Inimi chimice de Krystal Sutherland


Descoperă cartea „Inimi chimice” scrisă de Krystal Sutherland 

Bătălia Cărților 2021
Categoria: adolescenți (15-17 ani)

Krystal Sutherland - Penguin Books Australia

Krystal Sutherland

1990 (vârsta 31 de ani), Townsville, Australia

Ne-a frânt de două ori inima. Ne-a transformat temerile în provocări. Și ne-a învățat cum să zâmbim chiar și în momentele în care schimbarea devine înfricoșătoare, un obstacol (aparent) imposibil de înlăturat. Numele „vinovatei” este Krystal Sutherland, autoarea romanului „Inimi chimice”.

Krystal Sutherland este o autoare de origine australiană. Este cunoscută mai ales pentru primul ei roman, Our Chemical Hearts „Inimi chimice”, și pentru al treilea roman, House of Hollow, care este listat pe lista celor mai bine vândute New York Times. În prezent locuiește la Londra.

Krystal Sutherland • Storia Books

Krystal Sutherland s-a născut și a crescut în Townsville, Australia, unde iarna nu a venit niciodată. A locuit în Sidney, unde a condus revista studențească a universității la care a studiat, în Amsterdam, unde a fost corespondent străin, și în Hong Kong. Krystal a făcut un stagiu de pregătire la Bloomsbury Publishing și a fost nominalizată pentru premiul Queensland Young Writers Award. Nu are animale de casă și nici copii, însă îi place să dea nume obiectelor neînsuflețite: de exemplu, în Olanda a avut o bicicletă numită Kim Kardashian. Pe lângă „Inimi chimice”, romanul său de debut, Krystal Sutherland a mai publicat „O listă semidefinitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri”.

Sutherland, Krystal. Inimi chimice, Krystal Sutherland. București: Storia Books, 2020. – 368 p.

Henry Page nu a fost niciodată îndrăgostit. Se considera un spirit romantic fără speranță, căruia nu i-a fost dat să întâlnească iubirea la care spera – una de tipul celor din filme, care face inima să tresară și să nu-l lase sa doarmă și să mănânce. În schimb, s-a mulțumit să învețe ca să ia note mari și să intre la o facultate bună; dar și să devină în sfârșit redactor-șef al ziarului de liceu. În clasa a XII-a, într-o zi de joi, la prima ora, își face apariția Grace Town, iar Henry își da seama că totul se va schimba.

Grace nu seamănă cu fata din visurile lui – merge în baston, poarta haine băiețești care-i sunt prea mari și pare să facă duș cam rar. E limpede că ceva e defect în ființa lui Grace, dar lui Henry i se pare cu atât mai frumoasă și își dorește mai mult ca orice s-o ajute să-și lipească bucățile pierdute din suflet.

Grace e la capătul opus al lui în atât de multe feluri. O fire vulcanică ce îi dă viața peste cap, ce vine și apoi pleacă doar ca să revină iar, e caldă și indiferentă și atât de plină de contraste, încât Henry rămâne etern fascinat de al ei mister.

„Nu e nevoie ca dragostea să dureze o viaţă întreagă ca să poţi spune că e adevărată. Nu poţi judeca calitatea unei iubiri după durata ei. Totul moare, inclusiv dragostea. Uneori moare odată cu persoana respectivă, alteori moare de la sine. Cea mai impresionantă poveste de dragoste nu e neapărat cea în care două persoane își petrec toată viaţa împreună. Poate fi vorba despre o iubire care a durat două săptămâni, două luni sau doi ani, dar care a strălucit mai puternic, mai aprins, mai fierbinte decât toate iubirile de dinainte sau de după.”

Stilul autoarei redă cu acuratețe modul de a vorbi și de a se comporta al adolescenților. Romanul nu este dedicat în totalitate tinerilor, poate fi citit și la vârstă adultă pentru a înțelege mai bine mentalitatea adolescentină și dramele prin care tinerii trec, însă trebuie să te înarmezi cu ceva mai multă răbdare, care să îți permită să te transpui în lumea liceenilor. 

„Inimi chimice” este o povață adresată tuturor, dar mai ales tinerilor, care ne arată că viața trebuie trăită la intensitate maximă în permanență, că trebuie să ne bucurăm de ceea ce avem în prezent, să experimentăm orice tip de sentiment, chiar dacă suntem siguri că acesta nu se va materializa pentru totdeauna, să fim mai responsabili și mai profunzi, să ne analizăm și să ne observăm până în adâncul sufletului, să le arătăm celor din jur că ne pasă, că putem fi noi înșine și că suntem maturi, acceptând chiar și lipsa reciprocității într-o relație.

Krystal Sutherland ne arată că iubirea nu este permanentă și nu este perfectă, însă toate acestea nu o fac mai puțin reală sau autentică. Ea trebuie gustată și trăită, trebuie simțită, avem nevoie să ne lăsăm în voia ei, pentru aripile pe care le căpătăm datorită ei, chiar dacă aceste simțăminte nu vor fi veșnice. Merită din plin să le trăim o dată și încă o dată și tot astfel la infinit, până la finalul vieții.

O carte cu personaje tridimensionale, cu referințe spre cărți, cântece, filme care îi conferă autenticitate. O carte nu doar despre iubire, ci și despre drumul spre maturitate al unui personaj.

Selectată în cadrul Concursului de lectură Bătălia cărţilor 2021, secțiunea adolescenți, cartea vă aşteaptă pe raft, iar tu, dragă cititorule, probabil, vei avea de învăţat multe din povestea asta absolut minunată, impresionant de sensibil scrisă, dintre Henry și Grace.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.