Ziua Umorului


Aparţinem cu toţii unui popor, care a ştiut din moşi strămoşi să râdă cu poftă.

Frumosule April,
Voios ca un copil!
Eşti luna ce ne-adună
În jurul unei glume.
Aici de zăbovim,
Nicicând nu-mbătrânim!

1 Aprilie e sărbătoarea cea mai nostimă în calendarul nostru. Azi, de ziua Glumelor, vă invităm pe litoralul înflorit al bucuriei, unde, sub razele curcubeului-zâmbet, veţi primi tratament efectiv contra plictiselii, tristeții, supărării, monotoniei şi ….morocăniei.

Dragi cititori ai bibliotecii Alexandru Donici vă invităm să faceți
cunoștință cu Colecția râsul lumii.

 Allen, Woody. Anarhie pură / Woody Allen. -Bucureşti: Humanitas, 2008. – 174 p.

Sam, ai parfumat prea tare pantalonii. A greși e omenește – a pluti, divin. Exerciții de gimnastică, existența otrăvită, ultima dublă. Titluri care intrigă, fără îndoială. Totodată, însă, texte scrise aparent în joaca de un autor dotat cu o imaginație febrilă și purtat de o frenezie asociativă peste medie. Anarhie pură conține optsprezece proze, dintre care opt sunt publicate în premiera. Din fiecare răsare un Woody Allen hâtru, alert și irezistibil. Un geniu comic gata să condimenteze pagina, să-și contrarieze criticii și să-și răsfețe cititorii. Un scriitor pentru care vorba de duh e moneda curentă.

Un virtuoz al genului parodic, pe care nu poți să-l imiți și n-ai cum să nu-l observi.

Arnott, Stephen. Antologia proverbelor ciudate / Stephen Arnott. -Bucureşti: Humanitas, 2010. – 273 p.

O antologie de proverbe, fie ele și ciudate, scoate la iveală elemente la care nu ne-am gândit destul. Așa stau lucrurile și cu volumul lui Stephen Arnott, care dezvăluie legături – sau poate coincidențe – surprinzătoare. Toate proverbele din această carte sunt autentice și aparțin numeroaselor culturi ale lumii. Ele au fost preluate dintr-o serie de culegeri de proverbe (multe dintre ele datând din secolul al XIX-lea) întocmite de diverși etnografi, lingviști, antropologi și călători. Culegerea de față însă nu se ocupă de zicerile comune, cu care suntem familiarizați, ci se concentrează asupra proverbelor colorate, neobișnuite și în unele cazuri – incomprehensibile care au fost consemnate de-a lungul anilor.

Sper să vă placă Antologia proverbelor ciudate – și nu uitați:
Cine se gâdilă singur poate să râdă când are chef. – Stephen Arnott

Paraschivescu, Radu. Mi-e rău la cap, mă doare mintea / Radu Paraschiv. -Bucureşti: Humanitas, 2008. -165 p.

E foarte greu să găsești incompetenți de calitate. – Garfield Motanul

Rar trece o zi fără să auzi o vedetă a tranziției rostind o gogomănie. Vorbitorii arenei naționale se pronunță indiferent de tema, anotimp său stare de spirit. Unii emit inepții cu degetul la tâmpla, alții filozofează tânjind după admirația celor din jur. Unii sunt prețioși, alții încruntați. Unii stâlcesc cuvinte, alții idei. Din muzica și din televiziune, din fotbal și din politica, din sănătate și din literatura, din sfera afacerilor și a relațiilor de cuplu, Radu Paraschivescu a strâns o recolta perfect comparabila cu aceea din Fie-ne tranziția ușoară. La fel ca în clasamentele muzicale, publicul are ocazia să admire evoluția starurilor în ascensiune, dar și stabilitatea dezinvoltă a consacraților. Volumul se încheie cu un capitol rezervat vorbelor de duh autentice.

E totuși consolator să știi că există încă și practicanți ai umorului voluntar.

Lectură plăcută!
Vă așteptăm la biblioteca „A.Donici!

Un comentariu la „Ziua Umorului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.