Programul estival „Provocarea verii” 2022 – Turul I


Luni, 06.06.2022, la Biblioteca „Alexandru Donici” a fost dat startul programului estival „Provocarea verii” – 2022, ediția III-a, cu sloganul „Redescoperim biblioteca”. Biblioteca „Alexandru Donici” și-a redeschis larg ușile și oferă vizitatorilor diverse oportunități de lectură, cunoaștere și explorare.

Genericul ediției 2022, Redescoperim biblioteca!, va genera interes și va atrage spre cele 27 de filiale mai mulți copii din municipiul Chișinău, dar și copii refugiați din Ucraina, care vor avea șansa să descopere oferta Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” prin explorări creative ale colecțiilor de carte, ateliere de scriere creativă și creare de cărți electronice, cărți în formă de benzi desenate, rebusuri, precum și implicarea participanților în animații ludice.

Grupul-țintă sunt copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, care vor obține noi cunoștințe despre bibliotecă, prin activități ludice, cognitive, de explorare, creative și dinamice. Pe 6 iunie, în prima zi a programului, copiii au aflat mai multe informații generale despre programul estival „Provocarea verii”, dar și ce evenimente vor fi pe parcursul acestor două luni de vară.

PROVOCĂRI PENTRU PARTICIPANȚI:
 • Hai să citim!
 • Participă la o altfel de lecție!
 • Descoperă biblioteca ta!
 • Hai la o vânătoare de comori!
 • Fii bibliotecar timp de o oră!
 • Fii micul bibliotecar!
 • Scrie despre Biblioteca ta de vis!
 • Creează un Lapbook!
 • Dezvoltă un produs electronic!
 • Vizitează biblioteca din sectorul/cartierul tău!
 • Hai să ne jucăm!
 • Recomandă o carte prietenilor!
 • Descoperă cărțile bibliotecii și oamenii cărților!
 • Scrie o poezie!
 • Scanează o carte/revistă!
Descoperă biblioteca ta!

În cadrul Programul estival „Provocarea verii”, copiii au aflat istoria bibliotecilor din municipiul Chișinău. La început, le-am povestit copiilor despre cea de-a 145-a aniversare a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Participanții programului au aflat istoria Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, reţeaua formată din 27 filiale care a căutat mereu să cultive, să inspire și să provoace curiozitatea chișinăuenilor. De asemenea, copiii au făcut cunoștință cu proiectele, concursurile şi programele elaborate de B.M „Hasdeu”.

Le-am povestit copiilor în formă de poveste, despre strada pe care se află biblioteca „Alexandru Donici” și despre numele pe care îl poartă. Pe parcursul programului estival, am făcut o excursie prin bibliotecă, în sala de lectură și sala de împrumut pentru copii. Am făcut cunoștință cu colecțiile de carte: Arthur, Colecția de aur, Cele mai frumoase povești, etc.

Descoperă cărțile bibliotecii și oamenii cărților!

Zina Izbaș, poetă și jurnalistă

Biblioteca „A. Donici”, în cadrul programul estival „Provocarea verii”, Turul I (6-17 iunie), a fost gazda mai multor oaspeți, printre care se numără, poeta și jurnalista Zina Izbaș. Luni, 06.06.2022, poeta le-a povestit despre o peripeție pe care a pățit-o în drum spre bibliotecă. Apoi a lecturat povestea Prințesa care vrea să doarmă, din cartea Povești frumoase despre dorul de Acasă. Spre final copiii au adresat o mulțime de întrebări despre animale și păsări.

Zinaida Ambroci, poetă

Tot în această perioadă, mai exact marți, 07.06.2022, am avut ocazia să o prezentăm pe poeta Zinaida Ambroci, autoarea cărții „Trăistuța cu poeme”. Poeta a recitat și câteva poezii: „Primăvara”; „Rața”; „Semaforul”, etc. Copiii au ascultat cuminți, după care au urmat întrebările adresate scriitoarei. Copiii au recitat și ei poeziile: Somnoroase păsărele de Mihai Eminescu, Oaspeții primăverii de Vasile Alecsandri. Împreună cu scriitoarea au învățat numărătoarea „Două degetuțe”.

Vasile Țurcanu, doctor habilitat, profesor universitar

Joi, 09.06.2022, copiii au făcut cunoștință cu dl Vasile Țurcanu, doctor în filologie și profesor universitar, care le-a povestit copiilor despre satul Donici, raionul Orhei. Dumnealui a participat la înființarea Casei-muzeu „Alexandru Donici”, casa în care s-a născut poetul și fabulistul basarabean Alecu Donici. Mai mult ca atât, dl Vasile le-a povestit despre obiceiurile și datinile românești, iar apoi, împreună cu copiii, a recitat balada Miorița.

Constantin Țenu, meșteșugar

De asemenea, copiii au mai făcut cunoștință cu dl Constantin Țenu, care le-a povestit despre prelucrarea manuală a lemnului. Cândva, lemnăritul era un meșteșug extrem de răspândit în sudul Moldovei. Dl Constantin le-a arătat lucrările sale personale, iar copiii la rândul lor au rămas profund impresionați, dorind pe viitor să participle la un atelier de creație. Copiii au avut parte de o experiență frumoasă și educativă.

Ana Bodrug, scriitoare și cântăreață de operă

Marți, 14.06.2022, am fost gazdă unui oaspete drag, scriitoarea și cântăreața de operă Ana Bodrug. Ana Bodrug şi-a dedicat viaţa culturii şi lucrurilor frumoase. În calitate de cântăreaţă de operă, a făcut cunoscută Republica Moldova în întreaga lume. A fost solistă la Opera Naţională, a vizitat multe ţări, a cântat pe numeroase scene, unde era apreciată şi îndrăgită de public. Pe lângă muzică, Ana Bodrug este pasionată de poezie, scrie poezii încă de la şcoală și a participat cu acestea la diferite concursuri.

Copiii, la rândul lor, au completat discuția cu multe întrebări de curiozitate, astfel creându-se o bună dispoziție în auditoriu. Unii din ei au fost dornici să ne citească câteva poezii din creația scriitoarei. La finele activității, doamna ne-a încântat sufletele cu vocea sa, interpretând romanța pe versurile lui Mihai Eminescu „Sara pe deal”.

Pe 15 iunie 2022, s-au împlinit 133 de ani de când Mihai Eminescu a plecat către stele. La 15 iunie 1889 s-a stins la doar 39 de ani, Luceafărul Poeziei Romanești, marele patriot român, scriitorul și gazetarul Mihai Eminescu. Împreună cu copiii am citit povestea „Făt Frumos din lacrimă”, iar cei mai îndrăzneți au recitat și poezii, printre care se numără: „Somnoroase păsărele”, „Ce te legeni…”, „La mijloc de codru”.

Vizitează biblioteca din sectorul/cartierul tău!

Fiecare bibliotecar, și-ar dori să ia într-o bună zi biblioteca în palmă și să ajungă la cât mai mulți utilizatori pentru a promova cartea și lectura.

Pe 8 iunie, am fost vizitați de minunății copilași de la Filiala Miron Costin, împreună cu șefa filialei, dna Natalia Kravciuc, și dna Marina Starîșeva (șef sector). Șefa filialei „A. Donici”, dna Vera Goldman, le-a vorbit cu mult drag copiilor despre istoria bibliotecii, colecția ei bogată de carte, activitățile și serviciile care au loc în bibliotecă.

Copiii veniți în vizită au rămas impresionați de cele relatate, de sălile și fondul de carte al bibliotecii, de multitudinea de jucării pe care le găsesc aici, și în general de atmosfera caldă, primitoare și receptivă. Unii din ei și-au exprimat dorința de a reveni la noi și de a participa la cercul de creație „Mânuțe hărnicuțe”, pentru a practica tehnica Origami.

Joi, 16 iunie, am început ziua cu povestea bibliotecilor din rețeaua Bogdan Petriceicu Hasdeu. Împreună am aflat istoria bibliotecii Miron Costin, apoi am plecat, deja noi în vizită la această bibliotecă. Șefa bibliotecii, Natalia Kravciuk, ne-a povestit despre bibliotecă, colecția sa de carte și serviciile de bibliotecă destinate copiilor. Participanții au rămas încântați de cele auzite!

Hai să citim! Recomandă o carte prietenilor!

La provocarea Hai să citim!, copiii au ascultat mai multe povestioare, printre care: Micul Prinț, cartea jubiliară „Povești la Telefon” de Gianni Rodari, Iepurele și broaștele, Porumbelul și furnica din cartea Povești cu tâlc.

Turnirul lecturii le-a servit copiilor drept perioadă de recreere, în care au avut posibilitatea să citească o carte la alegere. Dornici de poveste doreau să pună mâna pe fiecare carte de pe rafturi. I-am propus să descopere lumea miraculoasă a cărților și a activităților interactive de la bibliotecă.

Copii au fost ghidați prin joc și alte forme distractive să citească timp de circa 20 de minute, sau cât ia lăsat pofta de citit.

În timpul Turnirului Lecturii, fiecare copil a recomandat colegului o carte pe care a citit-o și i-a plăcut. Am lecturat, am organizat și un recital de poezie, am discutat care este Cartea preferată! Fiecare a povestit despre cartea pe care au îndrăgit-o de la prima citire, recomandând-o astfel altor participanți. Toți copiii la final au primit biscuiți și bomboane. A fost o zi frumoasă și productivă!

Hai să ne jucăm! Fii bibliotecar timp de o oră!

La provocarea „Hai să ne jucăm”: Fii bibliotecar pe o oră. Copiii au încercat să aranjeze cărțile la raft. A fost foarte interesant, copilașii au fost haioși și veseli, s-au isprăvit cu sarcina de minune și au rămas mulțumiți.

La provocarea creativă, copiii au confecționat module pentru confecționarea unei fructiere în tehnica origami. Tehnica origami ajută la dezvoltarea gândirii spațiale, punctualitate, memorie și atenție. Copiii au fost familiarizați cu metodele și procedeele artei origami apoi implicați în plierea hârtiei. Toți au lucrat cu multă îndrăzneală deoarece sunt pasionați de arta japoneză origami. Pentru a ne înviora puțin ne-am jucat în Ghicește ghicitoare mea.

În cadrul programului, pe 10 iunie, copiii au fost instruiți cum să decupeze Puiul de leu, pe o coală de hârtie. Copiii au fost mândri de lucrul efectuat, Puiul de leu s-a primit foarte haios. A urmat o pauză după munca efectuată și copiii au servit cireșe, pe care le-am primit de la Direcția Cultură. Copiii s-au bucurat nespus de mult.

Pe 14 iunie, a avut loc atelierul ,,Desenăm pacea” și Jocul de cultură generală „De ce?” (100 de întrebări și răspunsuri) despre animale. Copiii au privit desenul animat „Rățușca cea urâtă”, iar mămica unei participante, dna Elena Dodon, le-a făcut o surpriză copilașilor. Doamna ne-a adus 4 rățuște mici! Copiii s-au jucat cu mare plăcere cu rățuștele vii.

La finele primului tur copiilor li s-a înmânat diplome: Nastas Dragoș, Costic Darius, Lomaca Sofia, Lomaca Elizaveta, Marieta Dodon, Coroliuc Dalia-Alexandra. Dragi copiii, ați fost minunați!

Un comentariu la „Programul estival „Provocarea verii” 2022 – Turul I

 1. Aceste provocări organizate în vacanțe sunt bine venite, copiii zilnic participă la activități educative organizate interactiv și captivant fapt ce-i motivează să nu piardă nici o zi din program ☺️ Mulțumim mult și ne închinăm in fața bibliotecarilor pentru efortul depus, răbdarea și interesul in dezvoltarea armonioasă a micilor curioși.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.