Proscrișii de S. E. Hinton


Bătălia Cărților 2021
Categoria: adolescenți (15-17 ani)

Considerată carte-icon, una dintre cele mai vândute, dar şi cele mai controversate, Proscrişii se distinge de celelalte cărţi ale genului prin tema abordată de autoare, cea a conflictelor între clasele sociale. 

Hinton, Susan Eloise | The Encyclopedia of Oklahoma History and Culture

S. E. Hinton

scriitoare americană pentru adulți și tineri

22 iulie 1948 (vârsta 73 de ani), Oklahoma, Statele Unite

S. E. Hinton s-a născut în 22 iulie 1948 şi a devenit cunoscută ca scriitoare odată cu publicarea romanului Proscrişii, în 1967, scris pe când autoarea avea doar 15 ani. Inspirat de lupta între două bande de tineri de la liceul Will Rogers din Oklahoma, romanul s-a impus ca una dintre cele mai bune scrieri pentru adolescenţi.

Autoarea a publicat cartea sub iniţialele S. E. (Susan Eloise) la sugestia editorului, pentru a evita discriminările sexiste ale cronicilor vremii, dar chiar şi după succesul înregistat cu această carte, Hinton şi-a păstrat semnătura sub care a devenit cunoscută publicului. Următorul titlu, That Was Then, This Is Now, a venit după trei ani de pauză. I-au urmat apoi Rumble Fish şi Tex. În 1988, S. E. Hinton a primit distincţia Margaret Edwards Award pentru contribuţia la literatura pentru tineri şi adolescenţi.

După succesul înregistrat cu primul său roman, au urmat şi adaptările cinematografice – Proscrişii, în regia lui Francis Ford Coppola, având, ca şi cartea, un impact răsunător. 

Hinton, S.E. Proscrișii, S.E. Hinton. Bucuresti: Youngart, 2021. – 176p.
Bătălia cărților 2021 – BIBLIOTECA TÂRGU-MUREȘ

„Un roman plin de tensiune și tragism.” 
The Chicago Tribune

Ponyboy ştie că se poate baza pe ajutorul fraţilor şi prietenilor lui. Mai ales atunci când în peisaj apar Socii, o bandă de tineri pentru care distracţia înseamnă violenţă. Victimele sunt întodeauna „unsuroşii” ca Ponyboy, băieţii dintr-un cartier mărginaş şi sărac. El ştie la ce să se aştepte, dar într-o seară lucrurile ajung prea departe.

Proscrișii a transformat ficțiunea young-adult dintr-un gen care avea în centrul atenției regine ale balului, fotbaliști și iubiri adolescentine, într-unul care portretizează o lume mai întunecată, mai adevărată.” The New York Times

CANCELLED "The Outsiders" | Kids Out and About Buffalo

Ponyboy Curtis, membru al găştii „Greasers”, este atacat de o gaşcă rivală, „Socs”. Salvat, se întâlneşte mai târziu, la un cinematograf în aer liber, cu alţi „Socs”. Aventurile nocturne se ţin lanţ. Întâlnirile frecvente cu banda rivală duc la conflicte interne şi la încăierări aproape zilnice cu rivalii, care într-o noapte încearcă să-l înece pe Ponyboy. De aici lucrurile se complică îngrozitor. În încercarea de a-l apăra, prietenul Johnny îl înjunghie pe Bob, unul din rivali, care moare. Îngroziţi, caută ajutor la un alt membru al găştii, care le dă… o armă şi îi îndeamnă să se ascundă. Tot mai speriaţi, cred că poate ar fi mai bine să se predea, dar un incendiu îi opreşte din drum; și ei se reped să salveze copiii blocați, iar Ponyboy rămâne inconştient.

Ajunşi la spital, unul a inhalat prea mult fum, altul are spinarea ruptă; amândoi sunt eroi şi în acelaşi timp acuzaţi pentru moartea lui Bob. Peste toate, va exista şi o bătălie finală, până la capăt, între cele două găşti. „Greasers” câştigă, dar preţul este enorm şi dramatic…

La momentul apariţiei cărţii, în 1967, nu exista ceea ce cunoaştem ca fiind o piaţă a cărţii pentru adolescenţi. Până într-o zi, când a început să facă senzaţie prin intermediul profesorilor care o prezentau elevilor… toată lumea a realizat că da, exista o piaţă pentru cărţi dedicate adolescenţilor şi problemelor lor. Aşa se şi explică faptul că Proscrişii a devenit în timp „cap de listă” în cinematografie, fiind ecranizată chiar de Coppola.

Proscrişii I paperback - S. E. Hinton - Editura Arthur

Autoarea supraveghează şi astăzi de la distanţă evoluţia lumii pe care a creat-o cu jumătate de secol în urmă şi la care a contribuit cu multe romane: „Am sentimentul că tinerii sunt lăsaţi pe dinafară de literatura. Fetele citesc literatura pentru băieţi, ei n-o citesc pe cea dedicată fetelor. Dacă scrii pentru fete, ai toată audienţa de partea ta din start…”.

The Outsiders on Behance

Proscrişii reprezintă povestea unor găşti, scrisă de o prietenă a unor membri de gaşcă. Poate tocmai datorită acestor circumstanţe speciale, rezultatul este o lectură care a cucerit instantaneu milioane de cititori, a rămas un reper al genului şi generaţie după generaţie, fiecare adolescent are ce găsi în ea.

Selectată în cadrul Concursului de lectură Bătălia cărţilor 2021, secțiunea adolescenți, cartea vă aşteaptă pe raft, iar tu, dragă cititorule, probabil, vei avea de învăţat multe din această poveste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.