Istoria albinelor de Maja Lunde


Bătălia Cărților 2022
Categoria: adolescenți (15-18 ani)

Maja Lunde

30 iulie 1975, Bislett, Oslo, Norvegia

scriitoare norvegiană

Maja Lunde este una dintre cele mai importante voci ale literaturii norvegiene actuale, iar cărțile sale s-au vândut în întreaga lume în peste trei milioane de exemplare. S-a născut în 1975 și a crescut la Oslo, unde locuiește și în prezent cu soțul ei și cei trei copii.

A studiat la Universitatea din Oslo mai întâi literatura și psihologia, apoi și-a luat masteratul în media și comunicare, cu specializare în istoria filmului. Din 2009 s-a dedicat exclusiv scrisului, lucrând la televiziunea norvegiană, concentrându-se pe scrierea scenariilor de film care s-au bucurat de succes. Din 2012 până în prezent i-au apărut peste zece cărți pentru copii și adolescenți.

Primul său roman pentru adulți, Istoria albinelor (2015), este un bestseller internațional, tradus în peste treizeci și cinci de țări, și face parte dintr-o tetralogie dedicată transformărilor profunde ale planetei sub acțiunea distrugătoare a oamenilor. Această carte a primit numeroase premii, printre care Bokhandlerprisen (Premiul librarilor norvegieni) și Fabelprisen (Premiul Fabel pentru literatură fantastică).

Istoria apelor (2017), cel de-al doilea roman din tetralogie, nominalizat la Bokhandlerprisen, a devenit, la rândul lui, bestseller internațional și e deja tradus în peste douăzeci și cinci de țări. Publicat în toamna lui 2019, cel de-al treilea roman, Ultimii cai din stepă (Przewalskis best), se bucură de același succes. În 2020, Lunde a fost recompensată cu Peer Gynt – prisen și Bjornsonprisen.

1. Istoria albinelor
2. Istoria apelor
3. Ultimii cai din stepă

„Despotic și electrizant, romanul Istoria albinelor e menit să bântuie
mințile celor care îl vor citi”. – Stylist

Lunde, Maja. Istoria albinelor / Maja Lunde. – București: Humanitas, 2019. – 379 p.

Neliniștitoare, revelatoare, emoționantă și scrisă cu o măiestrie aparte, Istoria albinelor de Maja Lunde unește în mod surprinzător trei voci distincte din trei epoci diferite într-un roman provocator despre supraviețuirea speciei umane.

Relațiile cele mai puternice și în mod paradoxal cel mai fragile, cele dintre părinți și copii, sunt puse în echilibru cu aceea asupra căreia rareori reflectăm-relația dintre om și natură. Romanul este bine documentat și te pune pe gânduri, atingând subiecte pe cât de actuale, pe atât de neașteptate și de revelatoare.

Istoria albinelor va stârni interesul unui număr foarte mare de cititori. Lunde a scris un roman pe care mulți îl vor citi dintr-o suflare, după care se vor așeza și vor medita: asupra vieții, a lumii și viitorului. O reușită totală”. – Annette Orre

Anglia, 1852

William, naturalist și comerciant de semințe, chinuit de o suferință ce nu are încă un nume, se luptă din răsputeri cu ceea ce el crede a fi melancolie, gânduri sumbre, tristețe. Când ratarea amenință să îl copleșească, reușește să construiască un nou tip de stup, unul care, speră, el, îi va aduce faimă și onoare și îl va ridica în ochii copiilor săi.

SUA, 2007

George, care face parte dintr-o veche familie de apicultori, supraviețuiește cu greu concurenței metodelor industriale. Cea mai mare dorință a lui este să-și lase moștenire meșteșugul și afacerea fiului său, Tom, care însă e mult mai interesant de studii și vrea să devină scriitor. Deși schimbările climatice sunt evidente și albinele lui ajung să fie afectate de Colony Colapse Disorder, George refuză să se lase învins și crede că, dacă ar reuși să stârnească entuziasmul lui Tom, salvarea ar putea veni de la el.

China, 2098

Albinele au dispărut, lumea e cuprinsă de haos; Europa și America sunt bântuite de foamete, dar China reușește să-și hrănească populația. Tao, o tânără mamă, lucrează zi-lumină în livezi, făcând polenizare manuală. Copiii sunt trimiși la muncă pe câmpuri. Tao nu vrea o astfel de viață pentru fiul ei și crede că educația îi poate schimba soarta. Dar când acestuia i se întâmplă un accident neobișnuit și autoritățile îl despart de părinți, Tao hotărăște să afle cu orice preț de ce i-a fost luat.

Maja Lunde combină imaginația și cercetarea științifică în acest roman care țintește să transmită un mesaj convingător, un roman plasat într-un trecut sumbru, o modernitate deja condamnată
și un viitor despotic”. – Kirkus Rewiews

Locuințele, îmbrăcămintea, tehnologia și recrearea noastră-toate depind de resursele naturale. În timp ce natura încearcă să păstreze echilibrul, activitățile umane, din contra, influențează balanța ecologică fragilă. Iar aceasta, la rândul ei, afectează bunăstarea și sănătatea noastră. Albinele sunt printre cele mai active insecte, care contribuie semnificativ la dezvoltarea naturii. Albinele sunt insecte răspândite pe tot globul, dar mai puțin în regiunile polare, în anumite insule mici oceanice sau la înalte altitudini. Sunt insecte cu o viață socială activă și singurele specii de insecte care produc hrană pentru om.

Maja Lunde nu scrie un raport de mediu, ci o ficțiune de cea mai bună calitate, care nu se concentrează neapărat asupra albinelor, ci mai ales asupra oamenilor și a relației pe care o au copiii lor
și cu locul în care trăiesc”.

Sursa: https://crampeiedesufletblog.wordpress.com/2019/06/26/maja-lunde-istoria-albinelor-recenzie/

Un comentariu la „Istoria albinelor de Maja Lunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.