Păsările dintr-o bună zi de Sally J. Pla


Bătălia Cărților 2022
Categoria: copii (11-14 ani)

Sally J. Pla

scriitoare pentru copiii, critic literar

Sally J. Pla a călătorit alături de familia sa aproape prin toate locurile prin care au trecut și eroii acestei cărți. După ce a studiat literatura la universitate, a lucrat în presă, iar apoi în învățământul public. A locuit în foarte multe locuri, inclusiv în Franța (pentru că soțul ei este francez). Are trei băieți, un soț și un câine mare și blănos. Cu toții locuiesc în mijlocul unor livezi de lămâi din sudul Californiei.

Ea însăși a fost un copil puțin ciudat, foarte nesigur, într-o lume care are o percepție îngustă despre ceea ce este numit „normal.” Știe ce înseamnă să te temi de aproape orice și să alegi să nu vorbești și să stai mereu singur. În copilăria era descrisă ca fiind prea sensibilă, prea timidă și prea tăcută.

Sally spune că această carte este cadoul ei din toată inima tuturor copiilor diferiți, puși în situații dificile, târâți în călătorii pe care nu le doresc. Este o carte despre acceptarea de sine și despre a învăța cum să te simți mai bine în mediul din jur. Are umor, suflet și păsări… multe păsări.

Pla, Sally J. Păsările dintr-o bună zi / Sally J. Pla. – București: Corint Books, 2020. -334 p.

Plin de speranță, autentic și surpinzător de seducător – Kirkus Reviews

Patru mii de kilometri în compania unor apucați…

Păsările dintr-o bună zi e un roman pentru copii, și nu numai. Romanul este scris extraordinar, în parte ca o relatare a unei călătorii în compania unor țicniți, în parte ca un bildungsroman (roman al formării personalității, mai clar spus).

Charlie nu vrea să se întâmple nimic complicat și neprevazut în viața sa. Camera lui Charlie e curată, caietele și creioanele stau aliniate frumos, iar el se simte bine și în siguranță urmându-și neabătut obiceiurile. Dar această viață perfect organizată este dată peste cap de când tatăl lui Charlie, reporter de război, s-a întors rănit din Afghanistan.

Când doctorii decid că tatăl său trebuie mutat într-un spital din Virginia, Charlie, care este pasionat de păsări, acceptă să plece într-o lungă și solicitantă călătorie. Urăște călătoriile, dar știe că uneori e mai bine să zboare alături de stol, chiar când stolul e format din frații săi gemeni, obraznici și agitați, o soră mai mare, adolescentă, care e tot timpul cu ochii după băieți, și, apărută ca din senin, o ciudată care poartă o perucă liliachie.

„O încântare, de la început până la sfârșit.“ Booklist

Păsările într-o bună zi este despre Charlie, un băiat cu tulburări de spectru autist, iubitor de păsări, într-o excursie prin țară pentru a-și vedea tatăl rănit de război. Pe parcurs, el decide să încerce să găsească toate păsările pe care el și tatăl său au hotărât cândva că le vor vedea împreună, într-o zi. Dar călătoria lungă duce familia prin niște întorsături neașteptate, iar Charlie descoperă că „uneori păsările pe care le cauținu sunt păsările pe care le găsești”.

„Pla ne propune un erou memorabil în această carte deopotrivă lirică și amuzantă.“
Shelf Awareness

Nominalizări:
 • Goodreads Choice Award for Middle Grade & Children’s 2017
 • Maryland Black-Eyed Susan Award 2018-2019
 • Young Hoosier Book Award nominee

”Oferindu-ne un amestec de suspans, mister, dramatism și umor, cartea lui Sally J. Pla surprinde și semnificația propriu-zisă, și cea simbolică a unei călătorii.” – Publisher Weekly

Vă propunem următoarele citate despre păsări din carte:
 • Comportamentul oamenilor e similar cu cel al păsărilor, când ne gândim la ceea ce ținem de familie și de supraviețuire. Dacă studiez comportamentul păsărilor, sper că la un moment dat o să înțeleg mai bine și comportamentul oamenilor.
 • Nimeni nu știe exact de ce păsările se liniștesc atunci când li se acoperă cuștile. Tot ce știm e că o fac.
 • Migrația păsărilor începe cu o singură pasăre. O creatură mică simte că s-au schimbat condițiile, că ceva nu mai este la fel în lumea ei și că e timpul să-și ia zborul. Odată ce o singură pasăre simte acest lucru, celelalte i se alătură rapid, ca și cum le e scris să o urmeze.
 • Pentru unele păsări, supraviețuirea înseamnă stolul. Pentru atele, viața e o încercare solitară de a supraviețui în sălbăticie.
 • Nimeni n-ar putea să ghicească, uitându-se la această pasăre modestă de mal, ce distanțe imense e dispusă să călătorească.
 • De fiecare dată când un ornitolog vede și identifică o pasăre, se crează o conexiune delicată între cei doi. Se naște o nouă relație-nu doar cu pasărea, ci cu întreaga natură.
 • Unele specii de păsări au un singur partener toată viața, orice s-ar întâmpla. Altele par să-și schimbe iubiții ca pe șosete.
 • Obiceiurile de îngrijire ale anumitor păsări au o importanță mult mai mare decât luarea unor măsuri igienice.
 • Păsările sunt de obicei destul de cooperante în interiorul familiilor lor-dar, ca în cazul oricărei reguli, există întotdeauna excepții.
 • Păsările pot să sufere de boli comportamentale, și chiar suferă, de obicei din cauza unor probleme cum ar fi separarea de stol pe o durată mai lungă, private de viață socială obișnuită a păsărilor. Au fost observate țipând, stând în spații mici, zburând în cerc ore în șir Au fost observate smulsu-și obsesiv propriile pene. Într-adevăr, un mod de viață cu totul nefericit pentru o pasăre.
 • Căutarea iubirii este misterioasă pentru fiecare specie. Emoția de a ochi un potențial partener, fie într-o pădure aglomerantă, fie pe ringul un dans, este, în esență, același lucru : un frison, fiorul bordării. Gloria posibilității de a iubi.
 • Poți să te schimbi. Nu trebuie să-ți fie frică. De-ai putea doar să stai aici, în acest loc ascuns, cu acoperișul verde, pe micuța mea insulă de pe deal, sub pinii înalți. De aici, se poate vedea modul în care viața poate fi restaurată. Cum să schimbăm Natura în bine. Și, astfel, să schimbăm și propria noastră natură umană în bine.
 • Păsările războinice, păsări pașnice, viața și moartea, bunătatea și pericolul-păsările reflectă propriile noastre lupte. Atât războiul, cât și pacea sunt natură umană. Ele sunt natura multor creaturi. Este greu să accepți că aceste lucruri vor exista întotdeauna.

Dragi utilizatori , romanul Păsările dintr-o bună zi este o carte de citit la orice vârstă, cu aventuri simpatice și învățăminte desprinse din utile experiențe de viață. Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Alexandru Donici, pentru a vă înscrie la concursul de lectură „Bătălia cărților”. Citește! Fii cititorul anului 2022!

Sursa: https://sallyjpla.com/

2 comentarii la „Păsările dintr-o bună zi de Sally J. Pla

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.