Universul știe de Erin Entrada Kelly


Bătălia Cărților 2022
Categoria: copii (11-14 ani)

Erin Entrada Kelly este o autoare americană de origine filipineză, născută în Lake Charles, Louisiana, SUA. În prezent locuiește în Delaware și este profesoară de literatură pentru copii la Rosemont College. A fost premiată cu Medalia Newbery pentru Universul știe și se află pe lista celor mai bine vânduți autori ai publicației The New York Times.

A câștigat în 2017 Asian/Pacific American Award for Literature pentru cartea The Land of Forgotten girls, iar Blackbird Fly a fost desemnată Golden Kite Honor Book în 2016.

Carte câștigătoare a Medaliei Newbery 2018

Elly, Erin Estrada. Universul știe /Erin Estrada Kelly. – București: Arthur, – 2017. -248 p.

Virgil Salinas este un băiețel de 11 ani timid, slăbuț și complexat. Până și familia sa – cu excepția Lolei sale dragi îl consideră așa, motiv pentru care nici nu îi spun pe nume ci i se adresează de fiecare dată cu „Țestoasa” făcând aluzie la timiditatea lui extraordinară și fuga în carapace de fiecare dată când are ocazia. Când Virgil s-a trezit în acea dimineață de vară, habar n-avea prin ce urma să treacă. A plecat grăbit spre casa lui Kaori Tanaka, prietena lui cititoare-n stele, și, ca de obicei, a luat-o prin pădure. Știa drumul, știa pădurea, ce nu știa era că fix în acea zi avea să se întâlnească cu cel mai mare bully din școală. Și ce nu mai știa era că fata de care îi plăcea, Valencia, se îndrepta și ea spre Kaori, luând-o prin aceeași pădure.

Să fie totul o simplă coincidență sau unele lucruri sunt menite să se întâmple?

În fiecare joi merge la o clasă specială – clasa copiilor speciali. El are probleme cu cifrele. Ea, nu pare să aibă probleme intelectuale, ba chiar pare super inteligentă, doar ca e surdă. Un an întreg s-a chinuit sa se apropie de ea, dar cum era de așteptat, nu i-a reușit. Așa că apelează la Kaori, prietena lui. Kaori Tanaka consideră că e un spirit reîncarnat, ea are darul clarviziunii, are o cameră sacră și rituri pe care trebuie să le respecte, face ceremonii spirituale, arde tămâie și are și o asistentă: Gen, surioara ei in clasa întâi, foarte ancorată în lumea profană dar ce să faci, nimeni nu e perfect. Păcat că singurul client al lui Kaori – deocamdată – e Virgil.

Dar, Universul Știe, și tot prin intermediul lui Virgil Salinas și a cărții ei de vizită pe care acesta o pune la avizierul supermaketului, îi parvine și cel de-al doilea client, rezolvarea celui mai mare caz al ei și începutul unei colaborări fructuoase.

Valencia Somerset e ca un tunet, o forță de nestăvilit, o tornadă, sigură pe ea, puternică, fără teamă, în ciuda handicapului, care pe alții i-ar arunca într-o timiditate teribilă. Și nu stă să își plângă de milă, nici nu suferă teribil atunci când cea mai bună prietenă o respinge și o trădează. Doar că începe să aibă coșmaruri și insomnii. Așa ajunge să apeleze la Kaori. Poate că spiritele o vor ajuta… deși nu prea crede ea în astfel de lucruri.

Chet –  poreclit Taurul sau Față Turtită e un bully tipic care ascunde de fapt un mare complex și nesiguranță. Prin purtările urâte față de ceilalți copii încearcă să-și mascheze nesiguranța, timiditatea și faptul ca de fapt nu excelează în nimic. Marea lui temere că nu va intra în echipa de baschet și astfel nu va mai fi demn de respectul tatălui său.

„Protagoniștii îndrăzneți și povestea iscusită vor fi pe placul tuturor celor care s-au simțit la un moment dat puțin pierduți în univers. Cititorii vor fi imediat atrași de romanul acesta, care are ceva pentru fiecare: umor, acceptare de sine, familie și un sfârșit profetic.“ School Library Journal

Universul știe este cartea perfectă pentru a ilustra un adevăr universal: indiferent de personalitatea pe care o au și de imaginea de sine pe care o proiectează în exterior, toți copiii suferă la un moment dat de un anumit grad de anxietate și timiditate. Toți copiii au temeri, întrebări, frământări, căutări. Toți simt nevoia de a se adapta, de a avea prieteni, de a se integra, de a fi în rândul lumii.

Un excelent și autentic exercițiu în lumea copilăriei, o poveste contemporană și anistorică din care telefoanele mobile și computerele nu lipsesc, dar se întâlnesc cum nu se poate mai armonios cu povești despre copaci vorbitori, spirite ucigătoare și cititori ai sorții, o mână de personaje excepțional construite, și o situație aparent fără ieșire care își va ține cititorii mereu curioși, toate pe parcursul unei singure zile în urma căreia universul însuși trebuie să fi fost considerabil mai obosit.

Un farmec aparte e dat de universul cultural filipinez pe care autoarea îl știe atât de bine și îl introduce natural prin bunica Lola: mituri filipineze scurte și eroi pitorești își pun amprenta asupra povestirii. La fel cuvintele/expresiile filipineze: Bayani, ay naku, mahal kita (te iubesc), manang (mama),  ay sus, anak… Peste toate plutind un aer mistic aproape, dat de legătura sfântă de dincolo de cuvinte dintre copil și bunică.

Selectată în cadrul Concursului de lectură Bătălia cărţilor 2022, secțiunea copii, cartea vă aşteaptă la raft, iar tu, dragă cititor, probabil, vei avea de învățat multe din această poveste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.