Viața la superlativ


Cea de-a 4-a ediție al acestui proiect

În cadrul acestei întâlniri i-am avut ca oaspeți pe copiii din clasa a VIII-a de la Liceul-Teoretic „Ion Creangă”, însoțiți de profesoara lor, doamna Ana Rusu. Astăzi s-a vorbit despre viața și creația lui Ion Vornicu compozitor, critic literar și chitarist, care din puținul pe care îl avea, știa să-l împartă cu oricine. Cu părere de rău, dumnealui nu mai este în viață însă, am invitat-o la bibliotecă pe soția regretului, doamna Marina Vornicu.

Dar să începem cu biografia lui Ion Vornicu, care s-a născut în satul Sărăteni, raionul Hâncești, în familia lui Cazma și Elisaveta Vornicu, într-o familie de muncitori. El a fost cel mai mare dintre cei trei copii. În satul de baștină, regretatul compozitor și-a petrecut anii de copilărie, absolvind școala. După care, Ion Vornicu a studiat la USM, facultatea de filologie.

Pe parcursul vieții, el a fost profesor de limbă și literatură română în satul de baștină, ca mai târziu să activeze în calitate de redactor la Societatea Știința și la Muzeul Național. A compus muzică atât pe versurile sale cât și pe versurile compuse de mai multi scriitori din Moldova. Ion Vornicu ne-a lăsat ca moștenire peste 50 de piese muzicale, printre care și cântecul pentru filmul „Șoseaua”.

Doamna Vornicu ne-a povestit despre copilăria, viața și creația soțului ei. Pe lângă activitatea lui de bază, regretatul om de arta se antrena în diverse discuții filozofice cu publicul. Tot de la ea am aflat că dumnealui nutrea o pasiune pentru Astre, pentru natură și univers. Cum putem constata în versurile lui, natura s-a făcut prezentă preponderent.

Copiii, la rândul lor, au completat discuția dată cu întrebări de curiozitate, cum știu ei să facă mai bine. Ba mai mult, doi dintre copii ne-au destăinuit ca obișnuiesc să se refugieze în natură și să se conecteze cu ea. Ar fi păcat să nu învățam ceva din aceasta, indiferent la câte încercări ne-ar pune viața, să ne întoarcem mereu la ceea ce suntem și să admirăm frumusețea și potențialul pe care ni-l oferă Natura.

Din păcate, copiii prezenți la această întâlnire nu auziseră anterior de acest om talentat, cu excepția doamnei Ana Rusu, profesoara lor. Dar prin intermediul acestei întâlniri, acest lucru a fost posibil. Mă bucur că am putut să fac cunoscută povestea unui om de artă, chiar și după moartea sa. Sper ca copiii să fi realizat cât de talentați suntem ca popor și să sesizeze oportunitățile atunci când acestea se prezintă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.