Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain


Autorul romanelor de aventură realiste, regele umorului

Mark Twain - Quotes, Books & Real Name - Biography


Mare romancier, pamfletar și jurnalist, Mark Twain este considerat fondatorul direcției realiste în literatura Statelor Unite din secolul al XIX-lea, manifestându-se ca un adversar înverșunat al romantismului.

Râsul amuzant ți binevoitor, precum și satira ce subliniază grotescul și cultivă absurdul din opera sa l-au consacrat drept un umorist scăpărător și un satiric aprig pe scena
literaturii universale.

Twain, Mark. Aventurile lui Huckleberry Finn / Mark Twain. – Chişinău : Prut Internaţional, 2008. –  329 p.

Aventurile lui Huckleberry Finn este o operă multi aspectuală și pitorească, în care umorul domină pe tot parcursul cărții. Odată cu apariția acestui roman, realismul critic în literatura americană atinge apogeul. În această lucrare, naratorul, un băiat isteț, poznaș de 13 ani, pe nume Huck își povestește călătoriile sale de-a lungul fluviu Mississippi alături de tovarășul său Jim, un sclav fugar. De-a lungul drumului Huck se confruntă cu întreaga gamă a lipsei de onestitate umană și a violenței, dar învață în același timp compasiune ți înțelepciune. În roman Mark Twain pledează pentru libertate și pentru instinctele naturale, care la acea vreme erau îndrăgite de societate sudistă.

Romanul demască răul provocat de forțele negre și, concomitent, glorifică frumusețea spirituală a unor chipuri umane concrete și pe deplin reale.

În această carte este vorba despre prietenul lui Tom Sawyer, Hucleberry Finn. După ce cei doi au găsit comoara, o văduvă l-a adoptat pe Huck. L-a învățat bunele maniere, ce este bine și ce este rău, dar băiatul nu se simțea în largul lui. Voia să fie propriul său stăpân. Așa că a fugit de acasă. Și-a făcut o plută, și dus a fost. A navigat până a găsit o insulă unde a rămas. De atunci în colo aceasta avea să fie casa lui. Trecură zile, săptămâni, ba chiar luni și toți îl credeau pe Huck mort.

Într-o zi, pe insulă, băiatul se întâlni cu Jim, negrul sorei văduvei care îl adoptase. Negrul se bucură să îl vadă pe Huck, iar el de asemenea. Îi explică faptul că a auzit-o vorbind despre plecarea lui în sud. Așa că a fugit. Jim i-a mai spus că trebuie să fie atenți, căci văduva a pus o recompensă pe el.

Așa cei doi trec prin mai multe aventuri, printre care am să vă povestesc una:

Era o zi obișnuită. Huck nu îl mai avea pe Jim. Cineva îl găsise. Neavând ce face, căută un loc unde să se adăpostească. Găsi o colibă. Când intră, un bărbat și o femeie se bucurau nespus, zicând că nepotul lor, Tom Sawyer, era acolo. Huck minți și spuse că este Tom. Mai  târziu presupuse că ar trebui să vină și adevăratul Tom. Așa că se gândi să iasă, să îl întâmpine. După ce îl zări, alergă spre el. Îi spuse ce se petrece, iar Tom îi făcu jocul lui Huck spunând că el este Sid, fratele lui. Mătușa Sally și unchiul nu bănuiseră nimic. După câteva zile, cei doi băieți constatară că lângă ei exista o mică colibă. În ea locuia, sau mai degrabă era captiv Jim. Așa că se gândiră să îl elibereze. După multe zile au reușit. Mai târziu, mătușa Polly a venit în vizită la mătușa Sally și clarifică toate problemele. La finalul cărții, mătușa Sally îl adoptă pe Huck, iar acesta rămâne cu Jim.

Capodopera lui Mark Twain cunoaște, în zile noastre, o popularitate fără precedent, însoțită de un prestigiu din ce mai mare în rândurile specialiștilor. Scriitori cu renume, ca poetul englez T. S. Eliot sau ca romancierii americani Faulkner și Hemingway, i-au adus elogiile cele mai vibrate. Faulkner, de pildă, socotea că Aventurile lui Huckleberry Finn, după Moby Dick a lui Melville, ”cea mai mare carte din literatura americană”, iar Hemingway afirmă, și mai categoric, că ”e cea mai bună carte pe care -am avut-o vreodată”. – Petre Solomon

Aceasta este una din cele mai frumoase cărți!
Citiți-o și Ascultați-o

Sursa:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.