Omul Amfibie de Aleksandr Beleaev


Bătălia Cărților 2022
Categoria: copii (11-14 ani)

n

Aleksandr Romanovici Beleaev

4/16 martie 1884 – 6 ianuarie 1942

scriitor rus considerat părintele literaturii științifico-fantastice sovietice

Aleksandr Beleaev s-a născut la 4 martie în Smolensk. Scriitorul rus, este considerat maestru al genului SF (science-fiction). Reprezentant de vază a literaturii fantastice ruse, a fost o personalitate cu un destin neobișnuit, precum neobișnuite sunt și operele pe care le-a creat. Pentru imaginația lui bogată și recurgerea frecventă la ultimele descoperiri ale științei, prozatorul estetic a fost supranumit Jules Verne al rușilor.

În ciuda faptului că tatăl său dorea ca el să devină preot, băiatul, totuși, s-a arătat preocupat, încă din copilărie, de navigația aeriană. Fiind elev, încerca cele mai năstrușnice aparate de zbor (mături în loc de aripi, umbrela tatei, un cearșaf, un planor). Sigur, experimentele sale se soldau cu căderi la fel de spectaculoase, una din prăbușiri cauzându-i traume care i-au periclitat sănătatea toată viața.

Firea sa activă l-a dus în sălile Liceului de Drept, devenind după absolvire un bun și prosper jurist. De fapt, avea succes în toate: a fost un fotograf ingenios, a scris piese și a regizat spectacole după ele, în unele jucând și ca actor. Era și un bun muzician, cântând la mai multe instrumente muzicale. I-a plăcut însă să scrie, colaborând cu articole la diverse publicații.

Trauma din copilărie i-a afectat însă aparatul locomotor, tânărul Beleaev rămânând țintuit la pat, într-un corset de ghips, mai mulți ani. Imposibilitatea de a se mișca nu l-a demoralizat însă. Pacientul a folosit acest timp pentru a învăța limbi străine și a citi mult, inclusiv literatură științifică. Atunci a început să scrie Capul profesorului Dowell, proza care ulterior a cunoscut un fulminant succes, iar recunoașterea sa ca scriitor i-a dat aripi.

Astfel, prozatorul începător s-a consacrat scrisului, povestirile și romanele sale scriindu-le exclusiv în genul SF, apărând de acum înainte cu o regularitate aproape anuală. În total a scris 13 romane. Deşi a început cariera literară abia la vârsta de 39 de ani, a devenit repede cunoscut atât în URSS cât şi în alte ţări, mai ales datorită romanelor științifico-fantastice:

  • Capul profesorului Dowell (1925),
  • Insula corăbiilor naufragiate (1927),
  • Omul amfibie (1928),
  • Stăpânul lumii (1929),
  • Ariel (1941).

Scrierile lui Aleksandr Beleaev fascinează prin cutezanța imaginației. În ele acționează oameni puternici, temerari, onești, visători și romantici, în destinele cărora pulsează în egală măsură dragostea nestrivită de viața, dar și cel mai profund tragism.
Anatolii Bitnikov

Belâev, Aleksandr Romanovič. Omul-amfibie / Aleksandr Beleaev. -Chişinău: Arc, 2021. -152 p.

Cartea Omul Amfibie spune povestea unui tânăr, numit omul pește, căruia în timpul copilăriei i-a fost transplantat un set de branhii de rechin care i-au salvat viața. Iar acum acesta poate trăi atât în străfundurile marine, cât și pe uscat. Operațiunea a fost efectuată de către tatăl său, doctorul Salvator, om de știință și chirurg. Experimentul a fost un succes, dar a limitat capacitatea tânărului de a interacționa cu lumea din afara oceanului care a devenit casa sa. Băiatul crește și se transformă într-un tânăr chipeș. Într-o zi, în una din puținele sale ieșiri în oraș, o întâlnește pe Guttiere, o blondă fermecătoare, de care se îndrăgostește. Ce urmează, vei afla însă doar citind cartea.

Similar cu alte lucrări scrise de Beleaev, cartea investighează posibilitățile de supraviețuire fizică în condiții extreme, precum și integritatea morală a experimentelor științifice. Cartea prezintă și unele idei socialiste de îmbunătățire a condițiilor de viață pentru populația săracă a lumii. Acțiunea romanului are loc în Buenos Aires, Argentina.

Omul Amfibie este unul dintre romanele-cult ale secolului XX, prețuit mai ales
în spiritul ex-sovietic.

Realitatea era însă mult mai dură decât fascinația imaginarului: Aleksandr Beleaev murea de foame în orășelul Pușkin (fostul ȚARSKOIE Selo) asediat de naziști. Astfel, Beleaev își materializa literar visurile din copilărie. Un alt aspect este legat de intervenția omului în ceea ce a creat natura, punând și problema etică – până unde poate merge știința modernă în această direcție?

Experții au calculat ca Aleksandr Beleaev a făcut 50 de predicții științifice (în diverse domenii tehnice), dintre care, până în prezent, au fost realizate în practică circa 18. Ideea de la baza romanului – transplantul de organe – era irealizabilă în perioada în care fusese scris romanul, Aleksandr Beleaev anticipând acest progres științific, și punându-l în dezbatere publică.

În acest sens, Beleaev a dat dovadă de un neobișnuit har al previziunii. În zilele noastre se fac deja transplantări de plămâni, rinichi, se efectuează operații complicate la inimă, se obțin noi realizări în domeniul microchirurgiei. Astfel, romantismul viselor s-a transformat în romantica marilor realizări.

Romanul lui Beleaev zguduie prin acuitatea subiectului, prin convingerea autorului în triumful adevărului și binelui. Beleaev a scos în lumină diverse aspecte de ordin social, psihologic, etic și moral. Scriitorul năzuia să găsească calea perfecționării biologice a omului, extinderii posibilităților sale fizice. Scriitorul demontează că orice rezultat științific de valoare, nimerind pe mâini rele, poate fi exploatat în scopuri meschine.

Progresul medicinei, poate salva omul, dar poate avea și repercusiuni negative
asupra ființei umane…

Scrise viu și atractiv, de pana unui adevărat maestru, romanele lui Aleksandr Beleaev sunt citite cu mult interes și pasiune. (Maia Sokolova)

Omul Amfibie, ca și multe alte romane ale scriitorului, a fost ecranizat, devenind un succes al cinematografiei din secolul trecut.

Selectată în cadrul Concursului de lectură Bătălia cărților 2022, secțiunea copii, cartea vă așteaptă pe raft, iar tu, dragă cititor, probabil, vei avea de învățat multe
din această poveste.

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Alexandru Donici, pentru a vă înscrie la concursul de lectură „Bătălia cărților”. Citește! Fii cititorul anului 2022!

Un comentariu la „Omul Amfibie de Aleksandr Beleaev

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.