„Fraierul” de Claudia Partole


PROGRAM DE LECTURĂ ,,CHIȘINĂUL CITEȘTE”, CATEGORIA ADOLESCENȚI

,
„FRAIERUL”

CLAUDIA PARTOLE poetă, prozatoare, jurnalistă, membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și a Uniunii Scriitorilor din România.

Programul de lectură „Chișinăul citește” este un program cultural de nivel municipal, ce promovează lectura în rândurile chișinăuienilor și susține cunoașterea aprofundată a literaturi române contemporane din Republica Moldova. Biblioteca Municipală ne ghidează astfel în lumea cărților și a valorilor răspândite de literatura contemporană în societate, astfel prilejuind multiple întâlniri cu scriitorii și îmbogățind viața culturală în urbea noastră.

Toate bibliotecile din rețeaua „B.P. Hasdeu” organizează diverse evenimente publice: întâlniri cu scriitorii, discuții/ dezbateri, prezentări de carte, conferințe, lecții etc. Din anul 2004, Programul de lectură „Chișinăul citește” se desfășoară anual, în perioada februarie-noiembrie și este de implicare educațională și culturală a tuturor chișinăuienilor.

Cu mare entuziasm filiala „Al. Donici” se implică în acest program la toate categoriile de vârstă, colaboratorii inițiază, organizează cu drag întâlnirea scriitorilor cu parteneri îndrăgiți de lectură cum ar fi licee, gimnazii instituții preșcolare. La inițiativa colaboratoarelor Bibliotecii „B. P. Hasdeu” filiala Al.Donici, Valentina Marcu și Zinaida Ambroci, astăzi la Liceul Teoretic „Waldorf” a avut loc un eveniment de neuitat.

Publicul cititor și scriitoarea Claudia Partole, autoarea cărții „Fraierul”, s-au întâlnit la o discuție/dezbatere intrigantă pe marginea romanului, selectat și apreciat de cititorii întregului Chișinău. Majoritatea au venit bine pregătiți, bine informați, cu notițe prin agende, ceia ce a sporit dezbaterea, analiza romanului. Mulți din liceeni au afirmat că, romanul „Fraierul” de Claudia Partole reflectă relațiile actuale umane, dintre copii și părinți și este binevenit pentru cititorii de toate vârstele.

Scriitoarea a marcat diverse comentarii și reflecții pe marginea romanului. Asaltată cu întrebări referitoare la literatură, la propria biografie și multe altele, autoarea a reușit să răspundă într-o manieră mai glumeață încât să rămână fiecare cu amintiri frumoase. Atmosfera degajată ne-a adus cu gândul la o reîntâlnire după vacanța mare, cu aceiași autoare și același roman, doar cu un alt public.

Daniela Vacaru, director adjunct pe educație, Ana Brînza, profesoară de limbă română, bibliotecara liceului Marina Grubei, ne-a oferit tot sprijinul pentru întrunirea frumoasă care a avut loc la data de 12.05.2022, în incinta liceului. Publicul alcătuit din liceenii claselor mari au dat dovadă de respect, seriozitate, și multă responsabilitate.

Întreaga echipă de colaboratori a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, filiala Al. Donici, aduc mari mulțumiri colectivului managerial al Liceul Teoretic „Waldorf” și scriitoarei Claudiei Partole pentru frumoasa activitate realizată în comun, cu scopul de a valorifica cunoștința.

Claudia Partole a dedicat foarte mult timp literaturii pentru copii și adolescenți, folosind un vocabular accesibil lor, abordând în același timp probleme serioase, dând naștere unor idei originale. Astfel a reușit să câștige încrederea și aprecierea cititorilor.

„…Un lucru mi se pare cert: când treci printr-o încercare grea, viața trăită o aduni într-o singură secundă, în care viețuiesc toate anotimpurile tale. Realizezi că nu ești veșnic, că în orice clipă ai puterea să pleci…” („FRAIERUL”)

În romanul „FRAIERUL” autoarea pune cititorul să urmărească fidel devenirea morală și intelectuală a protagonistului, marcată profund de enigma eului adolescentin. – Adrian GHICOV, doctor habilitat, profesor universitar

Pentru a cunoaște e nevoie să citești, cartea, satisface această necesitate vitală.
Valentina Marcu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.