Fraierul de Claudia Partole


Chișinăul Citește
Programul de lectură „Chișinăul citește”, ediția a XIX-a

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este logo-145ani-a-1.png

Programul de lectură „Chișinăul citește” este unul din cele mai îndrăgite și longevive programe culturale de nivel municipal, ce promovează lectura și susține cunoașterea aprofundată a literaturi române contemporane din Republica Moldova.

Biblioteca Municipală își asumă astfel calitatea de îndrumător în lumea cărților și a valorilor colportate de literatura contemporană în societate, astfel prilejuind multiple întâlniri cu scriitorii și îmbogățind viața culturală în urbea noastră. 

Poezii de Claudia Partole - eCreator

Claudia Partole

14 iunie 1955, Cotova, Drochia

poetă, eseistă, prozatoare, autoare de piese și jurnalistă

Claudia Partole s-a născut pe 14 iunie 1955, în satul Cotova, Drochia. Membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova (1993) și a Uniunii Scriitorilor din România (2000). Membră a Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Absolventă a Facultății de Filologie, Secția Ziaristică, a Universității de Stat din Moldova (1977). Activează la radio – televiziune și în presa scrisă (Învățământul public, Alunelul, Patria tânără, Moldova suverană, Universul credinței); actualmente este redactor-șef al revistei Univers muzical. Din anul 1994 este moderatorul Cenaclului literar „La Creangă” de pe lângă Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”.

„Vorba aleasă la locul cuvenit este caracteristica stihului poetesei” (N. Corlăteanu)

Debutează editorial în 1982, cu volumul de basme și povestiri pentru copii Mahalaua Veselă, urmat de alte cărți pentru copii: În așteptarea mamei (1989), Are mama fată mare (1992), Un mare calendar pentru tine, mic ștrengar (1994), Cea mai așteptată întâlnire (2000), Grăbește-te încet (2002), Salba cu mărgele care plâng (2004). Pentru maturi, editează cărțile: Păsări copiii, sufletul și animalele (1995), Unde ești, Iren? (2001, 2004), Ochiul care se uită în lume sau Cine l-a răpit pe Tonto? (2002) ș.a.

Premii
  • Cartea Are mama fată mare a fost declarată „Cea mai bună carte pentru a anului 1992”;
  • Premiul Salonului de Carte de la Iași (1995, pentru cartea Un mare calendar pentru tine, ștrengar);
  • Premiul „Carte cognitivă” în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii de la Chișinău (2002, pentru Grăbește-te încet);
  • Premiantă a mai multor ediții ale Concursului de dramaturgie națională (1993, 2002, 2004);
  • Laureată a Premiului Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret (BNC „Ion Creangă”); „Vasile Vasilache” (Biblioteca Națională); Premiul Uniunii Scriitorilor, Ministerului Culturii din Republica Moldova; Premiul „Otilia Cazimir” (Iași, România), „Ion Creangă” (Institutul Cultural Român la Chișinău); Medalia „Eminescu”.

„Deseori mă gândesc că, până acum, trăiesc pe contul Copilăriei, Adolescenței.
De fapt, răspund mesajelor primite de la ele. Și mă simt obligată să le plătesc tribut prin cărțile pe care le scriu. Dar o fac nu din simplă datorie, ci din mare drag și dor… Cartea „Fraierul” o consacru Adolescenței!” Claudia Partole

Partole, Claudia. Fraierul / Claudia Partole. -Chișinău: Lumina, 2021. -200 p.

”…Un lucru mi se pare cert: când treci printr-o încercare grea, viața trăită o aduni într-o singură secundă, în care viețuiesc toate anotimpurile tale. Realizezi că nu ești veșnic, că în orice clipă ai putea să pleci…” (Fraierul)

Dimensiunea narativă a cărții Claudiei Partole „Fraierul” se circumscrie principiul etic al interogării eului. Imperativul conflictului valoric cu sinele constituie firul integrator al materiei epice și imprimă textul caracter de bildungsroman. Autoarea edifică măiestrit, în formula compoziție romanești, prin situații epice inedite, judecăți de valoare și imagini ce declanșează simpatia în raport cu personajul, un destin ilustrativ pentru tineri aflați în exercițiul formativ al devenirii lor. În labirintul fețelor multiple și ascunse ale cunoașterii de sine, în constelația zodiacală fragilă și complexă a adolescenței, protagonistul se așează confortabil într-o lume a propriilor alegeri și hotărâri. Își caută chemarea.

Renunță la tutelă în favoarea libertății sale jinduite. Sentimentul de atașament însă e valabil doar pentru justificarea senzației sale de libertate și de plutire. Când își descoperă încăpățânarea de a fi adult cu orice preț, înțelege o altă realitate, care e chiar viața lui…

,,Fraierul” este povestea unui tânăr pus să-și transforme caracterul în personalitate.

Autoarea pune cititorul să urmărească fidel devenirea morală și intelectuală a protagonistului, marcată profund de enigma eului adolescentin. Transformându-și caracterul în personalitate, acesta se dezvăluie într-un dialog subversiv cu sinele. În oglinda eului, își reîntâlnește virtuțile și servituțile, dezamăgirile și trădările, obsesia și dependența, ambianța nesănătoasă și infatuarea, revolta, durerea, rătăcirea și neîmpăcarea. Această întâlnire privelegiată îi redă demnitatea și puterea de a fi el însuți: cu năzuința de recunoaștere și asumare, cu dorința de a fi în lume prin valorile onestității și ale bunătății. Personajul descoperă modelul ontologic și axiologic al bunicilor, acceptă diferențele și trăiește prilejul căderii în sus a ființei, prin care autoarea formulează soluția ieșirii sale din fragilitățile și nefericirile vârstei. Adolescența, heterocosmos al devenirii, al mișcării spre cartea de identitate a maturității, e o pluralitate de universuri, prin ieșirea din hotarele lumii familiale și intrarea în forul interior al personalității sale suverane, personajul e deopotrivă tipul uman legitim și timpul formativ al eului.

Fraierul este o reverberație tematică a „Rebelei”, „fratele geamăn”, romanul congenerilor proiectați identitar și temerar, cu instrumentele artei narative, în situații-limită semnificative pentru actul creșterii și afirmării pe harta existenței adolescentine… – Adrian Ghicov, doctor habilitat, profesor universitar

Referințe critice

Muzicalitatea surprinzătoare a versului, din primele și până în ultimele pagini, este unul din componenții de bază ai poeziei Claudiei Partole. … La lectura versurilor se creează, la un moment dat, impresia că autoarea trece cuvintele prin vrăji știute numai de dânsa, pentru a le înnobila cu infinite bogății spirituale. Din ele, din aceste cuvinte, poeta clădește mesaje însorite, situații psihologice neordinare. – Gheorghe Gheorghiu

Claudia Partole nu ambiționează să impună un stil care s-o singularizeze, ci să aștearnă gânduri și simțiri curate care spală zgura, alungă neliniștea și te împacă cu viața, iar tinerilor la răscruce de vreme, cartea poate fi aducătoare de sănătate morală.
– Emilia Șt. Milicescu

În poeziile Claudiei Partole, chiar și pentru individul mai puțin impresionabil, lumea spirituală pare mai apropiată, sufletul fiecăruia devenind accesibil unor senzații nebănuite până atunci… Prin cartea „Eu sunt”, aureolată de o conștiință înaltă a menirii sale, Claudia Partole ni se relevă dăruită de Dumnezeu cu har spre a fi una din numele strălucitoare ale scrisului românesc contemporan. – Dumitru Păsat

Poetă cu predilecție a sentimentului și a zicerii intime, psalmodice altfel spus, a rostirii cuvântului dinspre culoare și asociație, dinspre ritmurile inimii imnice și solomonice, patetice și onirice... – Tudor Palladi

Chișinăul Citește
Programul de lectură „Chișinăul citește”, ediția a XIX-a

Suntem convinși că operele literare selectate pentru programul de lectură „Chișinăul Citește” vor avea succes și vor fi apreciate de cititorii întregului Chișinău, fiind vorba de:

  1. Toate anotimpurile se prefac în cuvinte”, de Vasile Romanciuc (categoria copii);
  2. Fraierul”, de Claudia Partole (categoria adolescenți);
  3. Hotel California”, de Constantin Cheianu (categoria adulți). 
Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” anunță demararea Programului de lectură  „Chișinăul citește” – Ziarul de Gardă

Ca și la edițiile precedente, pe parcursul anului, în toate bibliotecile din rețeaua „B.P. Hasdeu” vor fi organizate diverse evenimente publice: întâlniri cu scriitorii, discuții/ dezbateri, prezentări de carte, conferințe, lecții etc. Din anul 2004 Programul de lectură „Chișinăul citește” se desfășoară anual, în perioada februarie-noiembrie și este de implicare educațională și culturală a tuturor chișinăuienilor.

Vă invităm la o nouă doză de lectură!
Vă așteptăm la Biblioteca „A.Donici”, pentru a cunoaște mai bine cartea „Fraierul”, de Claudia Partole, o carte care merită citită! Vă garantăm că o să vă placă și n-o să rămâneți dezamăgiți! Lectura plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.