„Trandafirii din Mexic” de Pam Muñoz Ryan


Bătălia Cărților 2021
Categoria: copii (11-14 ani)

Pam Muñoz Ryan

25 decembrie 1951, Bakersfield, California

scriitoare americană de origine mexicană pentru copii și adolescenți

Pam Muñoz Ryan s-a născut pe 25 decembrie 1951 și a crescut în Bakersfield, California. Este o autoare americană de origine mexicană. După ce a absolvit Universitatea de Stat din San Diego, a lucrat întâi ca profesoară, apoi a făcut un masterat, interesată să predea literatură pentru copii. Însă când și-a terminat studiile drumul ei s-a îndreptat spre profesia de scriitor. Prima ei carte a fost publicată în 1994 și se numește One Hundred is a Family.

Top Shelf in May: ECHO by Pam Muñoz Ryan – BookPeople

Printre cele mai cunoscute cărți ale acesteia se numără romanele Echo (pentru care a primit Newbery Honor și Premiul Kirkus), The DreamerBecoming Naomi LeónRiding FreedomWhen Marian Sang. Până în prezent a scris peste pa­truzeci de cărți pentru copii care au fost recompensate, printre altele, cu: NEA’s Human and Civil Rights Award, cu Premiul Virginia Hamilton pentru literatură multiculturală și cu Pre­miul Willa Catcher. De asemenea, a primit de două ori Medalia Pura Belpré și în 2018 a fost nominalizată, din partea Statelor Unite ale Americii, la Premiul Hans Christian Andersen.

În prezent, Pam Muñoz Ryan locuiește cu soțul ei și cei patru copii lângă San Diego. Când nu scrie, îi place să citească, să călătorească și să se plimbe pe plajă. Are un câine de rasa beagle pe nume Wally.

Ryan, Pam Muñoz. Trandafirii din Mexic, Pam Muñoz Ryan. București: Editura Arthur, 2020. -200 p.
Trandafirii din Mexic - Pam Muñoz Ryan - Editura Arthur

Uneori se poate întâmpla ca totul să se năruiască, atunci când ți-e lumea mai draga, și de pe cele mai înalte culmi să ajungi în cele mai întunecate abisuri. Demult, la El Rancho de las Rosas, Esperanza ducea o viața cât se poate de privilegiata: locuia într-o casa mare, avea rochii minunate, păpuși de porțelan, servitoare care erau mereu la dispoziția ei și o familie care o iubea nespus de mult. Acum locuiește cu mama și cu alți oameni într-o baracă mică și înghesuită dintr-o tabără de lucru din California și trebuie să învețe să ia totul de la zero. Povestea Espranzei aduce cu sine o anumită gingășie specifică vârstei (are doar treisprezece ani), și îți oferă o stare de bine la final, oferindu-ți motivația necesară de a merge mai departe indiferent de greutățile pe care viața ți le scoate în cale și de pierderile pe care le suferi în această cursă pentru supraviețuire.

„Trandafirii din Mexic” este o poveste despre străduință, putere interioară, rezistență și răbdare în față încercărilor vieții, luptă pentru a continua indiferent de circumstanțe și despre adaptarea la o nouă viață.

Pam Muñoz Ryan

„Ryan îmbină cu ușurință momente istorice cu dorința de supraviețuire a unei familii, învățându-ne totodată cuvinte în spaniolă și obiceiuri mexicane.” Publishers Weekly

„Trandafirii din Mexic” este o lectură minunată, care îți arată că viața te poate urca până la cele mai mari înălțimi, dar, când totul pare extraordinar, tot ea te pune la pământ. Principalul este să înveți cum să faci față dezamăgirilor și căderilor, despre speranța care trebuie să supraviețuiască și despre străduința de a duce o viață mai bună. Autoarea ne arată că merită să lupți pentru cei dragi ție și, atât timp cât ai oamenii iubiți ai sufletului alături, ai tot ceea ce îți trebuie.

Autoarea, pornește povestea sa de la un fapt real, pe care îl îmbracă în cele mai frumoase haine și îl prezintă în fața cititorilor săi, emoționându-i și făcându-i să citească totul cu sufletul. Copilăria ei a fost plină de povești adevărate spuse de bunica ei pe când croșeta păturici cu modele în zigzag (un simbol care apare și în cartea sa, ca o formă a greutăților pe care le ai de străbătut în viață:

Mai urci un munte, mai cobori o vale, principalul este să rămâi drept într-o lume strâmbă și să lupți pentru tine și cei dragi.

Ea îi spunea despre drumul greu parcurs de ea din momentul părăsirii țării natale, Mexic, și până la ajungerea în Statele Unite ale Americii și începerea unei noi vieți. Asemeni personajelor sale, ea a trăit într-o tabără a refugiaților, a fost martora grevelor din agricultură petrecute în anii 1930 din dorința de a primi un câștig decent, pe măsura muncii prestate, și a trăit cu frica trimiterii înapoi acasă dintr-un capriciu al autorităților. Toate aceste aspecte ale vieții de emigrant sunt surprinse din plin în romanul nepoatei, care a pus la baza istoriei de viață a personajelor sale crâmpeie din traiul bunicii sale.

„Folosind un stil limpede și poetic, Ryan scrie o poveste emoționantă care îi va captiva pe cititori.” Booklist

Romanul Trandafirii din Mexic a fost adaptat pentru teatru și piesa s-a jucat în mai multe orașe din Statele Unite.

Selectată în cadrul Concursului de lectură Bătălia cărţilor 2021, secțiunea adolescenți, cartea vă aşteaptă pe raft, iar tu, dragă cititorule, probabil, vei avea de învăţat multe din povestea asta absolut minunată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.