Nicolae Dabija – scrie poeme cu o pană de înger


Nicolae Dabija

15 iulie 1948 – 12 martie 2021

scriitor, istoric literar și om politic din
Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei

Nicolae Dabija născut la 15 iulie 1948, satul Codreni, decedat la 12 martie 2021, Chișinău. A fost un poet eseist și istoric literar, om politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române, autor a peste 80 de volume de poezii, eseuri și publicistică (unele traduse și publicate în SUA, Brazilia, Franța, Italia, Rusia ș.a.).

Revista americană de poezie Cold Mountain Review îl numește pe Nicolae Dabija unul dintre cei mai de seamă poeți ai lumii.

Laureat al Premiului pentru Poezie la Conferința Tinerilor Scriitori din URSS (1975), Premiul Național al Republicii Moldova (1988 – 2011), Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române (1995), Marele Premium al Festivalului Internațional de poezie de la Trieste, Italia (2014) ș.a.

Dabija Nicolae. Mulțumesc pentru că te iubesc / Nicolae Dabija. -Chișinău: Bestseller, 2020. -294p.
Multumesc pentru ca te iubesc - Nicolae Dabija

Mulțumesc pentru că te iubesc, mult așteptata carte a scriitorului Nicolae Dabija a apărut recent pe rafturile tuturor filialelor Bibliotecii Municipale B. P. Hasdeu. Autorul a intitulat cartea simplu: „Mulțumesc pentru că te iubesc”, iar în spatele acestei simplități se ascunde mult talent, multă muncă, creativitate și cel mai important, iubire. Mai mult decât atât, această carte este dedicată în totalitate soției sale.

„Iubita s-a mutat într-o carte de versuri, fără să lase vreo adresă concretă și eu va trebui să răsfoiesc o bibliotecă de cărți ca să pot s-o găsesc, și nu am la îndemână decât un singur indiciu: că ea nu poate să fie decât o poezie frumoasă”, a mărturisit autorul.

Нет описания фото.

Volumul de poezii cu un limbaj simplu, fără neologisme, îți trezește mari emoții, desenele schițate stârnesc zâmbetul, iar citatele de valoare, merită să le salvăm în memoria noastră, cu toate că parcă au mai fost auzite, dar n-au fost scrise. Vă propunem câteva citate:

Câtă vreme un om iubește, el nu poate fi învins.
Există răni care dor și după ce nu le mai ai.
Lumea cealaltă – o lume cu multe intrări și cu nicio ieșire.

Dabija Nicolae. Aşchii de cer / Nicolae Dabija. -Chișinău: Literatură și artă, 2018. -240p.

Sunt un om fericit. Datorez acest lucru părinților mei, care, odată demult, când m-au petrecut la școli, mi-au oferit rețeta fericirii. Ei mi-au spus:
– Dacă dorești să devii în viață om fericit, să fii bun și harnic.
Bunii mei părinți mi-au dat astfel de înțeles că oamenii răi și leneși nu sunt niciodată fericiți, chiar dacă au de toate. De ce? Pentru că nu merită. O rețetă simplă, la îndemâna tuturor.
Să fiți fericiți!

Breaking News | "Totpal's Daily News" - MT - Pagina 187

Aşchii de cer o carte scrisă fragmentar plină de amintiri ale scriitorului, povestiri, citate, metafore, umor, care prezintă soarta și spiritualitatea unui neam necăjit, dar și bogat în valori. Printr-un amalgam de destăinuiri, întâmplări, sfaturi, descoperim de fapt trăirile interioare ale autorului.

,,Dacă dorești să devii în viață un om fericit,
să fii bun și harnic”.

Potrivit scriitorului Nicolae Dabija, sfaturile auzite de la părinți, urmate pe parcursul întregii vieți, le susține și le promovează la nivel de valori. Autorul n-a ezitat să dea și el la rândul său sfaturi tinerilor scriitori.

,,A scrie înseamnă a muncii.
A scrie fără a muncii înseamnă a te juca de-a litera”.

Tot în această carte răsună și istorisiri ale oamenilor deportați, anume despre astfel de vieți omenești, trăite în Siberia cărora diabolicul sistem sovietic le-au mutilat destinele și i-au dezintegrat ca ființe umane, dar care, în cele din urmă, au rezistat, datorită credinței lor nestrămutate în harul lui Dumnezeu.

Нет описания фото.

Nicolae Dabija, a meditat mult și asupra cărților sfinte, autorul ne relatează:

Rugăciunea face legătură dintre pământ și cer. Dragostea face legătură dintre cer și pământ. Rugăciunea e dragoste. Dragostea e rugăciune. Acolo unde se întâlnesc aceste două-locuiește Dumnezeu.

  • Autorul face trimiteri către cartea geneza: „Se știe că Dumnezeu Sfântul la creat pe om după chipul și asemănarea sa”.
  • Psalm: „Păzești-mă Doamne Sfinte, ca pe lumina ochilor; cu acoperământul aripilor tale acoperă- mă’’, ș.a
  • Prin aceste relatări primim îndemnul de a supune remodelării creștinești sufletul în armonie cu fapta și cugetul.

Vă propunem să continuăm împreună lectura cărții „Așchii de cer” de Nicolae Dabija, în incinta filialei Al. Donici ,o carte plăsmuită din amintiri, sfaturi, gânduri… ș.a.

Dabija Nicolae. Te blestem să te îndrăgostești de mine / Nicolae Dabija. -Chișinău: Editura pentru Literatură și Artă, 2021. -432p.
Te blestam sa te indraostesti de mine L | Автор Dabija Nicolae | книга

Te blestem să te îndrăgostești de mine este o capodoperă provocatoare și enigmatica a lui Nicolae Dabija venită în întâmpinarea cititorului ca un vârtej. Trebuie spus de la bun început că Te blestem să te îndrăgostești de mine e o carte greu clasificabilă, din punct de vedere tehnic. E vorba despre un tratat de dragoste, o călăuză, în care dragostea este descrisă ca un sacrificiu pentru salvarea vieții aproapelui.

Este o carte – formular în care singura întrebare pusă tuturor este însă una divizată: ce este dragostea, cum poți scăpa de dragoste, dacă ai cunoscut dragostea, ce faci dacă te-a părăsit iubita etc.

Romanul însumează toate poveștile de dragoste imposibile. Oana Nour este o tânără care refuză, inițial, să fie fermecătoare, deoarece vrea ca nimeni să nu se îndrăgostească de ea. Dură, rece, imposibil de înțeles, reușește să îl facă pe Vlaicu să o iubească mai mult decât orice, deși l-a avertizat să nu o facă. Să nu cadă în capcana dragostei, deoarece ea nu poate iubi pe nimeni. Și totuși… fiecare femeie se identifică, la un moment dat, cu Oana Nour.

Autorul a reușit să traseze trăsăturile personajului feminin asemenea unei zeități, în ochii persoanei iubite, fapt ce subliniază ideea că frumusețea este relativă
și e diferită în ochii fiecăruia.

Acest roman inițiatic, roman al unui imaginar dilatat, cuprinde elemente de straniu, de miraculos, de vis, de fantastic, este o carte opusă Temei pentru acasă. Cel care pleacă în căutarea iubirii este de această dată bărbatul, nu femeia. Iubirea cere sacrificiu și pentru a o recâștiga, protagonistul romanului Vlaicu trebuie să renunțe la o părticică a corpului său (rinichiul stâng).

Structural, romanul apare ca fiind unul de prototipul, tiparul, arhetipul Bibliei, este o imensă personificare cuprinzând zeci de metafore ca parabole, prin narațiuni mai mult sau mai puțin dezvoltate.

Te blestem să te îndrăgostești de mine este o lectură ușoară, dar cu încărcătură emoțională, încapsulează povestea de iubire a cuplului, poveste care este un soi de ac de siguranță, pilon de sprijin pentru ceea ce numim astăzi, n-a fost să fie.

Lectură plăcută!

Un comentariu la „Nicolae Dabija – scrie poeme cu o pană de înger

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.