebrarea sărbătorii. Deci, ”Hramul Orașului – este hramul bisericii din localitate. Așa cum Chișinăul are mai multe biserici era dificil de stabilit ziua sărbătorii, abia în ultimile decenii s-a stabilit, că data de 14 octombrie marchează ziua orașului Chișinău, hramul bisericii Sfinților arhanghelii Mihail și Gavril.

Prima atestare documentară a Chișinăului ca așezare în valea râului Bîc se datează 17 iulie 1436. Viața culturală este menținută de 11 teatre profesionale, 9 muzee, 5 săli de concerte, 48 de biblioteci, 44 case de cultură, 8 cinematografe. În Chișinău este desfășurată activitatea multor uniuni de creație: Uniunea scriitorilor, Uniunea pictorilor, și altele. În continuare copii au aflat despre Legenda Chișinăului, au făcut cunoștință despre simbolurile orașului, Imnul Chișinăului: Orașul meu versuri de Gheorghe Vodă, muzică de Eugen Doga, Monumentele Chișinăului, Bisericile municipiului Chișinău, Teatrele Chișinăului, etc.

O plimbare prin Chișinăul de seară vă oferă o plăcere deosebită. Sperăm, că limbajul statisticii nu v-a obosit prea mult, dar dimpotrivă, v-a convins, că Chișinăul este un oraș modern, care privește cu încredere și speranță în viitor.

2 comentarii la „14 octombrie – Hramul orașului Chișinău

  1. Nu știam că și Chișinăul se află pe 7 coline, precum Roma. Cred că tinerii au fost bucuroși și ei de informații. Este important pentru o bibliotecă să lucreze cu tinerii, pentru că vor fi viitorii noștri utilizatori. Și la noi la bibliotecă veneau zilnic clase de copii. Din păcate spațiul în secția dedicată celor mici este destul de mic și el. Ceea ce nu ne dă posibilitatea unor activități cum ați avut dvs. aici. Sperăm ca pe viitor să reușim să trecem peste pandemie și să ne reluăm activitățile noastre obișnuite. Facem în continuare activități în spațiu deschis. A fost Noaptea bibliotecilor și urmează să fie Carnavalul de Halloween.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.