Holocaustul – lacrima istoriei


Holocaustul e o tragedie umană. Nu este doar o tragedie evreiască, ci este şi o tragedie germană, şi o tragedie a tuturor ţărilor care într-un fel sau altul au contribuit la acea catastrofă umană.

Cuvântul „Holocaust” provine din greacă veche și înseamnă „victimă”. Holocaustul reprezintă nimicirea planificată, din motive ideologice, a tuturor reprezentanților unui grup național, etic, rasial sau religios. Această definiție reflectă realmente adevărata esență a Holocaustului. Prin definiția respectivă acest cuvânt devine un termen generic, ce nu se referă doar la experiența nefastă a evreilor în cel de-al Doilea Război Mondial, deși experiență e cea mai elocventă la ora actuală; e unicul caz când cuvântul „Holocaust” pare întru totul adecvat.

Anual, pe 27 ianuarie, este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Cu acest prilej, pentru cei interesați de literatura ficțională și non-ficțională scrisă pe marginea acestui eveniment traumatic al secolului trecut, am întocmit o listă de cărți.

Cărți pe care le puteți găsi la Bibliotecă:

Boyne, John. Băiatul cu pijamale în dungi / John Boyne. – București: RAO International Publishing Company 2013. – 218 p.

Băiatul cu pijamale în dungi este o ficțiune istorică bazată pe ororile din cel de-al Doilea Război Mondial, mai exact pe chinurile îndurate de evreii închiși în lagărele de muncă din cauza fanatismului conducătorului nazist. Cei care au văzut filmul (de un succes răsunător, asemeni cărții) știu deja că aceasta este povestea cutremurătoare a unui băiețel naiv de nouă ani pe nume Bruno, care nu dorește decât să-și facă prieteni și să înțeleagă lumea din jurul lui.  Pornește așadar sa exploreze împrejurimile și întrezărește un punct care devine o pata și pata, un băiat. Scrisă într-un limbaj simplu, copilăresc, aceasta carte este mult mai mult decât o poveste pentru copii. Cititorul se va teme de momentul în care Bruno își va pierde inocența copilăriei și va începe sa întrezărească adevarul, dar poate ca lucrurile vor evolua și mai rău și el nu va descoperi deloc adevarul. 

John Boyne este un scriitor irlandez, născut la Dublin în 1971. A scris nenumărate cărți și povestiri pentru copii. Cartea sa Băiatul cu pijamale în dungi s-a vândut în lumea întreaga în peste 2,5 milioane de exemplare și a fost ecranizata de curând de Miramax.

Carroll, Emma. Scrisori din far / Emma Carroll. -București: Litera, 2019. – 272 p.

Scrisori din far – o carte despre prietenie și solidaritate umană în război

Scrisori din far de Emma Carroll, o carte care abordează, într-o manieră potrivită pentru copii, subiectul dureros al Holocaustului, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Deși scrisă pentru copii, cartea nu cosmetizează foarte tare războiul: povestea morții mamei lui Esther și a fratelui ei este dureroasă și zguduitoare. Dar scopul autoarei nu este să înspăimânte copiii, ci să le arate că, și în cea mai mare suferință, există un dram de speranță, iar valori precum solidaritatea, prietenia, bunătatea, respectul, curajul, demnitatea pot rezista chiar și în cel mai crunt război.

O poveste plină de aventuri, minunat scrisă, despre curaj, suferință, prietenie și compasiune în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și o lecție de viață dintre cele mai importante: respectul și bunătatea pot înfrânge prejudecățile și intoleranța. Recomandăm cartea pentru 9+, e o lectură emoționantă și în același timp educativă despre ororile celui de-al Doilea Război Mondial, dar și despre viața de zi cu zi a copiilor din acele vremuri care se străduiau să trăiască, să învețe și să-și gestioneze emoțiile într-o perioadă plină de pericole și restricții.

„Asemenea lui Michael Morpurgo și lui Philip Pullman , Carroll… știe cum să-ți cucerească cititorii.” – Telegraph

Konar, Affinity. Gemenele de la Auschwitz / Affinity Konar. București: Litera, 2020. – 393 p.

În 1944, gemenele Perla şi Staşa Zagorski ajung la Auschwitz, împreună cu mama şi bunicul lor. În noua lor lume întunecată, cele două fete îşi găsesc refugiul în relaţia lor specială, alinându-şi suferinţa cu jocurile copilăriei lor şi limbajul unic pe care-l împărtăşesc. Ajungând să facă parte din aşa-numita Menajerie a lui Mengele, gemenele au parte de un amestec de privilegii şi orori necunoscute celorlalţi, iar experiențele înfiorătoare prin care trec le schimbă radical, identitatea şi personalitatea lor, fiind transformate sub povara vinovăţiei şi durerii. În iarna aceea Perla dispare. Staşa îşi plânge sora, dar se agaţă de posibilitatea ca aceasta să fie încă în viaţă. Când lagărul este eliberat de Armata Roşie, ea şi prietenul ei, Feliks – un băiat însetat de răzbunare după ce şi-a pierdut şi el geamănul –, o pornesc la drum prin oraşele devastate ale Poloniei.

Rănile, foametea, haosul din jur, nimic nu reuşeşte să stea în calea celor doi copii, motivaţi deopotrivă de mânie şi speranţă. Rând pe rând, se întâlnesc cu săteni ostili, cu membri ai rezistenţei evreieşti, precum şi cu alţi refugiaţi, dar nici o clipă nu renunţă la gândul că Mengele poate să fie capturat şi să plătească pentru tot răul făcut. Pe măsură ce tinerii supravieţuitori descoperă ce a rămas din lumea pe care o ştiau, trebuie să încerce să-şi imagineze un viitor în ea.

Lois, Lowry. Numără stelele: O poveste din Copenhaga / Lowry Lois. –București: Arthur2015. – 160 p.

 Moto: „Acum toată Danemarca trebuie să fie garda de corp a evreilor.”

Numără stelele este o poveste tulburătoare despre iubire, curaj și altruism, într-o lume stăpânită de frică. O carte scrisă cu o sensibilitate răvășitoare, dar şi cu luciditate, în aceeaşi măsură, o carte despre demnitate şi despre prietenie, despre speranţă şi despre suferinţă, o carte pentru copii şi pentru oameni mari, o carte cu copii şi cu oameni mari, în care lumile se amestecă. Povestea Numără stelele de Lois Lowry este cartea care îi poate arăta unui copil ce înseamnă cu adevărat grija faţă de cei apropiaţi şi responsabilitatea,  îl poate învăţa că trebuie să îi pese cu adevărat de ceea ce se întâmplă cu oamenii de lângă el, că prietenia adevărată învinge bariere de orice fel. 

Suntem absolut convinși că cititorii o vor iubi pe Annemarie, eroina cărţii, o fetiţă din Danemarca, ţara care a dat universalității basmele lui H. C. Andersen. Prin ea autoarea aduce lecţia că lumea nu e întotdeauna un basm cu prinţi şi cu prinţese, că, din păcate, lumea poate fi uneori „foarte rece, foarte mare şi neîndurătoare…

Styron, William.Alegerea Sofiei Vol 1. – București: Adevărul Holding, 2011. -312p. 
Styron, William.Alegerea Sofiei Vol 2. – București: Adevărul Holding, 2011. -426p. 

Alegerea Sofiei povestea tulburătoare a unei femei puse în fața unei alegeri, pentru mulți dintre noi, imposibile. Cartea este povestită de Stingo, un tânăr angajat al unei edituri, care își dorește să devină un scriitor cunoscut. După ce este concediat, Stingo se refugiază în Brooklyn, stând cu chirie într-una dintre camerele casei unei bătrâne. Printre alții, vecini îi sunt Sofia (o poloneză supraviețuitoare a lagărului de la Auschwitz) și Nathan (un evreu intelectual pasionat de știință), doi îndrăgostiți care îi tulbură, prin pasiunea lor, liniștea tânărului. În cele din urmă, cei trei ajung să se cunoască, devenind buni prieteni.

Stingo se va transforma, în timp, în confidentul Sofiei, aflând povestea tulburătoare a femeii, presărată cu adevăruri înjositoare, cutremurătoare și, în același timp, greu de imaginat pentru un tânăr neinițiat precum el. Stingo descoperă, astfel, toate compromisurile și chinurile la care a fost supusă Sofia pentru a se salva, printre care și alegerea incredibilă pe care a fost obligată sa o facă în lagărul morții.

Tot ce respectă omul pe pământ durează o clipă sau poate o zi…

Este un roman tulburător și, în același timp, captivant care surprinde cititorul prin destăinuiri, întâmplări și personaje nebănuite. Introspecția, rememorarea unor episoade semnificative destinului personajelor, cât și modalitatea de construcție în detaliu a fiecărui tip uman oferă autenticitate operei lui Styron, recomandând-o drept o carte de referință, cred eu, a literaturii universale.

Ryback, Timothy W. Biblioteca lui Hitler: Cărţile care i-au format personalitatea. -Bucureşti: Litera, 2010. – 252 p.
Biblioteca lui Hitler

Biblioteca lui Hitler este scrisă cu vervă, extrem de captivantă, fascinantă și înspăimântătoare. O prezentare captivantă a unui cititor care susținea că iubește cărțile, dar le-a dat foc. Este un studiu meticulos documentat și extrem de original asupra uneia dintre cele mai enigmatice figuri ale istorice.

Ryback pătrunde cu observațiile sale fine ca un laser în biblioteca și în mintea lui Adolf Hitler într-un mod în care nu a făcut-o nici o carte până acum. Oricine este doar vag interesant de foloasele și nefoloase „științei puține” și ale ideologiei, se va minuna – și se va cutremura – citind fina analiză a lui Ryback.

Christie, Agatha. Ceasurile / Agatha Christie. – Bucureşti: Litera, 2019. – 397 p.

Sheila Webb, o dactilografă liber-profesionistă, sosește pe Wilbraham Crescent pentru a-și lua în primire noua slujbă. Ceea ce găsește însă este un cadavru bine îmbrăcat, înconjurat de cinci ceasuri, fiecare indicând o altă oră. Dar până la sosirea polițiștilor, patru dintre ceasuri au dispărut – și, din nefericire, stăpâna casei, doamna Pebmarsh, care este oarbă, nu a văzut nimic. Mai mult, doamna Pebmarsh neagă că ar fi sunat la agenția care a trimis-o pe Sheila și a cerut-o în mod special pe ea – și totuși, cineva a făcut-o.

Hercule Poirot, pensionar acum, are din fericire suficient timp să pună cap la cap indiciile din cel mai ciudat caz al carierei sale.

Nazaria, Sergiu. Holocaust: File din istorie / Sergiu Nazaria. -Chişinău: S. n., 2005. – 296 p.

Cartea Holocaust: File din istorie: (pe teritoriul Moldovei şi în regiunile limitrofe ale Ucrainei, 1941-1944) are un caracter științifico-publicistic și descrie soarta evreilor moldoveni în perioada 1941-1944 pe fundalul tragediei generale a poporului evreiesc în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Cu toate că despre Holocaust au fost scrise multe lucrări științifice, publicistice, memorialistice, literare etc., nu există nici o lucrare istorico-științifică complexă referitoare la tragedia evreilor moldoveni. Astfel de studiu dat este primul pas serios pe calea înlăturării acestei „pete albe” în istoriografie. Proiectul în cauză a fost realizat în scopul dezvăluirii adevărului științific și pentru reinstaurarea dreptății față de supraviețuitorii ghetourilor și lagărelor de concentrare naziste. Lucrarea va servi, de asemenea, pentru informarea opiniei publice din Republica Moldova și din alte țări despre crimele fasciștilor români în anii războiului și pentru educarea tinerei generații în spiritul valorilor democratice și intoleranței față de nazism în toate manifestările lui.

În anii ocupației fasciste, pe teritoriul Moldovei și în regiunile învecinate ale Ucrainei au fost create circa 250 de ghetouri și lagăre de concentrare. În anii 1941-1944 au fost chinuiți de moarte și executați mai mult de 600 de mii de evrei.

 Esinencu, Nicolae. Evreii : roman / Nicolae Esinencu. –  Chișinău: Prut Internațional, 2020. – 136 p.

Motto: La moartea mea, pe pernuțe, în loc de distincțiile pe care le-aș fi putut avea, aș zice să-mi fie purtate cărțile mele pe care le-am scris și cu care mi-am împărțit viața.

Nicolae ESINENCU

Nicolae Esinencu face o figură singulară în peisajul literar postbelic. Fire înzestrată din plin, a practicat cu metodă în arta scrierii un fel de îndărătnicie moromețian-cărăbușiană, costumată, de cele mai multe ori, în veșminte de arlechin. Romanul Evreii e o demonstrație polemică (și acidică pe alocuri) a unor lucruri temerare, p imagine simptomatică a pulsiunilor lumii inter-riverane sub comunism, pânză epică ce configurează dimensiunea înzestrării deosebite a acestui scriitor cu identitate. Finalul romanului e unul simbolic.

Mandelstam Osip. Tristia / Osip Mandelstam. – București: Editura Libra, 1994. – 223 p. 
Osip Mandelstam - Tristia

Osip Mandelstam nu a fost poetul marilor dimensiuni; el n-a scris poeme sau romane lungi. Dar întreaga sa creație artistică este de fapt o viziune poetică unică asupra lumii sau – în termenii mai moderni – modelul poetic original al lumii create de el. Multe teme și imagini apar atât în poezia cât și în proza sa. A fost un poet de mare reflecție, considerând că un creator își are locul lui precis în viața spirituală. Cartea sa de poezii, Tristia, a fost publicată în Berlin.

„Și astăzi mă încearcă durere pentru cele întâmplate cu poporul evreu, a căror amintire trebuie să ne ajute ca astfel de orori să nu se mai întâmple.”Papa Benedict al XVI-lea

Atât timp cât rațiunea ființei umane va fi completată de emoții și sentimente, teme precum Holocaustul vor rămâne inepuizabile și actuale, întrucât doar sintetizarea acestor lecții din istorie, sistează repetarea ororilor ce au curmat viața la mai mult de 6 milioane de evrei.

3 comentarii la „Holocaustul – lacrima istoriei

  1. Pingback: Despre HOLOCAUST și nu numai ! | Alioşa ” File de Jurnal ”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.