O călătorie spre centrul pământului de Jules Verne


Bătălia Cărților 2022
Categoria: copii (11-14 ani)

Jules Verne

8 februarie 1828 – 24 martie 1905

 scriitor francez și precursor al literaturii

științifico-fantastice

1

Scriitorul Jules Verne s-a născut la 8 februarie 1828 în Franța. Opera prozatorului este populară în întreaga lume. Verne a scris numeroase romane de aventuri, care aveau și o parte științifică, documentată întotdeauna minuțios. Romancier și dramaturg, Jules Verne este precursorul literaturii de anticipație științifică. Creația sa ne introduce, pe calea călătoriilor și aventurilor extraordinare, în lumea miraculoasă a științelor și a posibilităților vaste pe care acestea le deschid omenirii.

În anul 1862 apare volumul ,,Cinci săptămâni în balon”, carte ce are succes, editorul propunându-I scriitorului un contract pentru 20 de ani. Apar astfel peste 40 de volume ce formează astăzi o colecție de călătorii extraordinare, din centrul pământului și adâncul mărilor până în cele mai adânci păduri ale Terrei.

Imaginația debordantă a scriitorului poartă cititorii în locuri în care în acea vreme oamenii doar visau că ar putea să ajungă: cu submarinul în ocean, într-o capsulă pe lună sau străbătând Pământul într-un balon. 

Cele mai cunoscute și îndrăgite cărți:
  • „De la Pământ la Lună”
  • „Douăzeci de mii de leghe sub mări”
  • Ocolul Pământului în 80 de zile”
  • „Insula misterioasă”
  • „Cinci săptămâni în balon”
  • „Farul de la capătul lumii”
  • „Copiii Căpitanului Grant”

Scriitorul a decedat la 24 martie 1905. După anul 1979, Verne a fost al doilea cel mai tradus autor din lume, situat între Agatha Christie și William Shakespeare. În anul 2005 a fost declarat de UNESCO – „Anul Internațional Jules Verne”.

Verne, Jules. O călătorie spre centrul pământului / Jules Verne. -Chișinău: Arc, 2018. – 168 p.

E cineva pe aici care nu e familiarizat cu O călătorie spre centrul pământului? Romanul ajuns la 150 de ani de la publicare, și continuie să fie fascinant pentru cititori de toate vârstele și din întreaga lume.

O călătorie spre centrul pământului este un roman scris de Jules Verne din seria Călătorii extraordinare și publicat în 1864. După descoperirea unui manuscris vechi cu rune, un savant, nepotul său Axel și ghidul lor întreprind o călătorie spre centrul Pământului, folosind pentru asta un vulcan islandez.

Așa cum obișnuiește Jules Verne, romanul constituie un amestec abil de fapte științifice, extrapolări și aventuri. Introducerea romanului reflectă preocuparea pentru o știință tânără, criptologia. Continuarea prezintă o descriere a Islandei sfârșitului de secol al XIX-lea, apoi se axează pe două științe în plină ascensiune, paleontologia și geologia.

*** Fragmente din carte ***

Dar în momentul acela mi-a atras atenția un spectacol neașteptat. La cinci sute de pași, pe un promontoriu înalt, ne-a apărut în față o pădure deasă și stufoasă. Era alcătuită din arbori nu prea înalți, tunși în formă de umbrelă, egali, cu contur geometric bine delimitat. Curenții atmosferici nu păreau să le afecteze frunzele, căci, chiar dacă sufla vântul, ele nu se mișcau de la locul lor, de parcă era un masiv de cedri pietrificați. Am grăbit pasul. Mi-era greu să dau un nume acestor esențe bizare. Oare făceau parte dintre cele două sute de mii de specii vegetale cunoscute și trebuia să le acordăm un loc special în flora lacustră? Nici vorbă! Când am ajuns la umbra lor, surpriza mi s-a transformat în admirație.

Mă aflam, de fapt, în prezența unor specii terestre, dar croite după un tipar gigantic. Unchiul meu le-a numit pe loc: E o pădure de ciuperci uriașe, zise el. (…)

Cele de aici erau ciuperci albe, înalte de treizeci-patruzeci de picioare, iar diametrul pălăriei le era egal cu înălțimea. Erau mii și mii. Lumina nu răzbătea sub umbra lor compactă, încât, sub aceste domuri înalte, ca acoperișurile unor case africane, era întuneric deplin.

Pereții de stâncă se mișcau, apa fierbea și noi tot urcam.
Da, cu siguranță, ceva înspăimântător urma să se petreacă! Acul busolei se mișca în toate sensurile.

Cartea, vă asigur o să vă aducă voie bună, punându-vă la încercare. În acestă poveste vă puteți regăsi, fiindcă ea emană prietenie și aventură.

Descoperiți aventurile lui Axel Lidenbrock în această capodoperă a literaturii clasice. Vă așteptăm cu drag la bibliotecă și vă dorim o aventură plină de peripeții alături de opera lui Jules Verne!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.