Anual, la ziua de 1 decembrie – în lume, conform calendarului aprobat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se marchează – Ziua Internaţională de Combatere a HIV/SIDA.
În acest moment maladia HIV/SIDA nu mai este considerată o boală mortală, ci un acronica, precum hepatita sau tuberculoza. Deși s-au făcut progrese considerabile în câmpul medicinii, încă nu există un remediu pentru HIV.

Alarmant este faptul că în condițiile vieții moderne, a evoluției demografice, modificarea comportamentului sexual și aglomerării urbane datorită migrației forței de muncă s-a observat o creștere a incidenței bolilor venerice grave, respectiv sindromul imuno deficienței dobândite.
Această infecție a dobândit o importanță mondială datorită aspectelor medicale pe care le prezintă
şi rata de transmitere ridicată.
„Ce înseamnă HIV/SIDA şi unde a apărut?”
Este o întrebare frecvent adresată oamenilor de ştiinţă. Această temă este încă de actualitate şi continuă să provoace controverse. Prima oară când s-a făcut referire la această boală, în 1981, era numită GRID. În iulie 1982 această misterioasă afecţiune primeşte denumirea de SIDA, şi apar primele organizaţii non-guvernamentale care luptă împotriva bolii. De asemenea în 1982 este înregistrat primul caz de transmitere a virusului HIV de la mamă la făt şi primul copil moare din cauza complicaţiilor produse de SIDA.
Simbolul internaţional al luptei împotriva SIDA este o panglică roşie – culoarea simbolizând sângele, iar forma panglicii reprezintă infinitul care a fost întrerupt – şi un „V” inversat, însă în ziua când se va descoperi un remediu, acest „V” va însemnă „VICTORIE”.
În fiecare an această zi are o denumiere specifică:
- În anul 2017, cu sloganul „Să învingem SIDA împreună!”
- În anul 2018, cu sloganul „Cunoaște-ți statutul HIV!”
- În anul 2019 a fost „Comunitățile fac diferența”
- În anul 2020 era cu sloganul ”E în puterea ta să oprești epidemia HIV/SIDA”.

Sursa:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_mondial%C4%83_de_combatere_a_SIDA
Atât înseamnă pentru dvs. 1 Decembrie?
ApreciazăApreciază
Nu doar, dar trebuie să îndeplinim niște cerințe… 🙂
ApreciazăApreciază
Decât_atât?
ApreciazăApreciat de 1 persoană